Aktuelno 13

28.03.2024.

18:39

Prvi zabeleženi slučaj: Upucan policijski robopas

U jednoj pucnjavi stradao je - ni manje ni više nego policijski robot.

Izvor: B92

Prvi zabeleženi slučaj: Upucan policijski robopas
Profimedia

Podeli:

Tačnije, u pitanju je Spot, robotski pas koji je napravila kompanija Boston Dynamics, a koji već neko vreme pomaže policajcima širom SAD.

Ovaj incident dogodio se u Masačusetsu, kada je policija izašla na teren nakon što su dobili dojavu o naoružanom muškarcu koji se zatvorio u kuću i nije hteo da izađe.

Kada je policija stigla, muškarac je počeo da puca, pa su policajci odlučili da unutra pošalju nekoliko robota koji su im bili na raspolaganju, a među njima je bio i Spot.

Cilj je bio da se, uz pomoć robota a bez ugrožavanja ljudskih života, locira gde se tačno muškarac nalazi. Spota su poslali u podrum, ali kada je pokušao da otvori vrata, oboren je a osumnjičeni je pobegao na sprat.

Međutim, Spot je krenuo za njim, ali ga je osumnjičeni oborio sa stepenica i uperio pušku sa njega.

U ovom trenutku, komunikacija sa robotom bila je prekinuta, ali su iz policije kasnije ušli u kuću nakon što su onesposobili osumnjičenog suzavcem. Otkrili su tada i da je robopas upucan, i to tri puta.

Ovo je prvi zabeleženi slučaj da je neki policijski robot upucan, ali istovremeno se u ovoj situaciji pokazuje i da robopsi mogu biti upotrebljeni baš onako kako su i zamišljeni - u situacijama u kojima bi inače bili ugroženi ljudski životi.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: