Aktuelno 0

26.03.2024.

12:43

Otvorena istraga: Tehnološki giganti pod lupom EU

Evropska unija je zvanično otvorila istrage protiv američkih tehnoloških kompanija Apple, Alphabet i Meta u skadu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Izvor: Tanjug

Otvorena istraga: Tehnološki giganti pod lupom EU
Shutterstock/rafapres

Podeli:

Prve dve istrage se fokusiraju na Alphabet i Apple i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja".

Zakon o digitalnim tržištima ističe da tehnološkim kompanijama nije dozvoljeno da blokiraju konkurenciju koja informiše o jeftinijim alternativama ili pretplatama van prodavnice aplikacija, prenosi CNBC. 

Prema rečima evropske komesarke ze konkurenciju Margrete Vestager, kompanije Apple i Alphabet nisu adekvatno primenile takozvana "pravila o upravljanju", što je obaveza koja proističe iz novog zakona.

Treća istraga je usresređena na Alphabet i njegovu Google pretragu koja bi mogla da preferira druge Alphabetove usluge kao što su Google šoping u odnosu na konkurentske proizvoide.

Četvrta istraga je u vezi sa kompanijom Apple pošto EK želi da proveri da li korisnici mogu lako da promene usluge koje nudi njihov operativni sistem iOS i izmene podrazumevana podešavanja. 

Peta i poslednja istraga u ovom paketu se fokusira na firmu Meta i njen takozvani model "plati ili pristani", a EK proverava da li on predstavlja kršenje Zakona o digitalnim tržištima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: