Utorak, 13.07.2021.

18:24

"Đoković bolje igra sa 34, nego sa 24 godine"

Bred Gilbert, nekadašnji američki teniser, a danas trener, smatra da će Novak Đoković i na narednih Grend slemovima dominirati.

Izvor: MT

"Ðokoviæ bolje igra sa 34, nego sa 24 godine" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

War Inside My Head

pre 2 godine

NOAT!2011 je pucao iz svih oružja,sijevalo je na sve strane,fizički i mentalno je sazrijevao.Današnji Novak,sa novim načinom ishrane,ubacio je još jedan element,a to je šahovska filozofija,najčešće vidi 3 poteza unaprijed,čak dosta loptica ne vrati suviše duboko,ali njegova spremnost i elastičnost protivnike dovode do ludila.Finale i polufinale sam pratio na ESPN,braća Mcenroe i treći komentator su bezbroj puta ponovili da je Spidermen,čovjek je postavio zid,jači nego Rafa ikada.A dodajmo i izlaske i uspješnost na mreži,još samo smeč igru da usavrši,i zabavi nema kraja?

Hm?

pre 2 godine

Jel to onaj isti Bred sto je 2006 predlagao Novaku da mu treba mirisljava so kada je govorio da moze da pobedi Nadala na RG, i da Nadal nije nepobediv. I kako ce Nadal da "spusti" cekic na Novaka kada se sretnu sledeci put. Novak je tada imao oko 18,19 godina i bio deckic u usponu. Moglo je to da bude malo blaze od Breda. A osim toga, nije Novak slagao, zar ne? :)

Lud

pre 2 godine

Najgora stvar kod Novaka po ostale tenisere je to sto se osecaju maltene bespomocni. Jer eto na primer Nole vodi sa brejkom prednosti prvi set i samo tako se iskljuci i pukne kasnije u tajbrejku. Posle toga obicno kod svih bi usledila jos gora igra i samounistenja. Ipak ne kod Noleta jer on kako se iskljucio sam, tako se i sam upali i zaigra mnogo bolje. Ovi sa druge strane se osete bespomocnim jer ispada da od njih nista ne zavisi i da se mec ne odigrava po ustaljenom psihickom fazonu.

dakiliz

pre 2 godine

Mene je zapravo najviše fascinirala njegova samouverenost i sigurnost u sebe pred početak Roland Garrosa kada je posle titule u BGD na ceremoniji dodele pehara izjavio glasno - Idemo na titulu u Parizu što je za mene bilo malo pretenciozno ali on je jednostavno znao da će ga osvojiti i da će pobediti Rafu. U prethodnim finalima je i vodio u prvim setovima i znao je i da servira praktično za meč ali nije uspevao jer nije prosto verovao da može da se dobije Rafa u Parizu a sad i kad je gubio 5-0 bio je toliko samouveren da je hteo da se čak vrati i u tom prvom setu i zamalo mu i to nije uspelo jer je imao 3-5 i brejk lopte.

Сиви соко

pre 2 godine

Federer je 2011 još uvek imao igru i ključ za Novaka, pobedio ga je u polufinalu Rolan Garosa a bio i na meč lopti na US Openu. U periodu 2015-2016 je Rodžer bio na vrhuncu forme ali je Novak lakše izlazio na kraj sa njime i dobijao ga je gde god je stigao, obično bi bilo 3:1. Opet ponavljam da je Novak stigao najmanje do finala na svakom turniru od mastersa u Parizu 2014 do Majamija 2016! 18 finala za redom od kojih je osvojio 15. Niz je prekinuo u Monte Karlu ali je potom opet igrao finale Rima a osvojio Madrid i Rolan Garos.
Šta posle 2021? Imaće mnogo izazova naredne godine a ništa manje pritiska. Pohod na jubilarni deseti AO, odbrana Pariza, pohod na novi Vimbldon i rekord Samprasa.

reflektor

pre 2 godine

Covek ima resenje za svakog protivnika!E tu je kljuc!Da li mentalno, fizicki, takticki..nebitno.Za svaku situaciju ima resenje i izvuce ono sto treba da dobija.U stvari, kad je dobio dva najveca rivala na "njihovim" terenima sta vise?!To je kraj svake diakusije.A npr. RF i RN nikada njega u Australiji.Nema dalje, pomerio je sve zive parametre i ostavio iza sebe Federera i Nadala.Aj to nego mladji koji au tu na korak da uzmu GS kako ce?Novak je perfekcionizam u svakom elementu.Sve sada radi dozirano, pametno, iskusno sa svim kvalitetima koje ima u udarcima.Zato ke najveci!

Janko

pre 2 godine

Mlađi Novak je uz ogromne uspehe koje je ostvario ipak dopustio da Murray i Wawrinka izgrade karijere direktno na njemu. Stariji Novak to ne dopušta.

Bratislav

pre 2 godine

Velika većina teniskih stručnjaka je izjavila da je Novakova pobeda protiv Nadala u Kataru, u Dohi, mislim 2015 najbolji novo tenisa koji je viđen. I Nadal je izjavio, više puta, da je Novakova igra nešto što do tada nije viđeno.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Pogledao sam skoro neke statističke podatke iz te 2011 god.
Novak je pravio brejkove u 39 % protivničkih servis gemova...Bruka.

Praktično to znači da ćeš na svakih 5 servis gemova da budeš brejknut 2 puta. Ludilo...

sportdetective

pre 2 godine

Kad ti jedan servis igrac kao Isner kaze da nema boljeg retrnera od Novaka i kako je rekao on nije najbolji u vracanju servisa nego je i drugi i treci najbolji. Ili kad je rekao Zverev, kad mislis kako si dobro i snazno pogodijo servis i ocekujes lak poen, odjedno loptica se vraca tebi pod noge, tada pogledas i vidis Novaka, kako laganim korakom prelazi na drugi deo terena i ceka sledeci servis, a ti u svojoj glavi, treba da ubedis sam sebe, da mozes da dobijes Novaka.

Koji moj@

pre 2 godine

Sad će Rafko da grize na US Open... Svet će čekati njegovu pobedu, a Novak će se naravno boriti i sa jednim i sa drugima... Onda će doći Australija gde se zna ko je glavni. Samo zdravlje da ga služi!
Pa opet Roland Garos... I ako Nole ugasi Rafu tu ponovo, penzionisace ga odma'.
A onda enigma... Jer pitam se odakle će nakon toga i nakon Vimbldona, Novak crpeti motivaciju!?!

KD

pre 2 godine

Smesno. Kad pogledas neko finale iz 2011. frajer je cistio linije forhendom kao pistoljero.Bekhend dijagonala koju hvata u penjanju.Niko nije pogadjao takve uglove.Polufinalre odvali Rodzera pa onda sibanje sa Nadalom. Sad se sve svelo na prostu egzekuciju.Forsiram Beretiniju bekhend i skupljam poene

Lucid

pre 2 godine

Ovaj Novak je procitao Makjavelija (ciju famoznu knjigu je Bertrand Rasel nazvao "a handbook for gangsters") dok onaj iz 2011 jos nije.

Vladimir

pre 2 godine

Kada bi sada igrao nacinom igre iz 2011 vec posle par sezona bi bio premoren. On se perfektno prilagodio godinama kako fizicki tako i takticki. Medjutim jedno je planirati i zeleti a drugo je to uspesno sprovesti. Tu dolazimo do sustine da je toliko kompletan igrac da moze da se prilagodi podlozi i protivniku i da pobedi sa minimum potrosene energije. Najinteresantnije je to sto mi se cini da sada stvarno uziva u igri da se mnogo manje trosi emotivno tako da mu igranje ne predstavlja napor sto je preduslov igranja na najvisem nivou jos barem 3, 4 godine.

cika

pre 2 godine

Ja ne znam kako neko posle onog polufinala na RG protiv Nadala moze reci da Novakov danasnji tenis nije ni blizu onog iz 2011 i 2015. Pa jeste li vi gledali ovogodisnje polufinale RG, to je bio najvisi moguci nivo tenisa, nema dalje. Novak protiv ostalih protivnika ne igra ni blizu toga, jednostavno nema potrebu, moze ih sve dobiti sa 70% svojih mogucnosti.

matori

pre 2 godine

slažem se sa nekim komentarima dole, a i sam Novak je rekao da ipak igra pod pritiskom istorijskih rezultata koje ostvaruje ili želi da ostvari. ako osvoji US open, a to znači kalendarski GS i obezbedi sebi status najboljeg ikad, ja očekujem da on tek tad pusti ruku i rasturi konkurenciju još jedno dve godine. bitno je da pritisak malo padne i videćemo opet Novaka koji melje protivnike. ne znam koji je Novak bolji, ali ovaj sada je zreo i savršeno razmišlja. psihički je izuzetno stabilan, taktički savršen, a i dalje fizički izuzetno moćan, gde 10 godina mlađi igrači u petom setu nemaju šta da traže protiv njega.

milan

pre 2 godine

Nista se ne zna. Ja prosto ne znam otkud mu i sada tolika motivacija. Ne znam jos koliko ce moci da se zamlacuje tenisom. Ok, postigao je sve sto moze da se postigne ali dokle vise to moze da drzi jednog zivog coveka od krvi, mesa i emocija.

Jovan

pre 2 godine

Odgledam s vremena na vreme neki njegov meč iz 2011. Mnogo je jače udarao u proseku forhend, na bekhendu je bio agresivniji, a kretanje mu je bilo za nijansu brže. Sada je iskusniji, smireniji u kritičnim situacijama i takticki pametniji igrac, pogotovo na sljaci. Sve saberi I oduzmi, 2011 Djokovic je ipak za nijansu bolji igrac nego sadašnji Djokovic i rekao bih da bi pobedio u 2 od 3 meča.

gijon

pre 2 godine

Кад дођеш до нивоа да те више не пореде са другим тенисерима, него са ранијим верзијама самог себе.

За коју годину, једина дебата ће бити ко је најбољи тенисер икада, "2011. Новак", "2015-16. Новак" или "2021-22 Новак"?

Е толико је моћан.

Nele

pre 2 godine

Ono što je najveća promena kod Novaka je neverovatno samopouzdanje na svakom meču. To se najbolje vidi u njegovim udarcima. Nema više kratkih lopti. Svaki udarac ide duboko i time vrši nevjerovatan pritisak na igru svakog protivnika. To radi u svakom meču. Preciznost tih udaraca je isto uvek na visokom nivou. I da, tačno je da neverovatno prilagođava igru protivniku u toku meča. Zato je definitivno najkompletniji igrač koji je ikada igrao tenis. Psihičku snagu je doveo do savršenstva takodje.Uz sve ostalo, nevjerovatan ritern, neverovatno kretanje, protivnici više ni sa 200% nemogu da ga savladaju. Sad je potrebno 500% da daju sebe od prvog do zadnjeg poena da bi ga pobjedili.Mec sa Rafom na Roland garosu je pravi primer. Jer, da se ne lažemo, rafa je odigrao dobar meč ali je novak uspevao da vrati sve, duboko u teren. Rafa jednostavno nije imao rješenje za Novakovu igru. Kao i svi drugi protivnici sada. Iako je život nepredvidiv, vjerujem i nadam se da ce jos 2-3 godine vladati tenis...

Pit

pre 2 godine

Novak iz 2011/2015 ne bi dobio Federera 2019. na Vimbldonu. Idite na Wimbledon youtube kanal i poslusajte podcast posle polufinala 2019 u kome je Rodzer dobio Rafu. Komentatori se slazu da je to pulufinale bilo na visem tehnickom nivou od njihovog finala 2008 koji mnogi i danas smatraju najboljim mecem ikada. Zato sto su obojica u medjuvremenu napredovali u svakom pogledu, a medicinski timovi im odrzavali telo u fantasticnom stanju. Novak danas ne igra kao 2011 ne zato sto ne moze vec zato sto ne mora i nece, jer mu je cilj da potrosi minimum energije da dobije mec. Kad mora, on odigra kao nekad, pogledajte samo polufinale RG protiv Nadala, prva tri seta su bila daleko najbolji tenis ove godine, pre nego sto je Nadal pao u cetvrtom.

Cane

pre 2 godine

Takođe mislim da je Novak iz one "terminator" faze bio dominantniji nego danas. Što je i normalno, danas mora više da štedi energiju, a i naučio je cenu povrede. Mislim, znao je on to i tada, ali dok ne iskusiš sve što to nosi sa sobom, nije isto. Zaboravili smo sada koliko se mučio dok to nije sanirao do kraja, ali on sigurno nije zaboravio. Sećate se? Neki su mu "dobronamerno savetovali" da završi karijeru. Ispostavilo se posle da je to bila polovina njegove karijere. Kakva bi šteta bila da je tada odustao od svega, ali nije, zato i jeste najveći.

A ono onomad! Ono je neponovljivo. Takvu dominaciju nikada niko u tenisu nije imao, u meč sa njim su ulazili svesni da ulaze u gubilište. Kad ga vide u onoj crnoj opremi, smrznu se. Danas i mladunci (Cicipas, Šapovalov, Beretini...) makar veruju da imaju nekakvu šansu, tada su bili unapred svesni da je kraj.

Forest

pre 2 godine

Slazem se sa većinom komentara ovde da je 2011e Novak bio ubica. Ali verujte mi da bi ovaj Novak sada našao način da dobije i tog SuperNovaka :) Ne sumnjam da bi našao način, jer tada je igrao Top tenis a sada je majstor te igre. :D
Jednostavno je prešao na viši nivo, igra koliko je potrebno, štedi energiju i snagu, igra čak i u finalima tek toliko da pobedi protivnika.. Zato će on da traje još nekoliko godina na ovom nivou.
Pa pogledajte samo te mečeve tada, pucao je iz svih oružja, ali je znao i da se zadiše, da ne može da dodje daha, ovaj Novak sada se i ne oznoji a igra 4-5 setova :)

Lav Lazo

pre 2 godine

Nivo igre iz 2011 je nešto što nikada nije viđeno u tenisu, ni prije ni poslije. 2015 je takođe bila brutalna, ali nivo igre nije bio isti. Kao ni sad. 2011 je Novak bio nemilosrdni predator, agresivni egzekutor koji je crtao po terenu. Danas mnogi zamjeraju Novaku da je previše defanzivan, ali ja za svojih 30 i kusur godina praćenja tenisa nikad nijesam vidio agresivnijeg igrača od Novaka iz 2011.

Mare

pre 2 godine

Ne igra bolje ali igra pametnije. Mentalno je stabilniji nego ikada. Ali taj nivo iz 2011 i 2015 ne verujem da će iko ikad da dostigne. I sam Novak je star za to. A nije mu ni potrebno.

GS

pre 2 godine

Prioritet mu je da se ne povrijedi. Zato i "sporije" ulazi u mečeve, pogotovo na GS gdje se igra na 3 dobijena seta. Igraće dok ne osvoji + 4 titule u odnosu na Nadala.

Nemanja Milosevic

pre 2 godine

Statisticki najbolja je bila sezona 2015, medjutim po mom licnom misljenju, najbolj itenis je igrao 2011. I imao je onaj niz 41:0. Medjutim tada je bio : Mladi Federer, izuzetno mlad Nadal (25), mladi Del Potro, mladi Soderling , ako ga se neko seca, Rodik, Ferer, Ferero. Nikako ne zelim da nipodastavam izuzetan uspeh Noleta ove 2021 godine, ali ova konkurencija je nikakva, Medvedev koji je drugi, ne stize dalje od cetvrtfinala. Nekada niste mogli da zamislite nadala a da nije finalista. Ili j prevodu od velike cetvorke, dvojica su finalista a druga dvojica polufinalisti. Ovo sad je uzas

Euroboki

pre 2 godine

Mnogo je bolji 2011 kad je najteže ali iskustvo vrlo dobar a sad je dosta iskusan nego ranije. Ove godine nije teška, uverite se sami ako lažem

Gradimir

pre 2 godine

2011. je bila fenomenalna. Često mi padne na pamet kako bi na RG počistio i Federera i Nadala da nije imao preskočen jedan meč. Četvrtfinale mu je predao neki Italijan bez igre i razbio mu ritam od igre na svaka dva dana.

sasa jokic

pre 2 godine

Noletova najveca vrlina je da se “nenormalno” lako prilagodjava protivnikovoj igri. Cak i kada deluje da ne udara lopticu kako treba, on drzi protivnika pod stalnim pritiskom, menjanjem ritma, plicim i dubljim lopticama, tako da mu neda da udje u ritam. Mec protiv Brentinija je klasican primer, jednostavno ga je drzao pod kontrolom sve vreme.

x

pre 2 godine

Novak je 2011. urnisao protivnike. Sećam se da je Soderlinga koj8 je tad bio top 5 igrač pobedio u Rimu 6:3 6:0. Na tom meču ga je bukvalno demolirao. Sad ipak ne igra taj nivo, ali je taktički zreliji 8 konkurencija je za nijansu slabija. Top 10 2011. je bio kvalitetniji nego danas. Tad su u top 10 bili Nadal, Federer i Marej na vrhuncu, plus Delpo, Vavrinka, Ferer, Conga, Berdih, Soderling...

kvisko

pre 2 godine

Novak je sila i to atomska, bio 2011 a jos veca 2021.
Sada je iskusniji, zreliji, takticki jaci, igra rezonski, cuva energiju i za finis meca, ukratko skoro pa savrsentvo od igre.
Bice u vrhu sve dok bude imao motiva i volje da se nadmece sa najboljima iz nove generacije.

Dobro Informisan

pre 2 godine

Ovaj Nole bi pobedio onoga na iskustvo. Postao je i bolji teniser, a i pravi lisac na terenu. Pogledajte samo šta radi na šljaci.

mali mikica

pre 2 godine

Ako znamo kako je Djokovic umeo da odigra na mrezi ili kojom brzinom da servira onda uocavamo da je poboljsao servis i volej na mrezi (rezultat saradnje sa Ivanisevicem). Sada za njegove standarde i stil cesto da izlazi na mrezu i poentira.
Ipak kada su se sva ushicenja zbog osvajanja Vimbldona stisala hteo bih da komentarisem neke od elemenata u igri Novaka Djokovica, kao neko ko godinama prati tenis i ko se nagledao velikih igraca od servis-volej do bejslajnera.
U igri Djokovica postoji jos uvek prostor za poboljsanja. Ne znam koliko je to realno s obzirom na godine, stecene navike i motivaciju. Pre svega igranje „passing shota“ sto je oduvek bio ubitacni odgovor za servis-volej igrace. Djokovic sada pokusava to da resi lobom, ne bas uvek uspesnim. Takodje je tacno da redje koristi svoj bekhend na paraleli. Loptice u razmeni salje kratko negde na servis liniju i ne previse snazne.
I na kraju ne znam zasto se to desava ali Djokovic negde ima problem da servisom poentira i zavrsi set. Milslim da se ro desi cesce no sto bi na tom nivou kvaliteta igre trebalo. Nekada stigne do tie breaka koji resi u svoju korist ali u prva dva seta ovog finala se to desilo. U prvom setu u nedelju je kod 5:3 imao servis i izgubio taj set u tie breaku a i u drugom je imao 5:2 i servirao za set pa ga dobio sa 6:4 zahvaljujuci prednosti od dva breaka. Zasto ovo pisem. Zato sto sam i ja veliki navijac i sto bih zeleo da se igra Djokovica dodatno unapredi.

Djordje

pre 2 godine

2011. je mleo protivnike, svaki mec nekoga ocisti sa 6-0, Nadala je pobedio u 7 vezanih finala, igrao je i prelep tenis i imao 40+ pobeda, sada igra pametnije i takticki mnogo bolje ali tada je plesao po terenu.

jone

pre 2 godine

Pitanje je jos koliko ce imati motivacije onog momenta kada rafa i roger budu zavrisili karijere, a Novak bude u plusu sa slemovima (i svim ostalim rekordima).

Djoksa

pre 2 godine

Novak iz 2011 nije imao neki servis, ali sve drugo je bilo na maksimumu. Retern, bekend, forhend, dubina, snaga udaraca... Ali ta igra na maksimumu mogućnosti ga je mnogo koštala posle US opena. Tačnije, nije ništa osvojio jer je zaradio težu povredu leđnog mišića. Čovek nije mašina, ligamenti, zglobovi i mišići kad se prenapegnu dođe do pucanja. Nadal je USO open 2010 osvojio tako što je konstantno servirao preko 210, pa čak i preko 220 kilometara na sat. Ali preveliki je to napor za koštano zglobni sistem ako mehanika servisa nije savršena. A svi mi koji pratimo tenis znamo koliko je Nadalov servis spoj nekih kompromisa samo zato što igra levom rukom a prirodni je dešnjak. Zato mislim da je sadašnji Novakov tenis bolji, odnosno isplativ na duže staze jer se mnogo manje umara kako fizički tako i mentalno. Dok je 2011 mu papučica gasa stalno bila pritisnuta do poda, sada može da menja brzine bez posledice po konačan ishod meča.

wal

pre 2 godine

De polako, nije nista lako osvojiti. Jedan po jedan, pa cemo na kraju lepo da ih brojimo, sa zadovoljstvom. Da je on nama ziv i zdrav pa ce i jos slemova biti.

potterhead

pre 2 godine

Razlika je u tome što Novak sada više nego ikada igra tenis mozgom. Kad ga gledam stičem utisak da jednostavno zna da će pobediti, da je došao do tog nivoa gde nema potrebe da se troši i da zna šta treba sa kim da odigra. Nole iz 2011. i 2015. jeste fizički dominantniji i jači, ali ovaj Novak bi ga sigurno dobijao češće nego obratno, jer današnji Novak se igra tenisa. Pa uostalom, i Cicipas, Meda pa i Beretini su takođe "jači", ali nije kao da im to nešto znači.

Dragan Borca

pre 2 godine

Nole iz 2011 bi pobedio prilicno lako ovog Noleta. Mislim da je Novakov tenis iz 2011 nesto ubedljivo najmocnije od tenisa sto sam ikada video. Secam se nekih meceva gde su cak i Nadal i Federer izgledali toliko nemocno da je to bio zastrasujuci nivo tenisa. Mislim da je ipak Nole sa 24 nesto najbrutalnije od tenisa ikada.

manuginobili

pre 2 godine

Novak iz 2011-e je uragan koji je jednostavno oduvao sve pred sobom,a to su bili prime Nadal i Federer sa nepunih 30 godina,plus Murray,DelPotro,Wawrinka...ovo danas je ipak nesto drugo-Novak sa ovim mladim igra sah,tako se meni cini...igra kao najbolji kompjuter,pronalazi mane protivnika i eksploatise ih do besvijesti,da ne govorim o mentalnoj snazi u odnosu na njih-to se jednostavno ne moze porediti jer oni pored njega po tom pitanju izgledaju bukvalno kao mala djeca...i kao sto neko rece Nole iz 2011-e bi sigurno dobio ovog Noleta jer ta verzija Noleta je najveca sila koju je teniski svijet ikada vidio...(za ove mladje-imate YT pa uporedite)

kimiko

pre 2 godine

Servis mu je sada bolji, kao i volej. Kretanje i fleksibilnost su tu negde, nije velik pad. Tada je bolje igrao bekend i bio agresivniji na loptici. Ali sada je tu iskustvo, pa nekako dodje na isto

Che

pre 2 godine

Sajdzija ima umetnicki dojam, Nadal je veliki borac, Borg je najveca harizma, a nas Novak je najinteligentniji teniser koji je ikad igrao tu igru! Zato je i najveci svih vremena jer je intelekt uz fizicku dominaciju najjaca kombinacija u tenisu a to samo Novak ima. Tu i lezi razlog njegove dominacije, pogotovo u tridesetim godinama. Prosto on ima odgovor na sve izazove i tesko ce neko u buducnosti da ga pobedi na GS turniru. Samo da ga zdravlje sluzi i zaobidju povrede, to je sve sto mu zelim. Za ostalo ce se on pobrinuti, kao i do sad! Ziveo Novak!

bmiles

pre 2 godine

Bred Gilbert,veliki obozavaoc igre naseg i svetskog sampiona,poznatiji kao trener Agasija i veoma strucan komentator Tenis Kanala i ESPN ima pravo za ovu konstataciju.Najbolje igre tek dolaze od strane naseg sampiona.Ne to vise nece biti slucaj protiv svojih donedavnih rivala,vec protiv ovih novih junosa koje predvodi Tim(njegov pad u igri je neverovatan),uzavreli Cicipas,nepredvidivi Zverev,cudesni Medvedev,bombarder Beretini,ali i nadolazeci Savopalov,Siner,Feliks, za koje sam siguran da ce biti novi talas u tenisu koji mogu da zaprete! U cemu je ta snaga Djokovica da odoli ovim izazovima!? Iskustvo pre svega definitivno.On je jedan od retkih sampiona koji je ukrstio reket sa svim gore navedenim i izasao kao pobednik.Ja isto verujem da ce osvojiti vise GS nego iko pre njega.Ne usudjujem se prognozirati koliko ali mislim da 25 GS za naredne 2-3 godine je sasvim pristojna cifra i izazov koji nece moci biti tako lako oboriti,bar ne za vreme mog zivota! Uzivajmo dok traje.

Toxic

pre 2 godine

Ne delim baš mišljenje da je ovo njegova bolja igra u odnosu na 2011. Možda taktički bolja, mudrija i zrelija DA ali sa 24 godine je bio ubica na terenu gde su protivnici do te mere izlazili na teren znajući da su unapred poraženi. Njegova igra tada je bila agresivna i napadača, setimo se samo onih silnih bekhend paraleli koje su mu danas postale exgotika. Danas više igra taktički, udarci nisu duboki, ne napada toliko ali konstantno skenira igru protivnika i u trenutku traži slabu tačku za rešenje poena. Razumljivo je što se njegova igra razlikuje u 24 i 34 godina jer telo stari ali se i pored toga on izuzetno dobro drži i svoju igru prilagođava tome a u isto vreme osvaja titule, obara rekorde i čini nas sve ponosnijim.

Andrea Djani

pre 2 godine

Jedino sto sputava Noleta da igra svoj najbolji tenis je ogroman pritisak pod kojim igra svaki GS . Ali kada bude ovojio USA open i postane najbolji u toj najvaznijoj trci neka je svima bog upomoci . Doci ce do 30 GS i postati najbolji sportista u istoriji , cime ce i Dzordana , Luisa , Alija i druge velikane ostaviti daleko iza .

buc kasidi

pre 2 godine

Ovo sto Novak sada igra je cista sportska inteligencija.Nekadasnju brzinu,eksplozivnost,ofanzivu je zamijenio unapredjenim servisom,strpljivim taktickim gradjenjem poena,cekanjem greske protivnika.Nekome to nije zanimljiv tenis ali ja prosto uzivam kad ove nove nade poslije neke malo duze razmjene zapucaju lopticu u publiku ili u mrezu.Iskustvo i strpljenje.Covjek koji unapredjuje igru i rusi rekorde u godinama kad se mnogi penzionisu ili igraju rekreativno.Kapa dole!

Orson Vels

pre 2 godine

Vidim mnogi vrse poredjenje sa 2011 godinom, te godine Nadal je bio na vrhuncu pa ga je Novak pobjedjivao, Federer takodje pa je gubio od Novaka..
Sada he drugo vrijeme, Novak dobija Nadala, Federer mu nije konkurencija. Tako da ostaje Novak i "Neki novi klinci"!! Novak je unapredio svoju igru, raznovrsnija je, bolje servira, zna bolje da skrati poene. 48 puta je izasao na mrezu u finalu Vimbldona... Dve u svemu dominira i mozgom i emotivnom stabilnoscu i igrom!!!
Samo nebo je granica!!!
IDEMOOO!!!

expert

pre 2 godine

Nema druga posla nego da osvaja 27 gs. Igraće i osvajaće koliko mu je dovoljno da Nadal ne može da ga stigne, a za tako nešto je možda sasvim dovoljan i 1, svakako 2, a kamoli 3 slema.

vlasta

pre 2 godine

Netacno. Ko se seca pobednickog niza 2011 godine, bio je covek masina. Da ga tad Federer nije dobio u polufinalu RG uzeo bi vec tad kalendarski Grend Slem. Nadala je dobio na svim mecevima na sljaci te godine. Bila je to strahovita dominacija, ali su mu i protivnici tad bili na vrhuncu. Sadasnja dominacija je vise proizvod slabe konkurencije. Da se ne lazemo.

Asteriks

pre 2 godine

Sto se tice servisa,to je po mom misljenju boljka....Nekada je servis fantastican,a nekad potpuno nestane,i tako kroz cijeli karijeru.Ali Novak je najjuspjesniji svih vremena jer njegova snaga lezi u Riternu,i igri sa osnovne linije.

Zare

pre 2 godine

Nole danas je jedna suptilnija varijanta u odnosu na strašnu demonstraciju sile iz njegovih mlađih dana. Danas je Nole taktičniji, mudriji uostalom iskusniji u biranju i traženju mana i "rupa" u igri protivnika. Dozirana i kontrolisana agresivnost je njegova novoizgrađena karakteristika. Protiv Beretinija je naprimer forsirao protivnikov bekhend i žestoko eksploatisao tu Betetinijevu manum. Uostalom, tako je i završio meč.

pesadinac

pre 2 godine

Nole iz 2011 je bio agresivniji, brzi no sada ali je sadasnji Nole puno iskusniji, sa mnogo boljim servisom i psihicki puno stabilniji.
Mislim da ce puno toga narednih godina osvojiti na iskustvo i zbog manjeg otpora od strane Nadala a posebno od strane Federera.
Federer u stvari nije vise nikakav konkurent Djokovicu i ostalima iz top 10. Ako i bude negde ucestvovao narednih godina to je vise zbog sponzorski kontrakata i da organizatori turnira prodaju vise karata. Cisto takmicarski gledano sadasnji Federer je bez ikakve sanse za neku ozbiljniju titulu.

Dragan Borca

pre 2 godine

Nole iz 2011 bi pobedio prilicno lako ovog Noleta. Mislim da je Novakov tenis iz 2011 nesto ubedljivo najmocnije od tenisa sto sam ikada video. Secam se nekih meceva gde su cak i Nadal i Federer izgledali toliko nemocno da je to bio zastrasujuci nivo tenisa. Mislim da je ipak Nole sa 24 nesto najbrutalnije od tenisa ikada.

wal

pre 2 godine

De polako, nije nista lako osvojiti. Jedan po jedan, pa cemo na kraju lepo da ih brojimo, sa zadovoljstvom. Da je on nama ziv i zdrav pa ce i jos slemova biti.

Andrea Djani

pre 2 godine

Jedino sto sputava Noleta da igra svoj najbolji tenis je ogroman pritisak pod kojim igra svaki GS . Ali kada bude ovojio USA open i postane najbolji u toj najvaznijoj trci neka je svima bog upomoci . Doci ce do 30 GS i postati najbolji sportista u istoriji , cime ce i Dzordana , Luisa , Alija i druge velikane ostaviti daleko iza .

gijon

pre 2 godine

Кад дођеш до нивоа да те више не пореде са другим тенисерима, него са ранијим верзијама самог себе.

За коју годину, једина дебата ће бити ко је најбољи тенисер икада, "2011. Новак", "2015-16. Новак" или "2021-22 Новак"?

Е толико је моћан.

bmiles

pre 2 godine

Bred Gilbert,veliki obozavaoc igre naseg i svetskog sampiona,poznatiji kao trener Agasija i veoma strucan komentator Tenis Kanala i ESPN ima pravo za ovu konstataciju.Najbolje igre tek dolaze od strane naseg sampiona.Ne to vise nece biti slucaj protiv svojih donedavnih rivala,vec protiv ovih novih junosa koje predvodi Tim(njegov pad u igri je neverovatan),uzavreli Cicipas,nepredvidivi Zverev,cudesni Medvedev,bombarder Beretini,ali i nadolazeci Savopalov,Siner,Feliks, za koje sam siguran da ce biti novi talas u tenisu koji mogu da zaprete! U cemu je ta snaga Djokovica da odoli ovim izazovima!? Iskustvo pre svega definitivno.On je jedan od retkih sampiona koji je ukrstio reket sa svim gore navedenim i izasao kao pobednik.Ja isto verujem da ce osvojiti vise GS nego iko pre njega.Ne usudjujem se prognozirati koliko ali mislim da 25 GS za naredne 2-3 godine je sasvim pristojna cifra i izazov koji nece moci biti tako lako oboriti,bar ne za vreme mog zivota! Uzivajmo dok traje.

buc kasidi

pre 2 godine

Ovo sto Novak sada igra je cista sportska inteligencija.Nekadasnju brzinu,eksplozivnost,ofanzivu je zamijenio unapredjenim servisom,strpljivim taktickim gradjenjem poena,cekanjem greske protivnika.Nekome to nije zanimljiv tenis ali ja prosto uzivam kad ove nove nade poslije neke malo duze razmjene zapucaju lopticu u publiku ili u mrezu.Iskustvo i strpljenje.Covjek koji unapredjuje igru i rusi rekorde u godinama kad se mnogi penzionisu ili igraju rekreativno.Kapa dole!

Zare

pre 2 godine

Nole danas je jedna suptilnija varijanta u odnosu na strašnu demonstraciju sile iz njegovih mlađih dana. Danas je Nole taktičniji, mudriji uostalom iskusniji u biranju i traženju mana i "rupa" u igri protivnika. Dozirana i kontrolisana agresivnost je njegova novoizgrađena karakteristika. Protiv Beretinija je naprimer forsirao protivnikov bekhend i žestoko eksploatisao tu Betetinijevu manum. Uostalom, tako je i završio meč.

Djordje

pre 2 godine

2011. je mleo protivnike, svaki mec nekoga ocisti sa 6-0, Nadala je pobedio u 7 vezanih finala, igrao je i prelep tenis i imao 40+ pobeda, sada igra pametnije i takticki mnogo bolje ali tada je plesao po terenu.

Toxic

pre 2 godine

Ne delim baš mišljenje da je ovo njegova bolja igra u odnosu na 2011. Možda taktički bolja, mudrija i zrelija DA ali sa 24 godine je bio ubica na terenu gde su protivnici do te mere izlazili na teren znajući da su unapred poraženi. Njegova igra tada je bila agresivna i napadača, setimo se samo onih silnih bekhend paraleli koje su mu danas postale exgotika. Danas više igra taktički, udarci nisu duboki, ne napada toliko ali konstantno skenira igru protivnika i u trenutku traži slabu tačku za rešenje poena. Razumljivo je što se njegova igra razlikuje u 24 i 34 godina jer telo stari ali se i pored toga on izuzetno dobro drži i svoju igru prilagođava tome a u isto vreme osvaja titule, obara rekorde i čini nas sve ponosnijim.

Orson Vels

pre 2 godine

Vidim mnogi vrse poredjenje sa 2011 godinom, te godine Nadal je bio na vrhuncu pa ga je Novak pobjedjivao, Federer takodje pa je gubio od Novaka..
Sada he drugo vrijeme, Novak dobija Nadala, Federer mu nije konkurencija. Tako da ostaje Novak i "Neki novi klinci"!! Novak je unapredio svoju igru, raznovrsnija je, bolje servira, zna bolje da skrati poene. 48 puta je izasao na mrezu u finalu Vimbldona... Dve u svemu dominira i mozgom i emotivnom stabilnoscu i igrom!!!
Samo nebo je granica!!!
IDEMOOO!!!

manuginobili

pre 2 godine

Novak iz 2011-e je uragan koji je jednostavno oduvao sve pred sobom,a to su bili prime Nadal i Federer sa nepunih 30 godina,plus Murray,DelPotro,Wawrinka...ovo danas je ipak nesto drugo-Novak sa ovim mladim igra sah,tako se meni cini...igra kao najbolji kompjuter,pronalazi mane protivnika i eksploatise ih do besvijesti,da ne govorim o mentalnoj snazi u odnosu na njih-to se jednostavno ne moze porediti jer oni pored njega po tom pitanju izgledaju bukvalno kao mala djeca...i kao sto neko rece Nole iz 2011-e bi sigurno dobio ovog Noleta jer ta verzija Noleta je najveca sila koju je teniski svijet ikada vidio...(za ove mladje-imate YT pa uporedite)

Djoksa

pre 2 godine

Novak iz 2011 nije imao neki servis, ali sve drugo je bilo na maksimumu. Retern, bekend, forhend, dubina, snaga udaraca... Ali ta igra na maksimumu mogućnosti ga je mnogo koštala posle US opena. Tačnije, nije ništa osvojio jer je zaradio težu povredu leđnog mišića. Čovek nije mašina, ligamenti, zglobovi i mišići kad se prenapegnu dođe do pucanja. Nadal je USO open 2010 osvojio tako što je konstantno servirao preko 210, pa čak i preko 220 kilometara na sat. Ali preveliki je to napor za koštano zglobni sistem ako mehanika servisa nije savršena. A svi mi koji pratimo tenis znamo koliko je Nadalov servis spoj nekih kompromisa samo zato što igra levom rukom a prirodni je dešnjak. Zato mislim da je sadašnji Novakov tenis bolji, odnosno isplativ na duže staze jer se mnogo manje umara kako fizički tako i mentalno. Dok je 2011 mu papučica gasa stalno bila pritisnuta do poda, sada može da menja brzine bez posledice po konačan ishod meča.

expert

pre 2 godine

Nema druga posla nego da osvaja 27 gs. Igraće i osvajaće koliko mu je dovoljno da Nadal ne može da ga stigne, a za tako nešto je možda sasvim dovoljan i 1, svakako 2, a kamoli 3 slema.

pesadinac

pre 2 godine

Nole iz 2011 je bio agresivniji, brzi no sada ali je sadasnji Nole puno iskusniji, sa mnogo boljim servisom i psihicki puno stabilniji.
Mislim da ce puno toga narednih godina osvojiti na iskustvo i zbog manjeg otpora od strane Nadala a posebno od strane Federera.
Federer u stvari nije vise nikakav konkurent Djokovicu i ostalima iz top 10. Ako i bude negde ucestvovao narednih godina to je vise zbog sponzorski kontrakata i da organizatori turnira prodaju vise karata. Cisto takmicarski gledano sadasnji Federer je bez ikakve sanse za neku ozbiljniju titulu.

Forest

pre 2 godine

Slazem se sa većinom komentara ovde da je 2011e Novak bio ubica. Ali verujte mi da bi ovaj Novak sada našao način da dobije i tog SuperNovaka :) Ne sumnjam da bi našao način, jer tada je igrao Top tenis a sada je majstor te igre. :D
Jednostavno je prešao na viši nivo, igra koliko je potrebno, štedi energiju i snagu, igra čak i u finalima tek toliko da pobedi protivnika.. Zato će on da traje još nekoliko godina na ovom nivou.
Pa pogledajte samo te mečeve tada, pucao je iz svih oružja, ali je znao i da se zadiše, da ne može da dodje daha, ovaj Novak sada se i ne oznoji a igra 4-5 setova :)

Cane

pre 2 godine

Takođe mislim da je Novak iz one "terminator" faze bio dominantniji nego danas. Što je i normalno, danas mora više da štedi energiju, a i naučio je cenu povrede. Mislim, znao je on to i tada, ali dok ne iskusiš sve što to nosi sa sobom, nije isto. Zaboravili smo sada koliko se mučio dok to nije sanirao do kraja, ali on sigurno nije zaboravio. Sećate se? Neki su mu "dobronamerno savetovali" da završi karijeru. Ispostavilo se posle da je to bila polovina njegove karijere. Kakva bi šteta bila da je tada odustao od svega, ali nije, zato i jeste najveći.

A ono onomad! Ono je neponovljivo. Takvu dominaciju nikada niko u tenisu nije imao, u meč sa njim su ulazili svesni da ulaze u gubilište. Kad ga vide u onoj crnoj opremi, smrznu se. Danas i mladunci (Cicipas, Šapovalov, Beretini...) makar veruju da imaju nekakvu šansu, tada su bili unapred svesni da je kraj.

potterhead

pre 2 godine

Razlika je u tome što Novak sada više nego ikada igra tenis mozgom. Kad ga gledam stičem utisak da jednostavno zna da će pobediti, da je došao do tog nivoa gde nema potrebe da se troši i da zna šta treba sa kim da odigra. Nole iz 2011. i 2015. jeste fizički dominantniji i jači, ali ovaj Novak bi ga sigurno dobijao češće nego obratno, jer današnji Novak se igra tenisa. Pa uostalom, i Cicipas, Meda pa i Beretini su takođe "jači", ali nije kao da im to nešto znači.

sportdetective

pre 2 godine

Kad ti jedan servis igrac kao Isner kaze da nema boljeg retrnera od Novaka i kako je rekao on nije najbolji u vracanju servisa nego je i drugi i treci najbolji. Ili kad je rekao Zverev, kad mislis kako si dobro i snazno pogodijo servis i ocekujes lak poen, odjedno loptica se vraca tebi pod noge, tada pogledas i vidis Novaka, kako laganim korakom prelazi na drugi deo terena i ceka sledeci servis, a ti u svojoj glavi, treba da ubedis sam sebe, da mozes da dobijes Novaka.

Mare

pre 2 godine

Ne igra bolje ali igra pametnije. Mentalno je stabilniji nego ikada. Ali taj nivo iz 2011 i 2015 ne verujem da će iko ikad da dostigne. I sam Novak je star za to. A nije mu ni potrebno.

vlasta

pre 2 godine

Netacno. Ko se seca pobednickog niza 2011 godine, bio je covek masina. Da ga tad Federer nije dobio u polufinalu RG uzeo bi vec tad kalendarski Grend Slem. Nadala je dobio na svim mecevima na sljaci te godine. Bila je to strahovita dominacija, ali su mu i protivnici tad bili na vrhuncu. Sadasnja dominacija je vise proizvod slabe konkurencije. Da se ne lazemo.

Che

pre 2 godine

Sajdzija ima umetnicki dojam, Nadal je veliki borac, Borg je najveca harizma, a nas Novak je najinteligentniji teniser koji je ikad igrao tu igru! Zato je i najveci svih vremena jer je intelekt uz fizicku dominaciju najjaca kombinacija u tenisu a to samo Novak ima. Tu i lezi razlog njegove dominacije, pogotovo u tridesetim godinama. Prosto on ima odgovor na sve izazove i tesko ce neko u buducnosti da ga pobedi na GS turniru. Samo da ga zdravlje sluzi i zaobidju povrede, to je sve sto mu zelim. Za ostalo ce se on pobrinuti, kao i do sad! Ziveo Novak!

kimiko

pre 2 godine

Servis mu je sada bolji, kao i volej. Kretanje i fleksibilnost su tu negde, nije velik pad. Tada je bolje igrao bekend i bio agresivniji na loptici. Ali sada je tu iskustvo, pa nekako dodje na isto

cika

pre 2 godine

Ja ne znam kako neko posle onog polufinala na RG protiv Nadala moze reci da Novakov danasnji tenis nije ni blizu onog iz 2011 i 2015. Pa jeste li vi gledali ovogodisnje polufinale RG, to je bio najvisi moguci nivo tenisa, nema dalje. Novak protiv ostalih protivnika ne igra ni blizu toga, jednostavno nema potrebu, moze ih sve dobiti sa 70% svojih mogucnosti.

x

pre 2 godine

Novak je 2011. urnisao protivnike. Sećam se da je Soderlinga koj8 je tad bio top 5 igrač pobedio u Rimu 6:3 6:0. Na tom meču ga je bukvalno demolirao. Sad ipak ne igra taj nivo, ali je taktički zreliji 8 konkurencija je za nijansu slabija. Top 10 2011. je bio kvalitetniji nego danas. Tad su u top 10 bili Nadal, Federer i Marej na vrhuncu, plus Delpo, Vavrinka, Ferer, Conga, Berdih, Soderling...

sasa jokic

pre 2 godine

Noletova najveca vrlina je da se “nenormalno” lako prilagodjava protivnikovoj igri. Cak i kada deluje da ne udara lopticu kako treba, on drzi protivnika pod stalnim pritiskom, menjanjem ritma, plicim i dubljim lopticama, tako da mu neda da udje u ritam. Mec protiv Brentinija je klasican primer, jednostavno ga je drzao pod kontrolom sve vreme.

matori

pre 2 godine

slažem se sa nekim komentarima dole, a i sam Novak je rekao da ipak igra pod pritiskom istorijskih rezultata koje ostvaruje ili želi da ostvari. ako osvoji US open, a to znači kalendarski GS i obezbedi sebi status najboljeg ikad, ja očekujem da on tek tad pusti ruku i rasturi konkurenciju još jedno dve godine. bitno je da pritisak malo padne i videćemo opet Novaka koji melje protivnike. ne znam koji je Novak bolji, ali ovaj sada je zreo i savršeno razmišlja. psihički je izuzetno stabilan, taktički savršen, a i dalje fizički izuzetno moćan, gde 10 godina mlađi igrači u petom setu nemaju šta da traže protiv njega.

Lav Lazo

pre 2 godine

Nivo igre iz 2011 je nešto što nikada nije viđeno u tenisu, ni prije ni poslije. 2015 je takođe bila brutalna, ali nivo igre nije bio isti. Kao ni sad. 2011 je Novak bio nemilosrdni predator, agresivni egzekutor koji je crtao po terenu. Danas mnogi zamjeraju Novaku da je previše defanzivan, ali ja za svojih 30 i kusur godina praćenja tenisa nikad nijesam vidio agresivnijeg igrača od Novaka iz 2011.

Nele

pre 2 godine

Ono što je najveća promena kod Novaka je neverovatno samopouzdanje na svakom meču. To se najbolje vidi u njegovim udarcima. Nema više kratkih lopti. Svaki udarac ide duboko i time vrši nevjerovatan pritisak na igru svakog protivnika. To radi u svakom meču. Preciznost tih udaraca je isto uvek na visokom nivou. I da, tačno je da neverovatno prilagođava igru protivniku u toku meča. Zato je definitivno najkompletniji igrač koji je ikada igrao tenis. Psihičku snagu je doveo do savršenstva takodje.Uz sve ostalo, nevjerovatan ritern, neverovatno kretanje, protivnici više ni sa 200% nemogu da ga savladaju. Sad je potrebno 500% da daju sebe od prvog do zadnjeg poena da bi ga pobjedili.Mec sa Rafom na Roland garosu je pravi primer. Jer, da se ne lažemo, rafa je odigrao dobar meč ali je novak uspevao da vrati sve, duboko u teren. Rafa jednostavno nije imao rješenje za Novakovu igru. Kao i svi drugi protivnici sada. Iako je život nepredvidiv, vjerujem i nadam se da ce jos 2-3 godine vladati tenis...

Dobro Informisan

pre 2 godine

Ovaj Nole bi pobedio onoga na iskustvo. Postao je i bolji teniser, a i pravi lisac na terenu. Pogledajte samo šta radi na šljaci.

mali mikica

pre 2 godine

Ako znamo kako je Djokovic umeo da odigra na mrezi ili kojom brzinom da servira onda uocavamo da je poboljsao servis i volej na mrezi (rezultat saradnje sa Ivanisevicem). Sada za njegove standarde i stil cesto da izlazi na mrezu i poentira.
Ipak kada su se sva ushicenja zbog osvajanja Vimbldona stisala hteo bih da komentarisem neke od elemenata u igri Novaka Djokovica, kao neko ko godinama prati tenis i ko se nagledao velikih igraca od servis-volej do bejslajnera.
U igri Djokovica postoji jos uvek prostor za poboljsanja. Ne znam koliko je to realno s obzirom na godine, stecene navike i motivaciju. Pre svega igranje „passing shota“ sto je oduvek bio ubitacni odgovor za servis-volej igrace. Djokovic sada pokusava to da resi lobom, ne bas uvek uspesnim. Takodje je tacno da redje koristi svoj bekhend na paraleli. Loptice u razmeni salje kratko negde na servis liniju i ne previse snazne.
I na kraju ne znam zasto se to desava ali Djokovic negde ima problem da servisom poentira i zavrsi set. Milslim da se ro desi cesce no sto bi na tom nivou kvaliteta igre trebalo. Nekada stigne do tie breaka koji resi u svoju korist ali u prva dva seta ovog finala se to desilo. U prvom setu u nedelju je kod 5:3 imao servis i izgubio taj set u tie breaku a i u drugom je imao 5:2 i servirao za set pa ga dobio sa 6:4 zahvaljujuci prednosti od dva breaka. Zasto ovo pisem. Zato sto sam i ja veliki navijac i sto bih zeleo da se igra Djokovica dodatno unapredi.

Pit

pre 2 godine

Novak iz 2011/2015 ne bi dobio Federera 2019. na Vimbldonu. Idite na Wimbledon youtube kanal i poslusajte podcast posle polufinala 2019 u kome je Rodzer dobio Rafu. Komentatori se slazu da je to pulufinale bilo na visem tehnickom nivou od njihovog finala 2008 koji mnogi i danas smatraju najboljim mecem ikada. Zato sto su obojica u medjuvremenu napredovali u svakom pogledu, a medicinski timovi im odrzavali telo u fantasticnom stanju. Novak danas ne igra kao 2011 ne zato sto ne moze vec zato sto ne mora i nece, jer mu je cilj da potrosi minimum energije da dobije mec. Kad mora, on odigra kao nekad, pogledajte samo polufinale RG protiv Nadala, prva tri seta su bila daleko najbolji tenis ove godine, pre nego sto je Nadal pao u cetvrtom.

kvisko

pre 2 godine

Novak je sila i to atomska, bio 2011 a jos veca 2021.
Sada je iskusniji, zreliji, takticki jaci, igra rezonski, cuva energiju i za finis meca, ukratko skoro pa savrsentvo od igre.
Bice u vrhu sve dok bude imao motiva i volje da se nadmece sa najboljima iz nove generacije.

GS

pre 2 godine

Prioritet mu je da se ne povrijedi. Zato i "sporije" ulazi u mečeve, pogotovo na GS gdje se igra na 3 dobijena seta. Igraće dok ne osvoji + 4 titule u odnosu na Nadala.

Jovan

pre 2 godine

Odgledam s vremena na vreme neki njegov meč iz 2011. Mnogo je jače udarao u proseku forhend, na bekhendu je bio agresivniji, a kretanje mu je bilo za nijansu brže. Sada je iskusniji, smireniji u kritičnim situacijama i takticki pametniji igrac, pogotovo na sljaci. Sve saberi I oduzmi, 2011 Djokovic je ipak za nijansu bolji igrac nego sadašnji Djokovic i rekao bih da bi pobedio u 2 od 3 meča.

jone

pre 2 godine

Pitanje je jos koliko ce imati motivacije onog momenta kada rafa i roger budu zavrisili karijere, a Novak bude u plusu sa slemovima (i svim ostalim rekordima).

KD

pre 2 godine

Smesno. Kad pogledas neko finale iz 2011. frajer je cistio linije forhendom kao pistoljero.Bekhend dijagonala koju hvata u penjanju.Niko nije pogadjao takve uglove.Polufinalre odvali Rodzera pa onda sibanje sa Nadalom. Sad se sve svelo na prostu egzekuciju.Forsiram Beretiniju bekhend i skupljam poene

Vladimir

pre 2 godine

Kada bi sada igrao nacinom igre iz 2011 vec posle par sezona bi bio premoren. On se perfektno prilagodio godinama kako fizicki tako i takticki. Medjutim jedno je planirati i zeleti a drugo je to uspesno sprovesti. Tu dolazimo do sustine da je toliko kompletan igrac da moze da se prilagodi podlozi i protivniku i da pobedi sa minimum potrosene energije. Najinteresantnije je to sto mi se cini da sada stvarno uziva u igri da se mnogo manje trosi emotivno tako da mu igranje ne predstavlja napor sto je preduslov igranja na najvisem nivou jos barem 3, 4 godine.

Asteriks

pre 2 godine

Sto se tice servisa,to je po mom misljenju boljka....Nekada je servis fantastican,a nekad potpuno nestane,i tako kroz cijeli karijeru.Ali Novak je najjuspjesniji svih vremena jer njegova snaga lezi u Riternu,i igri sa osnovne linije.

Koji moj@

pre 2 godine

Sad će Rafko da grize na US Open... Svet će čekati njegovu pobedu, a Novak će se naravno boriti i sa jednim i sa drugima... Onda će doći Australija gde se zna ko je glavni. Samo zdravlje da ga služi!
Pa opet Roland Garos... I ako Nole ugasi Rafu tu ponovo, penzionisace ga odma'.
A onda enigma... Jer pitam se odakle će nakon toga i nakon Vimbldona, Novak crpeti motivaciju!?!

milan

pre 2 godine

Nista se ne zna. Ja prosto ne znam otkud mu i sada tolika motivacija. Ne znam jos koliko ce moci da se zamlacuje tenisom. Ok, postigao je sve sto moze da se postigne ali dokle vise to moze da drzi jednog zivog coveka od krvi, mesa i emocija.

Gradimir

pre 2 godine

2011. je bila fenomenalna. Često mi padne na pamet kako bi na RG počistio i Federera i Nadala da nije imao preskočen jedan meč. Četvrtfinale mu je predao neki Italijan bez igre i razbio mu ritam od igre na svaka dva dana.

Nemanja Milosevic

pre 2 godine

Statisticki najbolja je bila sezona 2015, medjutim po mom licnom misljenju, najbolj itenis je igrao 2011. I imao je onaj niz 41:0. Medjutim tada je bio : Mladi Federer, izuzetno mlad Nadal (25), mladi Del Potro, mladi Soderling , ako ga se neko seca, Rodik, Ferer, Ferero. Nikako ne zelim da nipodastavam izuzetan uspeh Noleta ove 2021 godine, ali ova konkurencija je nikakva, Medvedev koji je drugi, ne stize dalje od cetvrtfinala. Nekada niste mogli da zamislite nadala a da nije finalista. Ili j prevodu od velike cetvorke, dvojica su finalista a druga dvojica polufinalisti. Ovo sad je uzas

Lucid

pre 2 godine

Ovaj Novak je procitao Makjavelija (ciju famoznu knjigu je Bertrand Rasel nazvao "a handbook for gangsters") dok onaj iz 2011 jos nije.

Lud

pre 2 godine

Najgora stvar kod Novaka po ostale tenisere je to sto se osecaju maltene bespomocni. Jer eto na primer Nole vodi sa brejkom prednosti prvi set i samo tako se iskljuci i pukne kasnije u tajbrejku. Posle toga obicno kod svih bi usledila jos gora igra i samounistenja. Ipak ne kod Noleta jer on kako se iskljucio sam, tako se i sam upali i zaigra mnogo bolje. Ovi sa druge strane se osete bespomocnim jer ispada da od njih nista ne zavisi i da se mec ne odigrava po ustaljenom psihickom fazonu.

Euroboki

pre 2 godine

Mnogo je bolji 2011 kad je najteže ali iskustvo vrlo dobar a sad je dosta iskusan nego ranije. Ove godine nije teška, uverite se sami ako lažem

Janko

pre 2 godine

Mlađi Novak je uz ogromne uspehe koje je ostvario ipak dopustio da Murray i Wawrinka izgrade karijere direktno na njemu. Stariji Novak to ne dopušta.

dakiliz

pre 2 godine

Mene je zapravo najviše fascinirala njegova samouverenost i sigurnost u sebe pred početak Roland Garrosa kada je posle titule u BGD na ceremoniji dodele pehara izjavio glasno - Idemo na titulu u Parizu što je za mene bilo malo pretenciozno ali on je jednostavno znao da će ga osvojiti i da će pobediti Rafu. U prethodnim finalima je i vodio u prvim setovima i znao je i da servira praktično za meč ali nije uspevao jer nije prosto verovao da može da se dobije Rafa u Parizu a sad i kad je gubio 5-0 bio je toliko samouveren da je hteo da se čak vrati i u tom prvom setu i zamalo mu i to nije uspelo jer je imao 3-5 i brejk lopte.

Сиви соко

pre 2 godine

Federer je 2011 još uvek imao igru i ključ za Novaka, pobedio ga je u polufinalu Rolan Garosa a bio i na meč lopti na US Openu. U periodu 2015-2016 je Rodžer bio na vrhuncu forme ali je Novak lakše izlazio na kraj sa njime i dobijao ga je gde god je stigao, obično bi bilo 3:1. Opet ponavljam da je Novak stigao najmanje do finala na svakom turniru od mastersa u Parizu 2014 do Majamija 2016! 18 finala za redom od kojih je osvojio 15. Niz je prekinuo u Monte Karlu ali je potom opet igrao finale Rima a osvojio Madrid i Rolan Garos.
Šta posle 2021? Imaće mnogo izazova naredne godine a ništa manje pritiska. Pohod na jubilarni deseti AO, odbrana Pariza, pohod na novi Vimbldon i rekord Samprasa.

Hm?

pre 2 godine

Jel to onaj isti Bred sto je 2006 predlagao Novaku da mu treba mirisljava so kada je govorio da moze da pobedi Nadala na RG, i da Nadal nije nepobediv. I kako ce Nadal da "spusti" cekic na Novaka kada se sretnu sledeci put. Novak je tada imao oko 18,19 godina i bio deckic u usponu. Moglo je to da bude malo blaze od Breda. A osim toga, nije Novak slagao, zar ne? :)

Bratislav

pre 2 godine

Velika većina teniskih stručnjaka je izjavila da je Novakova pobeda protiv Nadala u Kataru, u Dohi, mislim 2015 najbolji novo tenisa koji je viđen. I Nadal je izjavio, više puta, da je Novakova igra nešto što do tada nije viđeno.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Pogledao sam skoro neke statističke podatke iz te 2011 god.
Novak je pravio brejkove u 39 % protivničkih servis gemova...Bruka.

Praktično to znači da ćeš na svakih 5 servis gemova da budeš brejknut 2 puta. Ludilo...

reflektor

pre 2 godine

Covek ima resenje za svakog protivnika!E tu je kljuc!Da li mentalno, fizicki, takticki..nebitno.Za svaku situaciju ima resenje i izvuce ono sto treba da dobija.U stvari, kad je dobio dva najveca rivala na "njihovim" terenima sta vise?!To je kraj svake diakusije.A npr. RF i RN nikada njega u Australiji.Nema dalje, pomerio je sve zive parametre i ostavio iza sebe Federera i Nadala.Aj to nego mladji koji au tu na korak da uzmu GS kako ce?Novak je perfekcionizam u svakom elementu.Sve sada radi dozirano, pametno, iskusno sa svim kvalitetima koje ima u udarcima.Zato ke najveci!

War Inside My Head

pre 2 godine

NOAT!2011 je pucao iz svih oružja,sijevalo je na sve strane,fizički i mentalno je sazrijevao.Današnji Novak,sa novim načinom ishrane,ubacio je još jedan element,a to je šahovska filozofija,najčešće vidi 3 poteza unaprijed,čak dosta loptica ne vrati suviše duboko,ali njegova spremnost i elastičnost protivnike dovode do ludila.Finale i polufinale sam pratio na ESPN,braća Mcenroe i treći komentator su bezbroj puta ponovili da je Spidermen,čovjek je postavio zid,jači nego Rafa ikada.A dodajmo i izlaske i uspješnost na mreži,još samo smeč igru da usavrši,i zabavi nema kraja?

vlasta

pre 2 godine

Netacno. Ko se seca pobednickog niza 2011 godine, bio je covek masina. Da ga tad Federer nije dobio u polufinalu RG uzeo bi vec tad kalendarski Grend Slem. Nadala je dobio na svim mecevima na sljaci te godine. Bila je to strahovita dominacija, ali su mu i protivnici tad bili na vrhuncu. Sadasnja dominacija je vise proizvod slabe konkurencije. Da se ne lazemo.

Dragan Borca

pre 2 godine

Nole iz 2011 bi pobedio prilicno lako ovog Noleta. Mislim da je Novakov tenis iz 2011 nesto ubedljivo najmocnije od tenisa sto sam ikada video. Secam se nekih meceva gde su cak i Nadal i Federer izgledali toliko nemocno da je to bio zastrasujuci nivo tenisa. Mislim da je ipak Nole sa 24 nesto najbrutalnije od tenisa ikada.

expert

pre 2 godine

Nema druga posla nego da osvaja 27 gs. Igraće i osvajaće koliko mu je dovoljno da Nadal ne može da ga stigne, a za tako nešto je možda sasvim dovoljan i 1, svakako 2, a kamoli 3 slema.

Andrea Djani

pre 2 godine

Jedino sto sputava Noleta da igra svoj najbolji tenis je ogroman pritisak pod kojim igra svaki GS . Ali kada bude ovojio USA open i postane najbolji u toj najvaznijoj trci neka je svima bog upomoci . Doci ce do 30 GS i postati najbolji sportista u istoriji , cime ce i Dzordana , Luisa , Alija i druge velikane ostaviti daleko iza .

Nemanja Milosevic

pre 2 godine

Statisticki najbolja je bila sezona 2015, medjutim po mom licnom misljenju, najbolj itenis je igrao 2011. I imao je onaj niz 41:0. Medjutim tada je bio : Mladi Federer, izuzetno mlad Nadal (25), mladi Del Potro, mladi Soderling , ako ga se neko seca, Rodik, Ferer, Ferero. Nikako ne zelim da nipodastavam izuzetan uspeh Noleta ove 2021 godine, ali ova konkurencija je nikakva, Medvedev koji je drugi, ne stize dalje od cetvrtfinala. Nekada niste mogli da zamislite nadala a da nije finalista. Ili j prevodu od velike cetvorke, dvojica su finalista a druga dvojica polufinalisti. Ovo sad je uzas

Jovan

pre 2 godine

Odgledam s vremena na vreme neki njegov meč iz 2011. Mnogo je jače udarao u proseku forhend, na bekhendu je bio agresivniji, a kretanje mu je bilo za nijansu brže. Sada je iskusniji, smireniji u kritičnim situacijama i takticki pametniji igrac, pogotovo na sljaci. Sve saberi I oduzmi, 2011 Djokovic je ipak za nijansu bolji igrac nego sadašnji Djokovic i rekao bih da bi pobedio u 2 od 3 meča.

KD

pre 2 godine

Smesno. Kad pogledas neko finale iz 2011. frajer je cistio linije forhendom kao pistoljero.Bekhend dijagonala koju hvata u penjanju.Niko nije pogadjao takve uglove.Polufinalre odvali Rodzera pa onda sibanje sa Nadalom. Sad se sve svelo na prostu egzekuciju.Forsiram Beretiniju bekhend i skupljam poene

milan

pre 2 godine

Nista se ne zna. Ja prosto ne znam otkud mu i sada tolika motivacija. Ne znam jos koliko ce moci da se zamlacuje tenisom. Ok, postigao je sve sto moze da se postigne ali dokle vise to moze da drzi jednog zivog coveka od krvi, mesa i emocija.

bmiles

pre 2 godine

Bred Gilbert,veliki obozavaoc igre naseg i svetskog sampiona,poznatiji kao trener Agasija i veoma strucan komentator Tenis Kanala i ESPN ima pravo za ovu konstataciju.Najbolje igre tek dolaze od strane naseg sampiona.Ne to vise nece biti slucaj protiv svojih donedavnih rivala,vec protiv ovih novih junosa koje predvodi Tim(njegov pad u igri je neverovatan),uzavreli Cicipas,nepredvidivi Zverev,cudesni Medvedev,bombarder Beretini,ali i nadolazeci Savopalov,Siner,Feliks, za koje sam siguran da ce biti novi talas u tenisu koji mogu da zaprete! U cemu je ta snaga Djokovica da odoli ovim izazovima!? Iskustvo pre svega definitivno.On je jedan od retkih sampiona koji je ukrstio reket sa svim gore navedenim i izasao kao pobednik.Ja isto verujem da ce osvojiti vise GS nego iko pre njega.Ne usudjujem se prognozirati koliko ali mislim da 25 GS za naredne 2-3 godine je sasvim pristojna cifra i izazov koji nece moci biti tako lako oboriti,bar ne za vreme mog zivota! Uzivajmo dok traje.

Pit

pre 2 godine

Novak iz 2011/2015 ne bi dobio Federera 2019. na Vimbldonu. Idite na Wimbledon youtube kanal i poslusajte podcast posle polufinala 2019 u kome je Rodzer dobio Rafu. Komentatori se slazu da je to pulufinale bilo na visem tehnickom nivou od njihovog finala 2008 koji mnogi i danas smatraju najboljim mecem ikada. Zato sto su obojica u medjuvremenu napredovali u svakom pogledu, a medicinski timovi im odrzavali telo u fantasticnom stanju. Novak danas ne igra kao 2011 ne zato sto ne moze vec zato sto ne mora i nece, jer mu je cilj da potrosi minimum energije da dobije mec. Kad mora, on odigra kao nekad, pogledajte samo polufinale RG protiv Nadala, prva tri seta su bila daleko najbolji tenis ove godine, pre nego sto je Nadal pao u cetvrtom.

cika

pre 2 godine

Ja ne znam kako neko posle onog polufinala na RG protiv Nadala moze reci da Novakov danasnji tenis nije ni blizu onog iz 2011 i 2015. Pa jeste li vi gledali ovogodisnje polufinale RG, to je bio najvisi moguci nivo tenisa, nema dalje. Novak protiv ostalih protivnika ne igra ni blizu toga, jednostavno nema potrebu, moze ih sve dobiti sa 70% svojih mogucnosti.

Euroboki

pre 2 godine

Mnogo je bolji 2011 kad je najteže ali iskustvo vrlo dobar a sad je dosta iskusan nego ranije. Ove godine nije teška, uverite se sami ako lažem

Orson Vels

pre 2 godine

Vidim mnogi vrse poredjenje sa 2011 godinom, te godine Nadal je bio na vrhuncu pa ga je Novak pobjedjivao, Federer takodje pa je gubio od Novaka..
Sada he drugo vrijeme, Novak dobija Nadala, Federer mu nije konkurencija. Tako da ostaje Novak i "Neki novi klinci"!! Novak je unapredio svoju igru, raznovrsnija je, bolje servira, zna bolje da skrati poene. 48 puta je izasao na mrezu u finalu Vimbldona... Dve u svemu dominira i mozgom i emotivnom stabilnoscu i igrom!!!
Samo nebo je granica!!!
IDEMOOO!!!

manuginobili

pre 2 godine

Novak iz 2011-e je uragan koji je jednostavno oduvao sve pred sobom,a to su bili prime Nadal i Federer sa nepunih 30 godina,plus Murray,DelPotro,Wawrinka...ovo danas je ipak nesto drugo-Novak sa ovim mladim igra sah,tako se meni cini...igra kao najbolji kompjuter,pronalazi mane protivnika i eksploatise ih do besvijesti,da ne govorim o mentalnoj snazi u odnosu na njih-to se jednostavno ne moze porediti jer oni pored njega po tom pitanju izgledaju bukvalno kao mala djeca...i kao sto neko rece Nole iz 2011-e bi sigurno dobio ovog Noleta jer ta verzija Noleta je najveca sila koju je teniski svijet ikada vidio...(za ove mladje-imate YT pa uporedite)

Che

pre 2 godine

Sajdzija ima umetnicki dojam, Nadal je veliki borac, Borg je najveca harizma, a nas Novak je najinteligentniji teniser koji je ikad igrao tu igru! Zato je i najveci svih vremena jer je intelekt uz fizicku dominaciju najjaca kombinacija u tenisu a to samo Novak ima. Tu i lezi razlog njegove dominacije, pogotovo u tridesetim godinama. Prosto on ima odgovor na sve izazove i tesko ce neko u buducnosti da ga pobedi na GS turniru. Samo da ga zdravlje sluzi i zaobidju povrede, to je sve sto mu zelim. Za ostalo ce se on pobrinuti, kao i do sad! Ziveo Novak!

Toxic

pre 2 godine

Ne delim baš mišljenje da je ovo njegova bolja igra u odnosu na 2011. Možda taktički bolja, mudrija i zrelija DA ali sa 24 godine je bio ubica na terenu gde su protivnici do te mere izlazili na teren znajući da su unapred poraženi. Njegova igra tada je bila agresivna i napadača, setimo se samo onih silnih bekhend paraleli koje su mu danas postale exgotika. Danas više igra taktički, udarci nisu duboki, ne napada toliko ali konstantno skenira igru protivnika i u trenutku traži slabu tačku za rešenje poena. Razumljivo je što se njegova igra razlikuje u 24 i 34 godina jer telo stari ali se i pored toga on izuzetno dobro drži i svoju igru prilagođava tome a u isto vreme osvaja titule, obara rekorde i čini nas sve ponosnijim.

potterhead

pre 2 godine

Razlika je u tome što Novak sada više nego ikada igra tenis mozgom. Kad ga gledam stičem utisak da jednostavno zna da će pobediti, da je došao do tog nivoa gde nema potrebe da se troši i da zna šta treba sa kim da odigra. Nole iz 2011. i 2015. jeste fizički dominantniji i jači, ali ovaj Novak bi ga sigurno dobijao češće nego obratno, jer današnji Novak se igra tenisa. Pa uostalom, i Cicipas, Meda pa i Beretini su takođe "jači", ali nije kao da im to nešto znači.

Cane

pre 2 godine

Takođe mislim da je Novak iz one "terminator" faze bio dominantniji nego danas. Što je i normalno, danas mora više da štedi energiju, a i naučio je cenu povrede. Mislim, znao je on to i tada, ali dok ne iskusiš sve što to nosi sa sobom, nije isto. Zaboravili smo sada koliko se mučio dok to nije sanirao do kraja, ali on sigurno nije zaboravio. Sećate se? Neki su mu "dobronamerno savetovali" da završi karijeru. Ispostavilo se posle da je to bila polovina njegove karijere. Kakva bi šteta bila da je tada odustao od svega, ali nije, zato i jeste najveći.

A ono onomad! Ono je neponovljivo. Takvu dominaciju nikada niko u tenisu nije imao, u meč sa njim su ulazili svesni da ulaze u gubilište. Kad ga vide u onoj crnoj opremi, smrznu se. Danas i mladunci (Cicipas, Šapovalov, Beretini...) makar veruju da imaju nekakvu šansu, tada su bili unapred svesni da je kraj.

buc kasidi

pre 2 godine

Ovo sto Novak sada igra je cista sportska inteligencija.Nekadasnju brzinu,eksplozivnost,ofanzivu je zamijenio unapredjenim servisom,strpljivim taktickim gradjenjem poena,cekanjem greske protivnika.Nekome to nije zanimljiv tenis ali ja prosto uzivam kad ove nove nade poslije neke malo duze razmjene zapucaju lopticu u publiku ili u mrezu.Iskustvo i strpljenje.Covjek koji unapredjuje igru i rusi rekorde u godinama kad se mnogi penzionisu ili igraju rekreativno.Kapa dole!

Gradimir

pre 2 godine

2011. je bila fenomenalna. Često mi padne na pamet kako bi na RG počistio i Federera i Nadala da nije imao preskočen jedan meč. Četvrtfinale mu je predao neki Italijan bez igre i razbio mu ritam od igre na svaka dva dana.

wal

pre 2 godine

De polako, nije nista lako osvojiti. Jedan po jedan, pa cemo na kraju lepo da ih brojimo, sa zadovoljstvom. Da je on nama ziv i zdrav pa ce i jos slemova biti.

Djoksa

pre 2 godine

Novak iz 2011 nije imao neki servis, ali sve drugo je bilo na maksimumu. Retern, bekend, forhend, dubina, snaga udaraca... Ali ta igra na maksimumu mogućnosti ga je mnogo koštala posle US opena. Tačnije, nije ništa osvojio jer je zaradio težu povredu leđnog mišića. Čovek nije mašina, ligamenti, zglobovi i mišići kad se prenapegnu dođe do pucanja. Nadal je USO open 2010 osvojio tako što je konstantno servirao preko 210, pa čak i preko 220 kilometara na sat. Ali preveliki je to napor za koštano zglobni sistem ako mehanika servisa nije savršena. A svi mi koji pratimo tenis znamo koliko je Nadalov servis spoj nekih kompromisa samo zato što igra levom rukom a prirodni je dešnjak. Zato mislim da je sadašnji Novakov tenis bolji, odnosno isplativ na duže staze jer se mnogo manje umara kako fizički tako i mentalno. Dok je 2011 mu papučica gasa stalno bila pritisnuta do poda, sada može da menja brzine bez posledice po konačan ishod meča.

kimiko

pre 2 godine

Servis mu je sada bolji, kao i volej. Kretanje i fleksibilnost su tu negde, nije velik pad. Tada je bolje igrao bekend i bio agresivniji na loptici. Ali sada je tu iskustvo, pa nekako dodje na isto

jone

pre 2 godine

Pitanje je jos koliko ce imati motivacije onog momenta kada rafa i roger budu zavrisili karijere, a Novak bude u plusu sa slemovima (i svim ostalim rekordima).

Asteriks

pre 2 godine

Sto se tice servisa,to je po mom misljenju boljka....Nekada je servis fantastican,a nekad potpuno nestane,i tako kroz cijeli karijeru.Ali Novak je najjuspjesniji svih vremena jer njegova snaga lezi u Riternu,i igri sa osnovne linije.

Mare

pre 2 godine

Ne igra bolje ali igra pametnije. Mentalno je stabilniji nego ikada. Ali taj nivo iz 2011 i 2015 ne verujem da će iko ikad da dostigne. I sam Novak je star za to. A nije mu ni potrebno.

Nele

pre 2 godine

Ono što je najveća promena kod Novaka je neverovatno samopouzdanje na svakom meču. To se najbolje vidi u njegovim udarcima. Nema više kratkih lopti. Svaki udarac ide duboko i time vrši nevjerovatan pritisak na igru svakog protivnika. To radi u svakom meču. Preciznost tih udaraca je isto uvek na visokom nivou. I da, tačno je da neverovatno prilagođava igru protivniku u toku meča. Zato je definitivno najkompletniji igrač koji je ikada igrao tenis. Psihičku snagu je doveo do savršenstva takodje.Uz sve ostalo, nevjerovatan ritern, neverovatno kretanje, protivnici više ni sa 200% nemogu da ga savladaju. Sad je potrebno 500% da daju sebe od prvog do zadnjeg poena da bi ga pobjedili.Mec sa Rafom na Roland garosu je pravi primer. Jer, da se ne lažemo, rafa je odigrao dobar meč ali je novak uspevao da vrati sve, duboko u teren. Rafa jednostavno nije imao rješenje za Novakovu igru. Kao i svi drugi protivnici sada. Iako je život nepredvidiv, vjerujem i nadam se da ce jos 2-3 godine vladati tenis...

Koji moj@

pre 2 godine

Sad će Rafko da grize na US Open... Svet će čekati njegovu pobedu, a Novak će se naravno boriti i sa jednim i sa drugima... Onda će doći Australija gde se zna ko je glavni. Samo zdravlje da ga služi!
Pa opet Roland Garos... I ako Nole ugasi Rafu tu ponovo, penzionisace ga odma'.
A onda enigma... Jer pitam se odakle će nakon toga i nakon Vimbldona, Novak crpeti motivaciju!?!

Dobro Informisan

pre 2 godine

Ovaj Nole bi pobedio onoga na iskustvo. Postao je i bolji teniser, a i pravi lisac na terenu. Pogledajte samo šta radi na šljaci.

Lav Lazo

pre 2 godine

Nivo igre iz 2011 je nešto što nikada nije viđeno u tenisu, ni prije ni poslije. 2015 je takođe bila brutalna, ali nivo igre nije bio isti. Kao ni sad. 2011 je Novak bio nemilosrdni predator, agresivni egzekutor koji je crtao po terenu. Danas mnogi zamjeraju Novaku da je previše defanzivan, ali ja za svojih 30 i kusur godina praćenja tenisa nikad nijesam vidio agresivnijeg igrača od Novaka iz 2011.

mali mikica

pre 2 godine

Ako znamo kako je Djokovic umeo da odigra na mrezi ili kojom brzinom da servira onda uocavamo da je poboljsao servis i volej na mrezi (rezultat saradnje sa Ivanisevicem). Sada za njegove standarde i stil cesto da izlazi na mrezu i poentira.
Ipak kada su se sva ushicenja zbog osvajanja Vimbldona stisala hteo bih da komentarisem neke od elemenata u igri Novaka Djokovica, kao neko ko godinama prati tenis i ko se nagledao velikih igraca od servis-volej do bejslajnera.
U igri Djokovica postoji jos uvek prostor za poboljsanja. Ne znam koliko je to realno s obzirom na godine, stecene navike i motivaciju. Pre svega igranje „passing shota“ sto je oduvek bio ubitacni odgovor za servis-volej igrace. Djokovic sada pokusava to da resi lobom, ne bas uvek uspesnim. Takodje je tacno da redje koristi svoj bekhend na paraleli. Loptice u razmeni salje kratko negde na servis liniju i ne previse snazne.
I na kraju ne znam zasto se to desava ali Djokovic negde ima problem da servisom poentira i zavrsi set. Milslim da se ro desi cesce no sto bi na tom nivou kvaliteta igre trebalo. Nekada stigne do tie breaka koji resi u svoju korist ali u prva dva seta ovog finala se to desilo. U prvom setu u nedelju je kod 5:3 imao servis i izgubio taj set u tie breaku a i u drugom je imao 5:2 i servirao za set pa ga dobio sa 6:4 zahvaljujuci prednosti od dva breaka. Zasto ovo pisem. Zato sto sam i ja veliki navijac i sto bih zeleo da se igra Djokovica dodatno unapredi.

kvisko

pre 2 godine

Novak je sila i to atomska, bio 2011 a jos veca 2021.
Sada je iskusniji, zreliji, takticki jaci, igra rezonski, cuva energiju i za finis meca, ukratko skoro pa savrsentvo od igre.
Bice u vrhu sve dok bude imao motiva i volje da se nadmece sa najboljima iz nove generacije.

gijon

pre 2 godine

Кад дођеш до нивоа да те више не пореде са другим тенисерима, него са ранијим верзијама самог себе.

За коју годину, једина дебата ће бити ко је најбољи тенисер икада, "2011. Новак", "2015-16. Новак" или "2021-22 Новак"?

Е толико је моћан.

Vladimir

pre 2 godine

Kada bi sada igrao nacinom igre iz 2011 vec posle par sezona bi bio premoren. On se perfektno prilagodio godinama kako fizicki tako i takticki. Medjutim jedno je planirati i zeleti a drugo je to uspesno sprovesti. Tu dolazimo do sustine da je toliko kompletan igrac da moze da se prilagodi podlozi i protivniku i da pobedi sa minimum potrosene energije. Najinteresantnije je to sto mi se cini da sada stvarno uziva u igri da se mnogo manje trosi emotivno tako da mu igranje ne predstavlja napor sto je preduslov igranja na najvisem nivou jos barem 3, 4 godine.

Zare

pre 2 godine

Nole danas je jedna suptilnija varijanta u odnosu na strašnu demonstraciju sile iz njegovih mlađih dana. Danas je Nole taktičniji, mudriji uostalom iskusniji u biranju i traženju mana i "rupa" u igri protivnika. Dozirana i kontrolisana agresivnost je njegova novoizgrađena karakteristika. Protiv Beretinija je naprimer forsirao protivnikov bekhend i žestoko eksploatisao tu Betetinijevu manum. Uostalom, tako je i završio meč.

Djordje

pre 2 godine

2011. je mleo protivnike, svaki mec nekoga ocisti sa 6-0, Nadala je pobedio u 7 vezanih finala, igrao je i prelep tenis i imao 40+ pobeda, sada igra pametnije i takticki mnogo bolje ali tada je plesao po terenu.

x

pre 2 godine

Novak je 2011. urnisao protivnike. Sećam se da je Soderlinga koj8 je tad bio top 5 igrač pobedio u Rimu 6:3 6:0. Na tom meču ga je bukvalno demolirao. Sad ipak ne igra taj nivo, ali je taktički zreliji 8 konkurencija je za nijansu slabija. Top 10 2011. je bio kvalitetniji nego danas. Tad su u top 10 bili Nadal, Federer i Marej na vrhuncu, plus Delpo, Vavrinka, Ferer, Conga, Berdih, Soderling...

GS

pre 2 godine

Prioritet mu je da se ne povrijedi. Zato i "sporije" ulazi u mečeve, pogotovo na GS gdje se igra na 3 dobijena seta. Igraće dok ne osvoji + 4 titule u odnosu na Nadala.

Forest

pre 2 godine

Slazem se sa većinom komentara ovde da je 2011e Novak bio ubica. Ali verujte mi da bi ovaj Novak sada našao način da dobije i tog SuperNovaka :) Ne sumnjam da bi našao način, jer tada je igrao Top tenis a sada je majstor te igre. :D
Jednostavno je prešao na viši nivo, igra koliko je potrebno, štedi energiju i snagu, igra čak i u finalima tek toliko da pobedi protivnika.. Zato će on da traje još nekoliko godina na ovom nivou.
Pa pogledajte samo te mečeve tada, pucao je iz svih oružja, ali je znao i da se zadiše, da ne može da dodje daha, ovaj Novak sada se i ne oznoji a igra 4-5 setova :)

matori

pre 2 godine

slažem se sa nekim komentarima dole, a i sam Novak je rekao da ipak igra pod pritiskom istorijskih rezultata koje ostvaruje ili želi da ostvari. ako osvoji US open, a to znači kalendarski GS i obezbedi sebi status najboljeg ikad, ja očekujem da on tek tad pusti ruku i rasturi konkurenciju još jedno dve godine. bitno je da pritisak malo padne i videćemo opet Novaka koji melje protivnike. ne znam koji je Novak bolji, ali ovaj sada je zreo i savršeno razmišlja. psihički je izuzetno stabilan, taktički savršen, a i dalje fizički izuzetno moćan, gde 10 godina mlađi igrači u petom setu nemaju šta da traže protiv njega.

pesadinac

pre 2 godine

Nole iz 2011 je bio agresivniji, brzi no sada ali je sadasnji Nole puno iskusniji, sa mnogo boljim servisom i psihicki puno stabilniji.
Mislim da ce puno toga narednih godina osvojiti na iskustvo i zbog manjeg otpora od strane Nadala a posebno od strane Federera.
Federer u stvari nije vise nikakav konkurent Djokovicu i ostalima iz top 10. Ako i bude negde ucestvovao narednih godina to je vise zbog sponzorski kontrakata i da organizatori turnira prodaju vise karata. Cisto takmicarski gledano sadasnji Federer je bez ikakve sanse za neku ozbiljniju titulu.

sasa jokic

pre 2 godine

Noletova najveca vrlina je da se “nenormalno” lako prilagodjava protivnikovoj igri. Cak i kada deluje da ne udara lopticu kako treba, on drzi protivnika pod stalnim pritiskom, menjanjem ritma, plicim i dubljim lopticama, tako da mu neda da udje u ritam. Mec protiv Brentinija je klasican primer, jednostavno ga je drzao pod kontrolom sve vreme.

Lucid

pre 2 godine

Ovaj Novak je procitao Makjavelija (ciju famoznu knjigu je Bertrand Rasel nazvao "a handbook for gangsters") dok onaj iz 2011 jos nije.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Pogledao sam skoro neke statističke podatke iz te 2011 god.
Novak je pravio brejkove u 39 % protivničkih servis gemova...Bruka.

Praktično to znači da ćeš na svakih 5 servis gemova da budeš brejknut 2 puta. Ludilo...

Janko

pre 2 godine

Mlađi Novak je uz ogromne uspehe koje je ostvario ipak dopustio da Murray i Wawrinka izgrade karijere direktno na njemu. Stariji Novak to ne dopušta.

Lud

pre 2 godine

Najgora stvar kod Novaka po ostale tenisere je to sto se osecaju maltene bespomocni. Jer eto na primer Nole vodi sa brejkom prednosti prvi set i samo tako se iskljuci i pukne kasnije u tajbrejku. Posle toga obicno kod svih bi usledila jos gora igra i samounistenja. Ipak ne kod Noleta jer on kako se iskljucio sam, tako se i sam upali i zaigra mnogo bolje. Ovi sa druge strane se osete bespomocnim jer ispada da od njih nista ne zavisi i da se mec ne odigrava po ustaljenom psihickom fazonu.

sportdetective

pre 2 godine

Kad ti jedan servis igrac kao Isner kaze da nema boljeg retrnera od Novaka i kako je rekao on nije najbolji u vracanju servisa nego je i drugi i treci najbolji. Ili kad je rekao Zverev, kad mislis kako si dobro i snazno pogodijo servis i ocekujes lak poen, odjedno loptica se vraca tebi pod noge, tada pogledas i vidis Novaka, kako laganim korakom prelazi na drugi deo terena i ceka sledeci servis, a ti u svojoj glavi, treba da ubedis sam sebe, da mozes da dobijes Novaka.

Bratislav

pre 2 godine

Velika većina teniskih stručnjaka je izjavila da je Novakova pobeda protiv Nadala u Kataru, u Dohi, mislim 2015 najbolji novo tenisa koji je viđen. I Nadal je izjavio, više puta, da je Novakova igra nešto što do tada nije viđeno.

reflektor

pre 2 godine

Covek ima resenje za svakog protivnika!E tu je kljuc!Da li mentalno, fizicki, takticki..nebitno.Za svaku situaciju ima resenje i izvuce ono sto treba da dobija.U stvari, kad je dobio dva najveca rivala na "njihovim" terenima sta vise?!To je kraj svake diakusije.A npr. RF i RN nikada njega u Australiji.Nema dalje, pomerio je sve zive parametre i ostavio iza sebe Federera i Nadala.Aj to nego mladji koji au tu na korak da uzmu GS kako ce?Novak je perfekcionizam u svakom elementu.Sve sada radi dozirano, pametno, iskusno sa svim kvalitetima koje ima u udarcima.Zato ke najveci!

Сиви соко

pre 2 godine

Federer je 2011 još uvek imao igru i ključ za Novaka, pobedio ga je u polufinalu Rolan Garosa a bio i na meč lopti na US Openu. U periodu 2015-2016 je Rodžer bio na vrhuncu forme ali je Novak lakše izlazio na kraj sa njime i dobijao ga je gde god je stigao, obično bi bilo 3:1. Opet ponavljam da je Novak stigao najmanje do finala na svakom turniru od mastersa u Parizu 2014 do Majamija 2016! 18 finala za redom od kojih je osvojio 15. Niz je prekinuo u Monte Karlu ali je potom opet igrao finale Rima a osvojio Madrid i Rolan Garos.
Šta posle 2021? Imaće mnogo izazova naredne godine a ništa manje pritiska. Pohod na jubilarni deseti AO, odbrana Pariza, pohod na novi Vimbldon i rekord Samprasa.

dakiliz

pre 2 godine

Mene je zapravo najviše fascinirala njegova samouverenost i sigurnost u sebe pred početak Roland Garrosa kada je posle titule u BGD na ceremoniji dodele pehara izjavio glasno - Idemo na titulu u Parizu što je za mene bilo malo pretenciozno ali on je jednostavno znao da će ga osvojiti i da će pobediti Rafu. U prethodnim finalima je i vodio u prvim setovima i znao je i da servira praktično za meč ali nije uspevao jer nije prosto verovao da može da se dobije Rafa u Parizu a sad i kad je gubio 5-0 bio je toliko samouveren da je hteo da se čak vrati i u tom prvom setu i zamalo mu i to nije uspelo jer je imao 3-5 i brejk lopte.

Hm?

pre 2 godine

Jel to onaj isti Bred sto je 2006 predlagao Novaku da mu treba mirisljava so kada je govorio da moze da pobedi Nadala na RG, i da Nadal nije nepobediv. I kako ce Nadal da "spusti" cekic na Novaka kada se sretnu sledeci put. Novak je tada imao oko 18,19 godina i bio deckic u usponu. Moglo je to da bude malo blaze od Breda. A osim toga, nije Novak slagao, zar ne? :)

War Inside My Head

pre 2 godine

NOAT!2011 je pucao iz svih oružja,sijevalo je na sve strane,fizički i mentalno je sazrijevao.Današnji Novak,sa novim načinom ishrane,ubacio je još jedan element,a to je šahovska filozofija,najčešće vidi 3 poteza unaprijed,čak dosta loptica ne vrati suviše duboko,ali njegova spremnost i elastičnost protivnike dovode do ludila.Finale i polufinale sam pratio na ESPN,braća Mcenroe i treći komentator su bezbroj puta ponovili da je Spidermen,čovjek je postavio zid,jači nego Rafa ikada.A dodajmo i izlaske i uspješnost na mreži,još samo smeč igru da usavrši,i zabavi nema kraja?