Aktuelno 1

20.04.2024.

18:39

VASA-1 od slike i zvuka pravi snimak osobe koja priča VIDEO

Microsoft je otkrio novi eksperimentalni AI alat nazvan VASA-1, koji može da kombinuje sliku ili crtež osobe sa zvukom, kako bi napravio "video" te osobe dok priča.

Izvor: B92

VASA-1 od slike i zvuka pravi snimak osobe koja priča VIDEO
Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Podeli:

Može da generiše izraze lica ili pokrete glave, kao i da napravi da se usne pomeraju u skladu sa brzinom pesme ili govora koji je ubačen.

Istraživači iz Microsoft Research Asia centra, objavili su prve rezultate rada na ovom AI modelu, i na njihovim primerima se može videti da izgledaju prilično dobro.

Mada se vidi da ih je mašina napravila kao se bolje zagledate, na prvi pogled ovi video-snimci izgledaju kao pravi, pa se javlja zabrinutost da bi tehnologija mogla da se koristi za zlonamerno pravljenje dipfejkova.

Upravo zato, istraživači su rekli da neće izbaciti ni onlajn demo niti bilo koji način da se AI alat koristi sve dok ne budu "u potpunosti sigurni da neće biti zloupotrebljen", mada nisu baš naveli kako nameravaju to da izvedu.

Što se tiče benefita koje ova tehnologija donosi, istraživači su naveli da bi mogla potencijalno da bude korišćena za edukaciju, kao i da se olakša onima koji imaju problema sa komunikacijom, jer bi mogli da im se naprave avatari koji bi "govorili" umesto njih.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

17 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: