Aktuelno 16

17.04.2024.

20:30

"AI kompanije pokušavaju da kreiraju Boga"

Izvršni direktor jedne od AI firmi u usponu, prozvao je druge kompanije u njhovom poduhvatu da kreiraju takozvanu "generalnu veštačku inteligenciju" (AGI).

Izvor: Futurism

"AI kompanije pokušavaju da kreiraju Boga"
Summit Art Creations / Shutterstock.com

Podeli:

U intervjuu za Njujork Tajms, Artur Menš – izvršni direktor AI kompanije Mistral – izneo je svoj stav o svojim kolegama direktorima AI kompanija. On je kritikovao njihovu "izuzetno religioznu" opsesiju da kreiraju AGI.

"Sva ta AGI retorika odnosi se na kreiranje Boga. Ja ne verujem u Boga. Ja sam zagriženi ateista, tako da ne verujem ni u AGI", rekao je Menš.

Menš ima veoma dobru reputaciju u svetu veštačke inteligencije u Evropi, gde ga smatraju AI šampionom.

Međutim, kreiranje veštačke inteligencije koja bi mogla da stavi Evropu na AI mapu je jedna stvar, dok je stvaranje veštačke inteligencije na nivou čoveka potpuno druga stvar. Menš se, jasno, u tom pogledu razlikuje od svojih kolega iz Silicijumske doline.

"Ovi modeli proizvode sadržaj i oblikuju naše kulturno razumevanje sveta. I kako se ispostavilo, vrednosti Francuske i vrednosti Sjedinjenih Država razlikuju se na suptilne, ali bitne načine", ističe Menš.

Prema njegovim rečima revolucija koju AI donosi i zbog koje su drugi AI giganti veoma uzbuđeni, posebno u segmentu zaposlenja, stiže brže nego prethodne revolucije. To će se desiti već za oko dve godine, a ne tokom naredne decenije kako se predviđalo.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: