Aktuelno 2

27.03.2024.

22:19

Bizarna priča: "Uznemirujući" sajt koji vodi do stranice Diznija

Internet je pun čudnih priča, ali ova se ističe čak i tom moru bizarnosti.

Izvor: B92

Bizarna priča: "Uznemirujući" sajt koji vodi do stranice Diznija
Shutterstock/Konstantin Yolshin

Podeli:

Društvenim mrežama ponovo kruži zanimljivost o internet-stranici koja je pomalo uznemirujuća, odnosno mogla bi da bude bar po svom imenu.

U pitanju je vebsajt "paranoia.com", ali kada ovu adresu ukucate u svoj računar, neće vam se otvoriti ništa strašno već, verovali ili ne - početna stranica Diznija.

Evo sada malo dubljeg objašnjenja za ovaj "fenomen".

Prvobitni sajt paranoia.com nastao je 1990-ih godina, i cilj je bio da postane mesto na kome neće biti cenzure, odnosno mesto na kome bi moglo da se priča o bilo čemu.

"Drago mi je da vidim da se idealistički san pretvorio u stvarnost. Upoznao sam mnogo sjajnih ljudi na internetu, i video kako je ovaj projekat dao snagu ljudima koji inače ne bi mogli jeftino da pristupe zanimljivim stvarima", napisao je osnivač "paranoje" u objavi na sajtu 1995. godine.

Vremenom, međutim, korisnici su počeli da zloupotrebljavaju ovaj forum i od originalne namene, počeo je da služi i za diskusije o nelegalnim stvarima kao što su kanibalizam ili prostitucija.

Sajt je ugašen 1999. godine, a domen je promenio nekoliko vlasnika dok nije došao do Diznija. Najverovatnije, Dizni je kupio ovaj domen zbog jedne TV emisije iz 2000. godine koja se zvala "Paranoja", a koju je producirao Foks, koji je kasnije kupio Dizni.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: