Aktuelno 7

21.03.2024.

15:25

Apple će da tuži i Amerika, a evo zbog čega

Upućeni izvori kažu da će Bajdenova administracija tužiti kompaniju Apple.

Autor: B92

B92
Apple će da tuži i Amerika, a evo zbog čega
HakanGider / Shutterstock.com

Podeli:

Ministarstvo pravde SAD-a će podneti hitnu antimonopolsku tužbu protiv kompanije Apple, tvrde izvori upućeni u ovu temu.

Dugo očekivana tužba dolazi nakon višegodišnjih navoda kritičara da je Apple naneo štetu konkurenciji restriktivnim uslovima u svojoj prodavnici aplikacija, visokim naknadama, kao i svojim zatvorenim sistemom pristupa hardveru i softveru.

Apple strogo kontroliše kako tehnološke kompanije trećih strana mogu da komuniciraju sa Apple-ovim proizvodima i uslugama.

Nakon što se sa sličnim optužbama susretao u Evropi i drugim delovima sveta, sada je došao red da se sa opužbama za monopol suoči i na domaćem terenu.

U martu je Apple bio primoran od strane Evropske unije da promeni neka svoja pravila. To uključuje i omogućavanje korisnicima da preuzimaju apliakcije iz eksternih prodavnica aplikacija.

Apple je "prozvan" u izveštaju Bele kuće iz 2020. godine, koji otkriva da proizvođač iPhone-a, zajedno sa kompanijama Meta, Google i Amazon, drži "monopolsku moć".

Očekuje se da bi ove pravne akcije protiv Apple-a mogle da utiču na cene kompanijinih akcija, a trenutna vrednost kompanije se procenjuje na nešto ispod tri biliona dolara.

Podeli:

Tagovi

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: