Aktuelno 33

25.03.2024.

9:22

Kina zabranila Intel i AMD procesore

Kina je uvela smernice koje zabranjuju korišćenje procesore američkih kopmanija AMD i Intel u državnim računarima i serverima.

Izvor: Engadget

Kina zabranila Intel i AMD procesore
Shutterstock/William Potter

Podeli:

Nova pravila takođe blokiraju Microsoft Windows i proizvode stranih baza podataka u korist domaćih rešenja, označavajući najnoviji potez u dugotrajnom tehnološkom trgovinskom ratu između dve zemlje.

Vladine agencije sada moraju da koriste "sigurne i pouzdane" domaće zamene za AMD i Intel čipove. Lista uključuje 18 odobrenih procesora, uključujući čipove kompanije Huawei i državne kompanije Phitium.

Nova pravila su uvedena u decembru, ali su tiho stupila na snagu tek sada, i mogla bi da imaju imati značajan uticaj na Intel i AMD, prenosi list FT.

Kina je činila 27% Intelove prodaje prošle godine i 15 odsto prihoda AMD-a od 23 milijarde dolara, ali nije jasno koliko se čipova koristi u vladi u odnosu na privatni sektor.

Ovi potezi su najagresivniji kineski do sada, u pokušaju da se ograniči upotreba tehnologije koju su izradile SAD.

Prošle godine, Peking je zabranio domaćim firmama da koriste Micron čipove u ključnoj infrastrukturi. a u međuvremenu SAD su zabranile širok spektar kineskih firmi, od proizvođača čipova do vazduhoplovnih kompanija.

Bajdenova administracija je takođe blokirala američke kompanije poput NVIDIA, pa sada ne mogu da prodaju veštačku inteligenciju i druge čipove Kini.

Podeli:

Tagovi

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: