Aktuelno 8

21.06.2024.

18:57

Ovako mogu da vam probiju lozinku za manje od 60 sekundi

Uz malo novca, ali uz pravi algoritam, većina lozinki može biti probijena mnogo brže nego što mislite.

Izvor: Forbes

Ovako mogu da vam probiju lozinku za manje od 60 sekundi
Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Podeli:

Prema novoj analizi kompanije Kaspersky, skoro dve trećine od 193 miliona analiziranih lozinki probijeno je za manje od 60 minuta, a skoro polovina za manje od 60 sekundi.

Metod kojim se ovo radi zove se pametni "brute-force" napad, gde hakeri naprave algoritam i onda on isprobava sve moguće kombinacije kako bi se našla tačna lozinka.

"Algoritmi za ovakvo pogađanje trenirani su na velikim bazama lozinki kako bi se izračunala verovatnoća ponavljanja nekih slova ili brojeva, i kako bi se isprobale razne kombinacije", rekli su iz pomenute antivirus kompanije.

Mada je dosta popularan, brute-force pristup ipak nije toliko efikasan kao neki drugi algoritmi za probijanje lozinki, iz prostog razloga što je dovoljno dodati elemente poput imena ili datuma rođenja u "pametno pogađanje" kako bi se znatno ubrzao proces.

Sveukupno, pokazuje analiza, 10% lozinki može se na ovaj način probiti u bilo kom vremenskom okviru, ali taj procenat drastično skače kada se metodu doda i "pametno pogađanje" - na čak 45% uz ovakav algoritam.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: