Aktuelno 2

26.03.2024.

20:52

Zabranjeno: Još jedan veliki udarac za Altmana

Portugal je danas privremeno zabranio kontroverzni kripto projekat Worldcoin na tri meseca.

Izvor: Tanjug

Zabranjeno: Još jedan veliki udarac za Altmana
Profimedia

Podeli:

U Lisabonu su zabrinuti za zaštitu podataka nakon što je regulator primio žalbu na skeniranje zenica kod dece. Ovo je još jedan udarac za projekat izvršnog direktora Open AI Sema Altmana koji je pokrenut prošle godine, prenosi Tech Crunch.

Španski regulator je ranije ovog meseca privremeno suspendovao projekat nakon pritužbi na nedovoljno informisanje, prikupljanje podataka od maloletnika i kritika da kompanija ne dozvoljava povlačenje saglasnosti sa korišćenjem podataka.

Worldcoin je sada takoreći u potpunosti izbačen iz Evropske unije, pošto je jedina zemlja u EU gde može da prikuplja biometrijske podatke ostala Nemačka.

Ključni deo projekta je takozvani digitalni pasoš, odnosno svetski ID, a skeniranje zenice je prema tvrdnjama kompanije neophodno da bi se dokazalo da je korisnik čovek, a ne AI bot.

Ako skeniranje dokaže da je u pitanju čovek, on od kompanije dobija digitalni pasoš i identitet. Za sada je više od četiri miliona ljudi u 120 zemalja potpisalo saglasnost da im firma u okviru projekta Worldcoin skenira zenice.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: