Aktuelno 21

19.03.2024.

16:00

Evo kakve poruke utiču na porast piraterije

Preteće poruke protiv digitalne piraterije mogu da prouzrokuju neobične rezultate, naglašavajući potrebu za prilagođenim pristupima, pokazalo je najnovije istraživanje.

Izvor: Zimo

Evo kakve poruke utiču na porast piraterije
Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

Podeli:

Nedavna studija otkriva da preteće poruke usmerene protiv piraterije, mogu zapravo paradoksalno da eskaliraju digitalnu pirateriju u okviru određenih demografskih grupa, s različitim reakcijama uočenim između muškaraca i žena.

Studija koju su sproveli naučnisi s Univerziteta u Portsmautu u Velikoj Britaniji, naglašava važnost prilagođavanja strategija slanja poruka rodno specifičnim preferencijama i naglašava ključnu ulogu tona takve poruke u njenom uticaju na ponašanja.

Već znamo da postoji puno rodnih razlika u pirateriji, jer su muškarci skloniji pirateriji više od žena – oni misle da je to prihvatljivije i manje rizično, kaže Kejt Vitman, bihevioralna ekonomistkinja sa Univerziteta u Portsmautu. Studija, koja je uključivala 962 odrasle osobe, testirala je tri vrste poruka: dve preteće kampanje s pravnim posledicama i jednu obrazovnu i prosocijalnu poruku. Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Business Ethics".

Fenomen psihološke reakcije na negativne poruke

Zanimljivo, dok obrazovna poruka nije pokazala značajan uticaj, preteće poruke dale su različite odgovore među polovima. Muškarci su pokazali povećanje piratskih namera od 18 odsto, dok su žene pokazale pad od 52 procenta.

Istraživanje pokazuje da poruke protiv piraterije mogu nenamerno da povećaju pirateriju, što je fenomen poznat kao psihološka reakcija, pojašnjava Vitman.

Takođe, studija je u skladu s prethodnim istraživanjem koje ukazuje na vezu između poruka protiv piraterije i povećanog piratskog ponašanja, posebno među pojedincima koji su već skloni pirateriji. Digitalna piraterija, definisana kao neovlašćeno preuzimanje digitalnog sadržaja, godišnje nanosi znatne finansijske gubitke industriji zabave.

Kako bi efikasno suzbili pirateriju, medijske kompanije moraju da preispitaju svoje strategije slanja poruka. Iako preteće poruke mogu da deluju impresivno, pokazalo se da mogu imati povratne posledice.

Jasno je da postoji potreba za prilagođenim pristupom u porukama protiv piraterije, ali ako poruke ne mogu tačno da se usmere na određene polove, najbolje je izbegavati ih jer bi mogle dovesti do porasta piraterije, ističe na kraju Vitman.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: