Aktuelno 7

23.06.2024.

11:45

Hrabre izjave Ilona Maska o Tesla robotu

Direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask ponovo je dao hrabre izjave o Teslinom robotu Optimus.

Izvor: Klix.ba

Hrabre izjave Ilona Maska o Tesla robotu
Profimedia/Tesla

Podeli:

Mask je rekao da će roboti povećati vrednost Tesle na 25 milijardi i da će ih na hiljade raditi u fabrikama ove kompanije do sledeće godine.

Takođe, rekao je da Optimus neće služiti samo kao praktičan robot, nego da će postati saputnik, čak i dadilja.

Najnoviji Teslin model robota Optimus nosi oznaku Gen 2 i dobio je nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju. Ta poboljšanja uključuju ruke sa 22 stepena slobode, koje omogućavaju robotu da obavlja razne spretne radnje. Sve to je demonstirano u nekoliko videa.

Međutim, Maskove tvrdnje uvek je potrebno uzeti s rezervom, bar tako nalaže iskustvo. Između ostalog je 2021. godine tvrdio da će Tesla do kraja godine imati potpuno samovozeća autonomna vozila nivoa 5. S druge strane, neka od njegovih hrabrih obećanja su se i ostvarila, kao što je smanjenje troškova svemirskih misija zahvaljujući raketi Falcon 9.

Optimus ima neku vrstu funkcionalnosti velikog jezičkog modela (LLM) kao što je ChatGPT, kako bi mogao da razgovara s vlasnikom. To je u skladu s Maskovom sveopštom vizijom da tehnologije "naučne fantastike" postanu pristupačnije. Ali, ideja da Optimus može postati čovekov saputnik u bliskoj budućnosti deluje teško izvodivom.

Mask je o Optimusu govorio tokom godišnjeg sastanka akcionara u Austinu u Teksasu.

"To je vaš saputnik, može biti u vašem domu, čuvati vašu decu i imati ulogu učitelja. Takođe, može da obavlja i poslove u fabrici. Mislim da će svi na svetu poželeti da ga imaju, bukvalno svi", rekao je Mask.

Mask je poznat po tome što je otvoren i kontroverzan na svojoj platformi X. U prošlosti je rekao da veruje da odraslima bez dece treba oduzeti pravo da glasaju. Otvoreno je govorio o padu nataliteta, što je nazvao najvećom opasnošću s kojom se civilizacija suočava.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: