Aktuelno 1

19.06.2024.

10:00

"Ovo je rizik po mentalno zdravlje"

Glavni hirurg u američkoj vojsci, Vivek Murti, kaže da bi društvene mreže trebalo da budu obeležene upozorenjima o potencijalnom uticaju na zdravlje, kao cigarete.

Izvor: Engadget

"Ovo je rizik po mentalno zdravlje"
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Podeli:

U autorskom tekstu za NYT, on je napisao da društvene mreže "značajno doprinose" krizi mentalnog zdravlja kod tinejdžera.

"Vreme je da se zahteva oznaka upozorenja na platformama društvenih mreža, u kojoj se navodi da su povezane sa značajnim štetnim posledicama po mentalno zdravlje adolescenata", napisao je Murti. 

"Ovo zahteva akciju Kongresa, ali bi redovno podsećalo roditelje i adolescente da društvene mreže nisu dokazano bezbedne", dodao je. 

Ovo nije prvi put da Murti govori kako je zabrinut zbog društvenih mreža. 

Prošle godine je rekao da one predstavljaju "duboki rizik" za mentalno zdravlje tinejdžera, a sada je naveo studiju koja pokazuje da je veća upotreba društvenih mreža povezana sa povećanim rizikom od anksioznosti i depresije.

Nejasno je zzašto bi ga Kongres podržao za ovu meru, mada su zakonodavci širom SAD već pokazali određenu podršku stvarima kao što su zakoni o verifikaciji uzrasta na društvenim mrežama, upravo zbog pitanja bezbednosti tinejdžera.

Murti je, takođe, napomenuo da ova upozorenja sama po sebi ne bi učinila društvene mreže bezbednijim, ali bi pomogla boljem informisanju roditelja, škola, lekara i drugih.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: