Aktuelno 3

21.03.2024.

8:20

Pomoću ovog trika dobićete preciznije rezultate pretrage u Google-u

Google pretraživač nastoji da bude koristan i ponudi rezultate pretraživanja slične onome što ste uneli kao upit. Postoji način da joj kažete da traži doslovno ono što ste uneli kao upit.

Izvor: Tportal

Pomoću ovog trika dobićete preciznije rezultate pretrage u Google-u
Thaspol Sangsee / Shutterstock.com

Podeli:

Iako je Google nedavno uveo promene u načinu na koji njegov pretraživač funkcioniše, kako bi se obračunao s tim problemima, sadržaji koje generiše veštačka inteligencija i SEO mamci iza kojih stoje ljudi i dalje remete pretragu veba za onim što vam je potrebno.

Postoje trikovi kako tome doskočite i dođete do onog što konkretno tražite. Ovo su neki od njih.

Kako naterati Google da traži reč koju želite, a ne sinonime

Google pretraživač nastoji da bude koristan (bilo vama, bilo oglašivačima) i ponudi rezultate pretraživanja koji su slični onome što ste uneli kao upit.

Ponekad to može da bude korisno, ali u drugim slučajevima dobićete rezultate koji nemaju baš puno veze s onim što tražite.

Pre se to rešavalo jednostavno: stavili biste reč ili izraz za pretragu u navodnike. Ali, u poslednje vreme to je sve manje pouzdano.

Uesto toga, koristite opciju Verbatim. Ne radi se o novoj funkciji, ali može biti korisna kako bi rezultati pretraživanja bili što precizniji.

Kako uključiti Verbatim u Google pretraživaču?

Na stranici s rezultatima pretraživanja potražite meni s natpisom Tools. Moguće je da ćete ga pronaći na krajnjoj desnoj strani ekrana.

Na svom računaru pogledajte krajnju desnu stranu stranice, desno od bilo kog tastera koji predlaže srodna pretraživanja ili različite kategorije pretraživanja (slike, kupovina i tome slično).

Na mobilnom uređaju, ispod okvira za pretraživanje videćete kategorije "slike, kupovina...". Stavite prst na te reči i povucite ulevo; na kraju reda, krajnje desno, vidjećete Search tools.

Nakon što kliknete Tools ili Search tools, pojaviće se padajući meni s oznakom All results.

Kliknite ili pritisnite na to. Pojaviće se opcija Verbatim.

Nakon što je aktivirate, trebalo bi da u rezultatima pretraživanja dobijete doslovno ono što ste uneli kao upit, piše Life Hacker.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: