Aktuelno 9

21.04.2024.

15:40

Jeftini Nvidia čipovi mogu da kontrolišu jedno od najsmrtonosnijih oružja

Naučnici su objavili da sada mogu da kontrolišu hipersonično oružje pomoću jeftinih Nvidia Jetson modula.

Autor: B92

B92
Jeftini Nvidia čipovi mogu da kontrolišu jedno od najsmrtonosnijih oružja
Bartholomew Chekube / Shutterstock.com

Podeli:

Tim istraživača je objavio novu studiju, sa detaljima kako jeftini Nvidia čipovi mogu da se koriste za kontrolu hipersoničnog oružja.

Studija je objavljena u kineskom akademskom žurnalu "Propulsion Technology", a nudi detalje o tome kako naučnici koriste Nvidia Jetson TX2i modul za kontrolu i optimizaciju u realnom vremenu sistema za snabdevanje gorivom motora koji se koristi u hipersoničnoj raketi.

Nvidia planira da Jetson TX2i modul bude jeftino rešenje za distribuirano računarstvo ili veštačku inteligenciju. Modul sadrži CPU, GPU i memoriju, a sve to po ceni od nekoliko stotina dolara.

Uz sve to, Jetson TX2i modul nije podložan izvoznim ograničenjima koje su SAD nametnule protiv Kine.

Na ovaj način, Kina demonstrira da čak i jeftini Nvidia čipovi, ili bilo koji drugi jeftini silicijum, može da se koristi za kontrolu jednog od najsmrtonosnijih oružja na planeti.

Potrebno je napomenuti da nema sugestije da će se Jetson TX2i modul sada koristiti u vojne svrhe. Kina već ima domaće proizvođače silicijuma koji proizvode čipove koji su moćniji nego Jetson TX2i. Izgleda da je ovo samo demonstracija sposobnosti i mogućnost koje Kina ima na raspolaganju, kao i odgovor na američku zabranu izvoza.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: