Aktuelno 7

12.03.2024.

9:40

Da li znate šta znači Wi-Fi? Verovatno nije ono što mislite

Teško je danas zamisliti život bez nje, ali da li znate šta se zapravo krije iza ove skraćenice?

Izvor: B92

Da li znate šta znači Wi-Fi? Verovatno nije ono što mislite
Shutterstock/Alexander56891

Podeli:

Živimo u svetu akronima i skraćenica, naročito u svetu tehnologije - iOS, LiDAR, GPS... sve su to termini sa kojima se gotovo svakodnevno srećemo.

Logično je da se iza ovih akronima kriju smislene sintagme, npr. GPS je "globalni pozicioni sistem", itd. Jedna skraćenica, međutim, posebno se ovde ističe, a verovatno ne znači ono što mislite - u pitanju je Wi-Fi. 

Bilo da ga pišete sa crticom ili bez, Wi-Fi (ili WiFi), verovatno biste pretpostavili, znači nešto "bežično"(Wireless), naročito jer je ustaljeno mišljenje da Wi-Fi stoji za "Wireless Fidelity". 

To sve možda ima smisla - osim što stvari i nisu takve kako izgledaju.

Pre 19 godina, odnosno 2005, pisac i novinar Kori Doktorou objavio je na svom blogu intervju sa Filom Belandžerom, jednim od osnivača "Wi-Fi alijanse", organizacije koja odobrava Wi-Fi proizvode.

Belandžer je tada otkrio da Wi-Fi zapravo znači - apsolutno ništa.

"Trebalo nam je nešto atraktivnije od 'IEEE 802.11b Direct Sequence'. Unajmili smo marketinšku agenciju, smislila je deset skraćenica i ovu smo odabrali. Slogan 'Standard za Wireless Fidelity' je tek kasnije smišljen", rekao je Belandžer.

Još je otkrio i da su neke njegove kolege bile "uplašene" jer nisu razumeli ni ime, ni čitavu priču oko marketinga. Trebalo im je neko objašnjenje, pa su smisli da to bude "Wireless Fidelity", i tako je nastao "mit".

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: