Aktuelno 2

18.04.2024.

19:15

Evropska unija odustaje od istrage?

Nezvanične informacije sugerišu da je Evropska komisija odustala od formalne istrage Microsoftovog ulaganja u kompaniju OpenAI.

Autor: B92

B92
Evropska unija odustaje od istrage?
JRdes / Shutterstock.com

Podeli:

Evropska komisija, koja predstavlja izvršno telo Evropske unije, navodno je donela odluku koji ide u prilog partnerstvu koje su sklopili Microsoft i OpenAI.

Naime, Microsoft je tokom prošle godine objavio ulaganje u vrednosti od 13 milijardi dolara u kompaniju OpenAI, što je privuklo pažnju evropskih zakonodavaca.

Evropski antimonopolski regulatori su ranije najavili moguću istragu zbog potencijalnog kršenja zakona EU o spajanju kompanija.

Međutim, Evropska komisija je sada zaključila je da sporazum ne zahteva zvaničnuu istragu jer OpenAI nije pod direktnom kontrolom Microsofta. Pored toga investicija od 13 milijardi nije dovoljno velika da bi se smatrala preuzimanjem poznate kompanije, koja kreira AI.

Microsoftovo interesovanje za kompaniju OpenAI prvo je privuklo pažnju regulatora u SAD-u, gde je FTC pokrenuo istragu, a potom se to proširilo i na Evropu.

Iz Evropske komisija navode da i dalje pažljivo prate kakve posledice investicija kompanije Microsoft u Open AI može da ima na dinamiku celokupnog tržišta.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: