Aktuelno 0

12.03.2024.

18:30

DIDS 2024: Budućnost je u veštačkoj inteligenciji

Dan internet domena Srbije, odnosno DIDS 2024 konferencija, održan je 12. marta u Domu omladine Beograda.

DIDS 2024: Budućnost je u veštačkoj inteligenciji
B92.net/B.J.

Podeli:

Konferenciju organizuje Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS, glavna tema ovogodišnjeg DIDS-a bila je veštačka inteligencija (AI), a događaj je održan pod sloganom "Budućnost je sada".

Prisutnima se u sali Doma omladine prvo obratio Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Srbije. On je pomenuo veliki projekat koji je pokrenula Vlada republike Srvije, tokom poslednje dve godine, preko postavljanja optičkih kablova koje omogućava dovođenje bržeg interneta u ruralne predele u Srbiji.

B92.net/B.J.

Dobrijević je takođe istakao da su u fokusu Vlade teme koje obrađuje ovogodišnji DIDS, a to su veštačka inteligencija (AI) i sajber bezbednost.

Specijalno uključenje tokom konferencije imali smo od strane dr Emili Roberts, koja je govorila na temu borbe protiv sajber uznemiravanja u eri dubokog lažiranja (deepfake).

B92.net/B.J.

Njeno izlaganje se ispostavilo kao veoma zanimljivo, jer je na kraju otkriveno da dr Roberts nije stvarna osoba, već je stvorena uz pomoć veštačke inteligencije i oblikovana je od strane različitih alata (uključujući i ChatGPT).

Veštačka inteligencija je bila i tema panela, u kojem su učestvovali stručnjaci iz različitih sektora. Pod moderacijom Slobodana Markovića, digitalnog savetnika pri UNDP-u i Marijane Borković iz marketing tima u RNIDS-u, oni su sa sagovornicima Danetom Blačićem, Milošem Skokićem, Danijelom Miloševićem i Đorđem Krivokapićem govorili o problemima u vezi sa veštačkom inteligencijom, značaju AI-ja u svakodnevnom životu ali i poslovnom okruženju, ali i različitim kreativnim elementima koje AI omogućava.

B92.net/B.J.

Keynote sekciju je završio Voja Žanetić, koji je u okviru predavanja "Ka finalu velike promene" govorio o tome kako AI menja svet.

B92.net/B.J.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: