Aktuelno 10

24.06.2024.

14:25

Apple odustao od nove funkcije u Evropskoj uniji

Apple je otkrio da kompanijine nove Apple Intelligence funkcije, koje pokreće veštačka inteligencija, neće biti dostupne u svih 27 zemalja Evropske unije zbog Zakona o digitalnim tržištima.

Izvor: B92

Apple odustao od nove funkcije u Evropskoj uniji
Profimedia/Hakan Nural/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Tokom poslednjih nekoliko godina, Zakon o digitalnim tržištima koji je propisala Evropska unija primorao je Apple da izvrši nekoliko promena u svojoj prodavnici aplikacija, iOS funkcijama i hardveru.

To je primoralo Apple da usvoji USB-C priključak, unese RCS standard za razmenu poruka u svoj softver i omogući alternativne prodavnice aplikacija u EU.

Apple je 21. juna 2024. otkrio u izjavi Bloombergovom Marku Gurmanu da kompanijina funkcije Apple Intelligence u iOS-u 18 neće biti dostupne u EU zbog DMA-a, koji je navodno prisilio kompaniju iz Cupertina da smanji bezbednost svojih proizvoda i usluga.

"Zabrinuti smo da bi zahtevi za interoperabilnost DMA mogli da nas nateraju da ugrozimo integritet naših proizvoda na načine koji rizikuju privatnost korisnika i bezbednost podataka", rekli su iz kompanije.

Gurman je podelio listu pogođenih zemalja u objavi na platformi X.

Apple tehnologija veštačke inteligencije nedavno je prvi put najavljena tokom godišnje svetske konferencije za programere, gde su pokazali predstojeće funkcije i ažuriranja Apple softvera.

iOS 18, kao i iPad OS 18 i MacOS 15, imaće mnoštvo funkcija koje pokreće veštačka inteligencija, kao što su generisanje teksta i slika i funkcije sumiranja. Čak dolazi i sa znatno poboljšanom verzijom Siri asistenta.

Međutim, radiće samo na iPhone 15 Pro (i novijim) modelima.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: