Aktuelno 2

15.03.2024.

15:48

Da li hakerski napad može da vas ubije? VIDEO

Američke zdravstvene službe godinama upozoravaju da bi na meti hakera mogao da bude i softver kojim se upravlja insulinskim pumpama ili pejsmejkerima.

Izvor: B92

Da li hakerski napad može da vas ubije? VIDEO
Shutterstock/Max Acronym

Podeli:

U nekada popularnoj američkoj seriji "Houmlend", hakeri ubijaju žrtvu tako što ulaze u pejsmejker u njenom telu i proizvode fatalni elektro šok. Postavlja se, međutim, pitanje koliko je to izvodljivo i u "stvarnom svetu".

Takođe, američka Uprava za hranu i lekove godinama upozorava proizvođače da obrate pažnju na sajber bezbednost u vezi s uređajima koje proizvode, jer bi, verovali ili ne, i oni mogli da postanu zanimljivi hakerima.

Pojedina naučna testiranja su pokazala da bi teoretski bilo moguće da se izvođenjem sajber napada, na primer, pošalje mnogo veća doza insulina preko insulinske pumpe u nečijem telu ili da se pošalje mnogo jači elektrosignal kod defibrilatora, kako bi se prouzrokovala smrt pacijenta.

Koliko se stručnjaci za sajber bezbednost bave ovim problemom? Da li je "biohakovanje" budućnost ili sadašnjost? Kako bi zakon trebalo da tretira takva krivična dela? 

Na ova, kao i mnoga druga pitanja povezana sa temom, za Prvu TV su govorili stručnjak za bezbednost na internetu Miloš Jovanović i diplomirani pravnik Nataša Zečević. Njihovo gostovanje pogledajte u nastavku teksta.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

21 h

Podeli: