Aktuelno 19

07.04.2024.

11:25

Samsung ponovo na tronu: Apple više nije vodeći proizvođač telefona

Samsung Electronics vratio je vodeću poziciju u globalnoj prodaji pametnih telefona samo pet meseci nakon što ju je prepustio kompaniji Apple.

Izvor: Index.hr

Samsung ponovo na tronu: Apple više nije vodeći proizvođač telefona
M.TAMS / Shutterstock.com

Podeli:

Podsećamo, Apple je zauzeo globalno prvo mesto u prodaji pametnih telefona u septembru 2023. godine, a kasnija analiza čitave godine potvrdila je njegovu poziciju. Međutim, prema Korea Timesu, Samsung je sada povratio tron. Na osnovu podataka za februar 2024. godine, publikacija izveštava da je Samsung ostvario 20% učešća na globalnom tržištu.

U istom mesecu Apple je zauzeo 18% tržišta. Apple je prodao 17,41 milion iPhonea, dok je Samsung prodao 19,69 miliona svojih pametnih telefona.

Ali kako navodi Apple Insider, ni Samsung ni Apple zapravo ne mogu da se hvale da su broj jedan, barem ne predugo, s obzirom na to da se na toj poziciji često menjaju. Te izmene su uglavnom povezane s lansiranjem novih uređaja, koji, logično, podstiču skokove u prodaji.

Apple-ovo zauzimanje prvog mesta bilo je zbog iPhone-a 15, a onda je došla Samsungova Galaxy S24 serija

Tako je Apple-ovo zauzimanje prvog mesta u septembru 2023. bilo zbog lansiranja iPhone 15 serije, a Samsung je u februaru pobedio zbog lansiranja najnovije Galaxy S24 serije. Korea Times izveštava da je Samsung do sads prodao 6,53 miliona Galaxy S24 telefona globalno.

Apple-ovo preuzimanje prve pozicije tokom čitave 2023. godine može, doduše, biti značajnije. Naime, tokom čitave godine Samsung obično ima prednost nad Appleom jer prodaje mnogo više različitih modela pametnih telefona različitih cenovnih nivo.

Ali ukupno gledajući, prodaja pametnih telefona je u padu širom sveta, a posebno u Kini. Apple je i dalje bio na vrhu lestvice u Japanu prema najnovijim podacima iz marta ove godine, ali to tržište se takođe smanjilo.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

9 h

Podeli: