Aktuelno 22

11.04.2024.

13:20

Dolaze borbeni AI roboti: "Preuzeće vlast"

"Kum veštačke inteligencije" upozorava na opasnosti od AI oružja, poziva na njegovu regulaciju, ali i naglašava potencijalne koristi AI-a, uprkos zabrinutosti zbog brzog razvoja te tehnologije.

Izvor: Zimo

Dolaze borbeni AI roboti: "Preuzeće vlast"
mrjo / Shutterstock.com

Podeli:

Britansko-kanadski računarski naučnik i profesor Džefri Hinton, u svetu poznat i kao "Kum veštačke inteligencije", izdao je oštro upozorenje u vezi s regulacijom oružja na bazi veštačke inteligencije (AI), naglašavajući neophodnost suočavanja s potencijalnim pretnjama pre nego što one eskaliraju.

Nakon odlaska sa svoje pozicije u Google-u, profesor Hinton ponovio je svoju zabrinutost zbog opasnosti koje su svojstvene AI tehnologiji, u čijem je razvoju odigrao ključnu ulogu. "Pretnja o kojoj sam govorio je egzistencijalna pretnja. Ta pretnja je da će te stvari postati mnogo inteligentnije od nas i da će preuzeti vlast", rekao je za irski RTÉ News.

Borbeni AI roboti neizbežno dolaze

Priznajući poteškoće u predviđanju verovatnoće da veštačka inteligencija nadmaši ljudsku inteligenciju, profesor Hinton ukazao je na različite perspektive. Ljudi poput Ilona Maska i mene, misle da je verovatnoćada se to dogodi oko 10 do 20 procenata, kaže Hinton.

Ističući višestruke učinke veštačke inteligencije, uključujući dezinformacije i gubitak radnih mesta, profesor Hinton izrazio je posebnu zabrinutost u vezi s budućim oružjem na bazi AI-ja. "Jedna od pretnji su 'borbeni roboti' koji će bogatim zemljama znatno olakšati vođenje rata protiv manjih, siromašnijih zemalja i oni će biti veoma grozni i mislim da neizbježno dolaze", upozorio je Hinton.

Osvrćući se na potencijal regulacije, posebno u regijama poput Irske sa značajnom prisutnošću tehnoloških giganata, profesor Hinton zalaže se za vladinu intervenciju kako bi sigurnost u razvoju veštačke inteligencije bila prioritet. "Vlade mogu da izvrše pritisak na velike kompanije... da sprovedu značajan rad na sigurnosti", predlaže Hinton.

"Ne žalim ni zbog jedne odluke koju sam doneo"

Uprkos svojoj zabrinutosti, profesor Hinton naglasio je duboke prednosti koje AI nudi, posebno u zdravstvu i medicini.

Profesor Hinton, koji je u Irskoj primio Ulyssesovu medalju sa Univerziteta u Dablinu, naglašava važnost bavljenja etičkim dimenzijama veštačke inteligencije. "Postoje dve vrste žaljenja. Postoji žaljenje kada ste doneli odluku za koju sada mislite da je bila pogrešna odluka, a ja nemam ništa od te vrste žaljenja", poručuje Hinton.

Iako priznaje brzu evoluciju veštačke inteligencije, profesor Hinton ostaje uporan u svom uverenju u vezi s prošlim odlukama. "Ispostavilo se da se nedavno veštačka inteligencija razvila mnogo brže nego što sam očekivao i to je zabrinjavajuće, ali ne žalim ni zbog jedne odluke koju sam doneo", zaključio je na kraju.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: