Nova vest
Tenis

Četvrtak, 04.07.2019.

23:00

Nova američka senzacija na Vimbldonu

Ako ste bili maksimalno fokusirani na početak meča Kirjos – Nadal, verovatno ste propustili jedno od najvećih iznenađenja Vimbldona.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Nova američka senzacija na Vimbldonu
AP Photo/Ben Curtis

Ne preterano popularna Amerikanka Loren Dejvis, trenutno 95. teniserka sveta, eliminisala je Anđelik Kerber, aktuelnu vlasnicu vimbldonskog trofeja.

Nemica je pred sezonu na travi bila u nezavidnoj formi i šljaka joj nije najbolje "legla", ali se pred treći Grend slem sezone vratila u ritam.

Usledilo je finale Istborna, pripremnog turnira za Vimbldon, i pristojan poraz od uvek neugodne Karoline Pliškove. Dobra najava za pokušaj odbrane velike količine bodova u Londonu, reklo bi se...

Posle prvog kola, i ubedljive pobede (6:4, 6:3) protiv sunarodnice Marije, ništa nije nagoveštavalo da će Kerber već u prvoj nedelji ići kući. Isto mišljenje ljubitelji tenisa i Anđelikini fanovi su, verovatno, delili i posle prvog seta – Dejvis nije imala odgovor, pretrpela je četiri brejka u nizu i izgubila set sa 6:2.

25-godišnja Amerikanka je u nastavku priredila spektakl na Terenu 2 i, zanimljivo, u drugom setu napravila jednu grešku više nego u prvom (20 naspram 19), ali usput zabeležila i isti broj vinera.

Epilog – ubedljivih 6:2 za Dejvis, koja je pretrčala skoro 100 metara više od protivnice u tom setu, a bila bolja i pri servisu.

Drugi servis bio je pravi "potop" za aktuelnu šampionku, koja će moći tim epitetom da se hvali još desetak dana. Dejvis je napravila najmanji broj grešaka, upisala 13 vinera više od protivnice (17 naspram 14) i, možda barem na tretutak, preusmerila poglede sa Centarlnog terena na svoj.

Ono što je najzanimljivije u priči Dejvis je to što je ona na Vimbldon došla nešto pre ostalih, u kvalifikacije. U njima nije bila najuspešnija, jer ju je u poslednjem kolu izbacila sunarodnica Kristi En sa 2-0.

"I dalje nisam svesna uspeha. Definitivno sam zadovoljna igrom i mislim da mi je ovo najveća pobeda u karijeri, posebno gledajući sve okolnosti i to što je ona aktuelni šampion...", rekla je Dejvis posle meča.

Loren je isti ovakav uspeh (plasman u treće kolo) napravila 2014. godine i moguće je da će ova pobeda imati čudotvoran uticaj za nekada 26. teniserku sveta.

To što potvrđuje da je psihološki momenat izuzetno bitan za i dalje mladu Amerikanku je situacija iz 2018, kada je u trećem kolu Australijan opena imala tri meč lopte protiv Simone Halep, a posle poraza u tom meču ostala bez ijedne WTA pobede do kraja godine i pala čak na 264. mesto u oktobru.

Dejvis je uspela da se "dogega" do Top 100, a iako završi takmičenje u narednom kolu, gde je čeka Karla Suares Navaro iz Španije, posle Vimbldona će napredovati na rang listi.

"To je tenis. To je život. Sigurno je da sam doživela 'tonu' uspona i padova. To sve sigurno čini naš posao ispunjavajućim. Sve to više cenim nego ranije", istakla je Dejvis.

Dejvis ovo možda nije najveća pobeda u karijeri, pošto je 2014. u Indijan Velsu pobedila tada četvrtu teniserku sveta Viktoriju Azarenku, ali je najverovatnije najbitnija.

Talentovana Loren je je visoka samo 157 centimetara, a za sada je očekuje plasman među najboljih 75 na planeti... Ali, nemojte da se začudite ako je uskoro vidite i bliže vrhu.

Prvo Koko Gof, a sada i Dejvis... Amerikanke se ne šale.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve