Aktuelno 3

19.03.2024.

12:20

Da li se plašite da će neko da vas nasamari uz pomoć veštačke inteligencije?

Noviteti u sferi veštačke inteligencije sa sobom nose i određene rizike.

Autor: B92

B92
Da li se plašite da će neko da vas nasamari uz pomoć veštačke inteligencije?
metamorworks / Shutterstock.com

Podeli:

Nedavno se pojavio montirani lažni snimak gostovanja jednog stručnjaka, koji deli savete, a radilo se o izmišljenom razgovoru. Međutim, neko je verovatno i poverovao u ono što se videlo.

Izvor: Prva

"Na internetu postoji dosta materijala, koji može da se iskoristi za treniranje veštačke inteligencije, da bi ona pokupila boju glasa, vašu gestikulaciju, način na koji pričate. U ovom slučaju, jedino je problematičan taj jezik jer su koristili AI model koji im je bio dostupan", kaže Ivan Bildi, stručnjak za digitalni marketing.

Prema njegovim rečima, ova tehnologija je u početnim fazama razvoja i nastajanja i društvene mreže će uskoro na sebe preuzeti taj nivo zaštite od veštačke inteligencije i manipulisanja njom.

"Ljubi ne bi trebalo da se plaše da će sada sve na internetu biti 'fake', ali će problem biti prisutan dok se ne desi da platforme i mreže počnu da filtriraju sadržaj i problem će biti to što će neki procenat toga biti zloupotrebljen", kaže Bildi.

S druge strane, ističe se da će deca posebno biti izložena ovakvim stvarima, jer su ona izložena modernim tehnologijama i vole da eksperimentišu sa njima. Očekuje se da će to biti izazov u narednom periodu, posebno što se ne radi o nečmu što nužno mora da se plasira preko društvenih mreža.

"Ta deca se dopisuju preko čet apliakcija, gde nema filtera kao na društvenim mrežama, gde Facebook ili Instagram preuzimaju na sebe neku ulogu policajca".

Ovde će veliku ulogu imati roditelji, pa će na isti način na koji decu uče kako da koriste mobilni telefon učiti ih i kako da koriste veštačku inteligenciju, kaže ovaj stručnjak za TV Prva. On takođe ističe da kako digitalni svet napreduju, tako i mi koramo da se obučavamo i pripremamo za izazove koje ova sfera donosi u naše živote.

Kada je u pitanju zaštita od ovakvih zloupotreba, prvi savet je da se obratite nadležnima za zaštitu. 

"Ovde je jako korisno odmah se obratiti nekom od advokata, advokat vas mora uputiti u vaša prava ali morate i sanirati štetu koliko god je to moguće", ističe advokat Ivan Duzlevski.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: