Aktuelno 4

20.03.2024.

13:25

Hakeri mogu da iskoriste zvuk kucanja na tastaturi za krađu lozinki

Zvukovi pritisaka na tastere mogu se iskoristiti za otkrivanje osetljivih korisničkih podataka.

Izvor: Informacija.rs

Hakeri mogu da iskoriste zvuk kucanja na tastaturi za krađu lozinki
mama_mia / Shutterstock.com

Podeli:

Na primer, takvi zvukovi mogu otkriti ono što korisnici upisuju u polje za lozinku.

Ovakav napad može da zaobiđe mere bezbednosti na uređajima koji koriste tastature kao primarni sistem za unos podataka.

Ranije su istraživači uspevali da dešifruju akustiku tastature samo u kontrolisanim okruženjima, ali su sada naučnici sa Univerziteta Augusta uspeli da pročitaju zvukove u realističnom okruženju. Oni su tokom svojih eksperimenata koristili prikupljenu ambijentalnu buku, i u takvim uslovima uspeli su da postignu tačnost od 43%.

U eksperimentima je učestovalo 20 ljudi kojima je bilo dozvoljeno da koriste bilo koju tastaturu ili obrazac kucanja. U isto vreme, bilo je dozvoljeno da se mešaju zvukovi iz okoline. Istraživači su koristili i uređaje za snimanje niskog kvaliteta.

Da bi izvršili uspešan napad, napadači bi morali da prikupe uzorak podataka o zvukovima pritisaka na tastere kako bi obučili statistički model. Oni bi mogli izvesti napad kada model može da poveže zvuke pritiska na tastere sa određenim slovima.

Dobijanje zvukova kucanja može se obaviti preko skrivenog mikrofona, malvera na uređaju, dodatka pretraživača i drugih sredstava koja bi teoretski mogla da iskoriste ugrađeni mikrofon uređaja bez znanja korisnika.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: