Nova vest
Tenis

Utorak, 24.08.2021.

13:00

Od mržnje do ljubavi

Jedna od najvećih romansi u svetu tenisa bila je ona između Džimija Konorsa i US opena.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Od mržnje do ljubavi
Foto: Profimedia

Vrhunac je dostigla 1991, kada je ovaj teniser stigao do polufinala, iako je bio na pragu pete decenije života.

Konors je zlatnim slovima upisan u istoriju ovog Grend slema, pošto je jedini igrač, koji je uspeo da ga osvoji na sve tri podloge.

Poznato je da se ovaj turnir do 1974. igrao na travi, zatim tri godine na šljaci, a onda od 1978. na betonu, kao što je to slučaj i danas.

Konors je do titula stizao 1974, 1976, 1978, 1982. i 1983. godine, a toliki broj titula osvojili su još samo Rodžer Federer i Pit Sampras.

Ipak, ova romansa između US opena i Konorsa nije bila prisutna od početka.

Može se reći da je počela sa "hororom", a završila se sa ljubavnom vezom.

Pre više od 40 godina, 1977. i 1978, US open je doživeo veliku transformaciju, ali i tenis generalno.

To finale 1977, između Konorsa i Giljerma Vilasa, počelo je jedno septembarskog nedeljnog popodneva, a završilo se na način prilagođen tadašnjim društvenim dešavanjima.

Te godine je Njujorkom harao serijski ubica "Semov sin", bilo je nestanaka struje, požara, pljački, nereda, izbora za novog gradonačelnika...

Elem, od Open ere, koja je počela 1968, profesionalcima je bilo dozvoljeno da se takmiče sa amaterima, u prvi plan su došle žute loptice, šarena odeća, stotine hiljada dolara u nagradnom fondu.

Ono što je nekad bila skromna zabava postao je karneval, džungla, a niko više nije oličavao novo tenisko carstvo od Konorsa.

Bio je apsolutno drugačiji od dotadašnjih igrača. Lejvera, Rouzvola, Njukomba, Smita, kulturnih sportista sa drvenim reketima.

Tog meseca kada se igrao US open, umro je i jedan od Konorsovih junaka, Elvis Prisli, na šta ke Džimi odgovorio: "Kakva šteta, ostalo je još samo nas nekoliko kraljeva".

Konors je pravio šou u polufinalnom meču protiv Korada Baracutija, kojeg je uspeo da pobedi .

Jedan detalj je obeležio susret i tada je Konors okrenuo publiku protiv sebe.

Naime, on je poslao lopticu blizu osnovne linije, sudija se nije oglasio, njegov rival je zurio u trag, očekujući da sudija siđe i pogleda.

Međutim, to se nije desilo, ali zato jeste Konorsov nesvakidašnji potez. Prešao je na drugu stazu i počeo da briše sve tragove, što je izazvalo negodovanje navijača.

Komentator "CBC" je rekao: "Ima gomilu ljudi protiv sebe, ali to mu se sviđa".

U finalu ga je čekao Vilas, simpatični Argentinac, tip igrača nalik Rafaelu Nadalu danas.

Konors je izgubio taj meč, ali skandal nije izostao. Džimi se svađao sa fotografom, kojeg je psovao po završetku duela, pokupio svoje stvari i izjurio sa stadiona.

Da li je ovo bio početak kraja? Ne. Bio je ovo kraj početka.

US open je naredne godine premešten na mesto gde se i danas igra, na Flešing Medouz, u blizini metroa, aerodroma, haosa, navijača, svemu ono što je Konorsu odgovaralo.

Sve je bilo potpuno drugačije te 1978. Konors je godinu dana ranije izgubio titulu, Borg ga je dva puta zaredom pobedio na Vimbldonu, na scenu je došao mladi Džon Mekinro...

Upravo je protiv nove nade ukrstio koplja u polufinalu i, gle čuda, ima publiku na svojoj strani.

Izgleda su se više poistovećivali sa njim, nego sa Mekinroom, momkom koji je pohađao prestižne škole, te poticao iz ugledne porodice.

Slavio je Konors, a onda se dan kasnije susreo sa Borgom u velikom finalu i osvetio mu se, pobedivši ga maksimalnim rezultatom. Postao je prvi i jedini koji je US open osvajao na tri različite podloge.

Ovoga puta je razgovarao sa novinarima, iako oštri komentari nisu izostali. Mediji su isticali Borgovu povredu, a Konors svoju igru.

"Čini mi se da svaki put kad dođem u Njujork igram najbolji tenis. Svidelo se to tebi ili ne, sviđaš mi se", rekao je Konors.

Konors je do kraja karijere osvojio još dve titule u Njujorku, a posebno zanimljiv i važan turnir za njegov teniski put bilo je takmičenje na kojem nije podigao pehar.

To je bilo 1991, kada je imao 39 godina, mučio muku sa zdravljem, te zauzimao tek 174. mesto na ATP listi.

Ovu kratku epizodu niko nije očekivao, ali ona je bila dokaz njegove borbenosti i sportskog duha.

Tokom četvrtfinalnog meča sa Litlfildom nije propustio priliku da se još jednom posvađa sa sudijom. To mu se baš često dešavalo.

Konors je smatrao da sudija nije lepo video jednu loptu, te ga propisno izvređao: "Igram ovde sa 39 godina, a šta ti radiš? Izvuci dupe iz stolice! Makni dupe iz stolice! Ti si propalica".

Arbitar mu je oprostio, nije ga tužio, a razlog je verovatno bio Konorsov imidž. Možda su svi navikli na takvo ponašanje velikog šampiona.

Konors je preokrenuo taj duel na dan kada je proslavljao 39. rođendan, pobedio je posle pet setova, a publika je pevala "Srećan ti rođendan".

Polufinale je bilo maksimum, 18 godina mlađi Džimi Kurijer je bio nepremostiva prepreka, pobedivši posle tri seta.

Ovo je bio poslednji Konorsov bljesak na jednom Grend slemu.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve