Aktuelno 20

22.04.2024.

21:48

Američka ministarka komentarisala Huawei: "Potkačila" Kinu u novoj izjavi

Čip u Huawei Mate 60 Pro telefonu nije tako napredan kao američki čipovi, rekla je američka ministarka trgovine Đina Rajmondo u nedavnom intervjuu.

Izvor: Rojters

Američka ministarka komentarisala Huawei: "Potkačila" Kinu u novoj izjavi
Shutterstock/viewimage

Podeli:

Huawei je pod američkim sankcijama još od 2019. godine, ali bez obzira na to nastavlja da predstavlja nove modele telefona, s tim što se sada u njima nalaze procesori domaće proizvodnje.

Huawei Mate 60 Pro serija trebalo bi da simbolizuje kinesku tehnološku moć uprkos sankcijama, ali je Rajmondo za CBS rekla da "sankcije funkcionišu, jer taj čip nije ni blizu tako dobar, odnosno godinama je iza onih koje ima SAD".

"Mi imamo najnaprednije poluprovodnike na svetu. Ne Kina", rekla je Rajmondo.

Vašington već godinama pokušava da spreči Peking da dobije visoku tehnologiju od njih, a kao razlog navode zabrinutost da bi napredni poluprovodnici mogli da se koriste za unapređenje kineske vojske.

Bez obzira na sankcije, neki proizvođači i dalje izvoze svoje komponente u Kinu, pa je tako Huawei nedavno predstavio svoj prvi laptop koji je poboljšan uz pomoć AI, a za to je korišćen Intelov čip, piše agencija Rojters.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: