Aktuelno 4

19.04.2024.

12:23

Okršaj u vazduhu: AI upravljao avionom u borbi protiv ljudskog pilota VIDEO

Američke vazdušne snage su uspešno testirale AI tehnologiju u borbi protiv ljudskog pilota borbenog aviona.

Izvor: B92

Okršaj u vazduhu: AI upravljao avionom u borbi protiv ljudskog pilota VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako je u saopštenju navela američka agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), borbeni avion koji kontroliše veštačka inteligencija dobro se pokazao protiv aviona kojim je upravljao čovek.

DARPA je počela da eksperimentiše sa AI tehnologijom u decembru 2022. godine, a to je bio deo njihovog ACE programa (Air Combat Evolution). Radili su na razvoju AI sistema koji bi bio sposoban da samostalno upravlja borbenim avionom, i da se uz to pridržava bezbednosnih protokola.

Nakon simulacija, DARPA je ovaj Ai sistem ubacila u eksperimentalni avion X-62A, zahvaljujući čemu je mogao da se dogodi i ovaj test u stvarnom svetu. Avion je, inače, poleteo iz baze u Kaliforniji.

Ljudski piloti su mogli da onemoguće AI sistem, ali iz DARPE su rekli da to nije bilo neophodno ni u jednom trenutku. 

Avion X-62A kojim je upravljao AI, borio se protiv lovca F-16 koijm je upravljao čovek, a približili su se jedan drugom na 610 metara, pritom leteći brže od 1.930 km/h. 

Zanimljivo je da DARPA nije rekla ko je bio pobednik u ovoj borbi, ali su saopštili da je test bio "uspešan", i da su obavili 21 testni let do sada. 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: