Nova vest
Tenis

Petak, 08.07.2022.

21:00

(Ne)prijateljski Britanci i Đokovićevo "dokle više"

Novak Đoković protiv publike. Jedna od najčešće ponovljenih tema u karijeri najboljeg srpskog sportiste.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

(Ne)prijateljski Britanci i Đokovićevo
Foto: Profimedia

Gledajući ponašanje londonske publike, koje je često bilo upitno u prošlosti, od početka turnira, mogla je da se u indeksu upiše ako ne čista desetka, onda nešto njoj približno.

Praktično bez dobacivanja tokom poena i između servisa na najvećim terenima ma ko da je igrao, ali i bez zvižduka Đokoviću, o čemu su neki i "maštali".

Publika je definitivno nadmašila očekivanja i postavila domaći zadatak narednim turnirima i gledaocima, ali je, ipak, nešto moralo da pođe po zlu.

Duel sa Kemronom Norijem – Britancem koji je do 2013. igrao za Novi Zeland, a rođen je u Johanesburgu – morao je da bude sličniji fudbalskoj ili košarkaškoj utakmici nego ijedan do sada na turniru.

Bilo je za očekivati da će svi biti uz Norija, što se moglo videti od prvog poena – Novakova greška i gromoglasan aplauz. I tako u krug.

Ipak, uzimajući ta očekivanja u obzir, sve je bilo poprilično korektno, sve do završnice četvrtog seta, a posebno poslednjeg gema.

Jedan gospodin, pretpostavljamo pod uticajem alkohola, u istom poenu je tri puta nešto prokomentarisao nakon Norijevih udaraca, a dobio je poseban pogled od Srbina nakon što je taj isti poen osvojio.

U poslednjem gemu, kada je šestostruki šampion servirao za plasman u finale, neki članovi publike su odlučili da je to pravo vreme da se dobacuje ne tokom poena, već između servisa.

Novak je to u sebi svojstvenom stilu ispratio mirno, sačekavši završnicu, a onda je neimenovani navijač dobio poljubac.

Verovatno ne onaj koji mu je prijao.

Ovo je bio prvi meč u kojem smo imali jasnu emociju kod Đokovića nakon meča. Ne, nije prvi put da je proslavio trijumf, ali jeste da je to uradio na baš ovakav, poseban način.

To je nešto što ga je često motivisalo u prošlosti i guralo da odigra još jače kad ne može, da se podigne iznad svojih mogućnosti (ako je to uopšte moguće) i neke poene izvuče na emocije.

A, emocije su upravo ono u čemu će se voditi najveća bitka u finalu protiv ekscentričnog, neponovljivog i nezamenjivog Nika Kirjosa.

Samo Novak Đoković zna na koji način i u kojim trenucima će morati da se smiri, a u kojim da nešto burnije reaguje kada Australijanac bude odlučio da meč pretvori u šou program. Što je, znate i sami, neminovno.

Zanimljivo skoro kao na meču bilo je i na pres konferenciji, koja je zakazana neočekivano brzo nakon završetka duela, svega oko sat vremena posle.

Đoković je odgovarao na raznorazna pitanja, prvo stranih a onda srpskih novinara, a opet se našao neko ko je morao da "pametuje".

"Da li se osećaš kao da ti je Australija postala neprijatelj ove godine?",
glasilo je pitanje jednog novinara.

Razlog je bilo sve što se srpskom teniseru desilo u toj zemlji, povezano sa time da je mu je Kirjos – jelte, Australijanac – protivnik u finalu Vimbldona.

"Ne mislim da mi Australija postaje neprijatelj. Ne znam na šta tačno aludirate... To što se desilo u Australiji se desilo pre šest meseci. Šest meseci je prošlo od tog momenta. Ja sam samo zadovoljan što sam u još jednom Grend slem finalu", rekao je, pored ostalog, Novak.

Ovo nije bio prvi put da mu novinari postavljaju pitanja vezana za Australijan open i januar ove godine, uprkos tome što je na bukvalno svako moguće već odgovorio barem po nekoliko puta na barem po nekoliko različitih lokacija.

Đoković je uredno odgovorio na pitanje, kao što to praktično uvek biva nevezano za to koliko provokativni novinari pokušavali da budu, ali se u njegovom licu mogla videti skrivena emocija.

"Dokle više...".

Sigurno nije jedini put da se to zapitao tokom obraćanja medijima, a, nažalost, definitivno nije ni poslednji.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve