Aktuelno 24

13.03.2024.

11:40

Prikazano kako britanska Zmajeva vatra uništava mete VIDEO

Objavljeni su prvi javni snimci najmoćnijeg britanskog laserskog oružja DragonFire.

Autor: B92

B92
Prikazano kako britanska Zmajeva vatra uništava mete  VIDEO
Profimedia / MoD

Podeli:

Britansko Ministarstvo odbrane je u januaru ove godine sprovelo testiranje laserskog naoružanja dugog dometa DragonFire (Zmajeva vatra), koje je tada uspešno pogodilo nekoliko vazdušnih ciljeva.

U tom trenutku, DragonFire i ono što su njegovi potencijali, ostao je pod velom tajne jer nije previše toga objavljeno u javnosti. Rečeno je samo da je "sredstvo za uništavanje ciljeva sposobno da pogodi bilo koji vidljivi cilj".

Sada su na društvenim mrežama objavljeni prvi video snimak ovog laserskog naoružanja u akciji, a ističe se "snaga lasera koji može da pokosi mete brzinom svetlosti".

Međutim, kada pogledate snimak verovatno ćete biti razočarani jer u njemu nema previše novih detalja. Vidljiv je laserski zrak koji uništava dron, i to u laboratoriji, kao i pravi hitac usmeren ka meti u vazduhu.

Verovatno je da se radi o snimku kreiranom kroz poseban filter i digitalno dorađenom, kako bi sve izgledalo atraktivnije. Ali svakako imamo dodatni uvid u mogućnosti Zmajeve vatre.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: