Aktuelno 8

16.03.2024.

13:19

Amerikanci povukli ručnu

Nakon što je predlog zakona kojim bi se vlasnik TikToka, ByteDance, prisilio da se pokori američkim zahtevima, projurio kroz Kongres, u Senatu je ipak stisnuta kočnica.

Izvor: Zimo

Amerikanci povukli ručnu
hareluya / Shutterstock.com

Podeli:

Senatori su pozvali na opreznu i iscrpnu raspravu o predlogu zakona pre nego što dođe na red za glasanje. Naime, iako su neki svesni da će odlaganje glasanja dati TikToku vremena da odradi još jednu gerilsku kampanju i možda pokuša da utiče na senatore, drugi ipak pozivaju na odlučvanje hladne glave i usporavanje celog procesa.

Senator Ted Kruz istakao je da bi Senat trebalo dobro da prouči predlog zakona pre glasanja. S druge strane, senator Josh Hawley, koji je glasni kritičar TikToka, ističe kako bi odlaganje glasonja u Senatu moglo da "ubije predlog" i dovede do situacije da se "sledeće godine u isto vreme raspravlja o istom predlogu".

Iako je bivši američki predsednik Donald Tramp započeo celu priču predsedničkom odlukom još 2020. godine, u poslednje vreme je promenio priču. Umesto TikToka, Tramp najvećom pretnjom smatra - Metu, odnosno Facebook.

"Samo će postati veći i jači ako uklonimo TikTok", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Inače, da bi se predlog zakona našao na glasanju u Senatu, mora da prođe raspravu pred senatskim odborima, a tamo, kako piše Washington Post, ima važnijih predloga koji čekaju raspravu. 

Prema nekim izvorima, ako predlog zakona bude upućen na raspravu na odbor za trgovinu, pitanje je hoće li doći na red za raspravu ove godine. S obzirom na to da i nakon rasprave i prihvatanja u Senatu, zakon mora da dobije potpis predsednika SAD kako bi postao pravosnažan, čini se da TikTok neće tako brzo nestati sa američkog tržišta.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: