Ponedeljak, 07.09.2020.

10:56

Glavni sudija objasnio diskvalifikaciju Novaka Đokovića

Soren Frimel, glavni sudija koji je diskvalifikovao Novaka Đokovića, pokušao je da objasni odluku.

Izvor: MS

Glavni sudija objasnio diskvalifikaciju Novaka Ðokoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Karakondžula

pre 3 godine

... prvo, ne deluje da je Novak udario lopticu besno, ve? kao da je želeo da dobaci do zida prema skupljačima... drugo, ova sudinica je teatralno pala i počela da se guši kao da je loptica letela brzinom smeča... ovo su organizatori čekali da se dogodi, kako bi imali opravdanje za mučenje Novaka... neka, sad da vidim ko će uopšte da gleda dosadne.mečeve do kraja ovog USopena.... Novače, oporavi se brzo, nisi klonac, ceo život te potkradaju, spletkate i nameštaju, a sada budi smiren, doći će i ti G ovi što nam svima nedostaju, samo polako i smireno...vi napravi te purnire kojima ćeš ugrobariti ATP mafiju

Darko

pre 3 godine

Iz bird-eye snimka se vidi da je onih par metara do granice terena gde se završava isti, loptica dostigla oko 100 km/h, posle toga je putovala sigurno nekih 5-6 metara do sudije, koliko je usporila ne znam. Neka je i 50 km/h bilo, to uopšte nije mala brzina za tako malu razdaljinu od oko 10-tak metara. Čak i da je gledala, bilo bi knap da se skloni ili pokrije glavu, žena očigledno nije očekivala udarac u među-poenu.

mlekadžija

pre 3 godine

Ок постоје правила. И треба да постоје само се селективно поштују...Ноле напред до следеће победе! А ситне душе ће повећати од злобе и зависти....

Pa

pre 3 godine

@Dragana

Vrlo se jasno vidi na svim snimcima da se loptica nije odbila od tlo, vec je direktno pogodila sudiju u vrat! Pricate o necemu sto se nije ni dogodilo, samo da Nolo ne bi bio kriv... A kriv je itekako, direktan udarac u drugu osobu, bez odbijanja loptice o beton!

Dragana

pre 3 godine

Zaista nerećen slućaj

Nije Novak udario linijskog sudiju lopticom direktno u glavu. On je udario lopticu, koja se od BETONA odbila i otišla u neželjenom pravcu. Nemam utisak da je bilo namerno. Imam utisak da se tokom meča često šalju oštrije lopte, da ovo nije bilo ništa neuobičajeno.... Kad se postavi pitanje: ko je kriv? Odgovor je: BRZA PODLOGA......

stranger

pre 3 godine

@cile, a ako ponovo pogledas usporeni snimak videces da je Novak jednom kratko pogledao bas u pravcu sudije i onda se okrenuo pa udario lopticu. Ali mi znamo da nije namerno, ne bi to nas Nole nikad...

lal

pre 3 godine

ako je diskvalifikacija bila jedino moguce resenje, ZASTO su ga maltretirali 10 minuta?!?
niti su gledali snimak, niti je postojala namera, niti je opalio lopticu iz besa...
oko cega se veca ako postoji samo jedna opcija?!?

Radovan Jankovic

pre 3 godine

staga kaznjavaju ko daje on to namerno uradio pa on je broj jedan na svetu nikad vise takvog teniskog sportiste dokje sveta i veka tako kazu nasi sta pravi Srbi ostavitega na miru on je pravi humanitarac mnogima je njegova fondacija pomogla.

Lovac Luka

pre 3 godine

Ja bi' pre diskvalifikovao sudiju, koja ne moze da izdrzi BLAGI udarac lopticom, (nego pada kao pokošena i bori se za zivot), a sudi teniske mečeve... G.đa bi morala da trenira (Đorđe, 7. septembar 2020 11:22)

... a i da se izvini Djuri, naravno.

Saul Goodman

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 07. septembar 2020 11:12)

Bilo kakav udarac lopticom tokom poena se ne uzima u razmatranje za eventualnu diskvalifikaciju, ali čim se završi poen svaki kontakt reketom, lopticom ka sudijama smatra se teškom povredom pravila i u 99% slučajeva sankcioniše se diskvalifikacijom... U onih 1% su Federer i Nadal... Njih ne bi...

Rajko

pre 3 godine

Ако гледате увеличани снимак УСПОРЕНО, видећете да је судија погођена У ДЕСНИ ОБРАЗ, да одмах тај део поклапа дланом, а затим седне, почне да кркља и под маском почиње да се држи за ГРЛО - као да је то место у које је ударила лоптица!!!
(cile, 7. septembar 2020 13:19)

Sudija nije pogodjena u desni obraz,pogodjena je u levi!!!

Boris

pre 3 godine

OK, diskvalifikacija je bila jedino moguce resenje. Ali, meni samo nije jasno kako mnogi ovo mogu porediti sa onim sto je uradio Shapovalov ili Nalbandian. Shapovalov je u besu udario lopticu iz sve snage i pogodio glavnog sudiju u glavu. Nalbandian je takodje u ociglednom besu sutnuo reklamu i raskrvario coveka. Nole uopste nije delovao besno, jeste poslao lopticu u pogresnom smeru ali nije bio jak udarac pun frustracije. Samo nije imao srece sto je pogodio nezgodno mesto. Da ju je pogodio u ruku mislim da ne bi dobio ni opomenu a kamoli diskvalifikaciju. Ponavljam, odluka je ispravna a on jednostavno nije imao srece. I kad vidim sad reakcije tipa "kako je smao mogao to da uradi" to je stvarno bezobrazno, kao da joj je prisao i sutnuo je nogom. Nadam se da ce se oporaviti od svega i nastaviti da pobedjuje.

djentile

pre 3 godine

Izmedju ostalog zadatak linijskih sudija je i da se maksimalno ukljuce u tok igre,da prate svaku lopticu i po potrebi sklone.A sta kad neko servira 200 na cas ba ih zvekne?

Vladan R

pre 3 godine

@ nikol dž

Sam sebi protivrečiš. Igrač ne sme u ljutnji nakon izgubljenog gema, u pauzi ne gledajući, da reketom udari lopticu, jer ako u tom slučaju, pogodi zvanično lice, po pravilu sledi diskvalifikacija,bilo slučajno ili ne. Nema tu nikakve zavere, ali ni gledanja kroz prste, jer je eto br1. Desilo se Henmanau na W, Nalblandijan na nekom od mastersa, Sapovalovu u DK. Nekima je diskvalifikacija bila jedina kazna, a neki su dobili dodatnu suspenziju, npr zbog jačine udarca. Ali teško je to objasniti, onima koji tenis prate od 2011 i isključivo Novaka, pa je moguće i da ne znaju za pomenuti slučajeve.

Galapagos

pre 3 godine

Da li je bilo namere, ne znam. Siguran sam da tako kvalitetan teniser može da pogodi bilo šta u blizini. Vrat ili glava je laka meta za Novaka.

Mare

pre 3 godine

Ono kad te lopta pogodi j desni obraz preko maske, a ti kreneš da krkljaš i glumiš gušenje i napad... i na kraju otrčiš da se ne provali.

feeder

pre 3 godine

Ok,na stranu to što očito većina komentatora ne zna osnovna pravila tenisa pa izmišlja neke belosvetske zavjere.Na žalost ovo je bilo jedino moguće rješenje.Uopće nije bitno je li namjerno ili nije.Pa pobogu zbog sličnih stvari su ranije bili diskvlificirani i Shapovalov,Nalbandian pa čak i Tim Henman na Wimbledonu,da samo spomenem najpoznatije.

nije svako za sudiju ne preavdam aaaaaaali

pre 3 godine

ako je udarena u desni obraz a posle pocela da krklja to znaci da je imala ili vaku ili bombonu kojanje uletela u grlo ili dusnik.

Che

pre 3 godine

Glavni sudija je objasnio zasto, ali supervizor je doneo odluku o izbacivanju.
Supervizor meca je bio Andreas Eli, iz Svajcarske.
Zanimljivo?

The Rated R Superstar🤘

pre 3 godine

Djokovic je decko postao ozbiljna lajsna, jasno se vidi da je namerno napucao u pravcu sudije, ja ne znam sta se desava sa likom bio je normalan decko, totalno poludeo od ove korone...

DEX

pre 3 godine

Diskvalifikacija jer se igra bez publike. inače je ne bi bilo. Očigledno je da nije imao nameru a i sudija je pala kao da je pogodio snajper a ne lagana loptica. Ipak to nije bio servis od 200km/h.

Navratilova

pre 3 godine

Nepravedna sankcija iz nekoliko razloga:

1. Diskriminisala je Đokovića, primenjuje se selektivno jer da se primenjuje dosledno onda bi i Nadal bio diskvalifikovan što je pogodio linijskog sudiju; Kada je Serena diskvalifikovana pre par godina protiv Osake to jeste bilo ispravno jer je verbalno vređala, namerno napadala.

2. Đoković nije to uradio ni ukakvom besu, niti je to akt agresije već rutinsko vraćanje loptice što smo viđali milion puta, samo što se ovog puta sudija nije sklonio. Milion puta smo viđali potencijalne mogućnosti da sudije zadobiju udarac tokom igre ali se refleksno sklone.

Uostalom ne postoji dokaz da je loptica udarila direktno u grlo sudiju. Ovo je bilo iscenirano.

Mimi

pre 3 godine

Danima razglabaju da Novaku niko ne može da stane na put čovek i jeste ko sa druge planete a ovo ko da je Spilberg režirao. Idemo dalje neka im Rubljov osvoji turnir

Ah

pre 3 godine

Navratilova
Poen se zavrsio, nije se desilo dok su igrali. Nema razloga da izmisljas, svi imaju oci. Nije pitanje da li je jako, vec ugrozavanje. Ne verujem da vecina ne shvata, vise verujem da je vecini placeno da pisu gluposti.

Mozda

pre 3 godine

A mozda je Novak dobio odredjen iznos novca da se diskfalifikuje.Ipak su pare na kraju presudne u vecini slucajeva.Nekako je slucajno od tolikog prostora bas u njenom pravcu udario lopticu.Nije teorija zavere vec samo zelim reci da mozda ipak nije sve kako izgleda.Naravno postujem ga kao sportistu koji je ostvario i vise nego odlicne rezultate u karijeri i nemam nista protiv njega vec samo iznosim moje misljenje o situaciji.A na kraju ga je mozda povreda ramena navela da je bolje da ga iskljuce nego da izgubi zbog povrede.Sve su to neke stvari koje mi necemo nikad saznati.

cile

pre 3 godine

Ако гледате увеличани снимак УСПОРЕНО, видећете да је судија погођена У ДЕСНИ ОБРАЗ, да одмах тај део поклапа дланом, а затим седне, почне да кркља и под маском почиње да се држи за ГРЛО - као да је то место у које је ударила лоптица!!!

Marija

pre 3 godine

Interesantno je da su Serena i Novak imali "razgovor" neposredno pre ovoga, a svi znamo da je Serena poznata po ovakvom ponašanju. Slučajnost?

Shalabajzer

pre 3 godine

Ma ajde molim vas!
Veliki sam noletov navijac i puno sam mu zahvalen na svim lijepim i sretnim trenucima koje mi je donio sa svojim uspjehom. Ali:
Ovo sto je uradio nije bilo ni malo korektno, niti je to smjeo da uradi. Iskljucenje je bilo sasvim jasno i po meni kao velikom navijacu absolutno ispravno.
Nemojet molim vas zapad tamo zapad vamo ………!
Budimo realni. Mongo sam ljut na noleta zbog tog incidenta.
I samo bi mu nesto porucio, mislim a znam da nece procitati moj komentar. lol.
„Vrati se na lomljenje reketa majstore“
Pozdrav svima, zivi i zdravi vi meni bili ...

stranger

pre 3 godine

Zorane, da mogu dao bih ti milion pluseva. Niko se od komentatora ne zapita sta je ta zena-sudija skrivila Novaku da bude pogodjena, nebitno da li jako ili mlako? Zena je radila svoj posao i nije zasluzila da bude pogodjena lopticom u glavu na bilo koji nacin. Mi imamo ozbiljan problem kada se susretnemo sa medjunarodnim kriterijumima, nije slucajno sto se ovo desava nasim sportistima: setimo se iskljucenja Jokica na SP protiv Spanije, iskljucenja Kezmana protiv Norveske nakon 2 minute igre, Mihajlovica protiv Slovenije na EP, Kolarov juce... Stalno nam se takve stvari desavaju. Nije to nista slucajno.

nazalost je tako...

pre 3 godine

Linijske sudije moraju da ispruže ruku, to se zna, ovo je neviđen skandal, za ovakvu stvar diskvalifikovati igrača, sramota za US Open.
(Sudija, 7. septembar 2020 11:57) # Link komentara

Da, dok traje poen imaju 'obavezu' da se zastite i pomere od loptice koja ide prema njima ili da postave ruku. U ovom slucaju je poen zavrsen, doticna gdja nije ocekivala ovakvu loptu kad teniseri idu ka svojim klupama (nepobitna cinjenica). Ne zelim uopste da ulazim u to kako je teatralno pala i kakva je to borba za zivot bila, a svega par minuta posle toga joj nije bilo NISTA. Verovatno klasican napad panike a mozda ima i neki drugi zdravstevni problem. Prosto, sve se namestilo i gospoda koja su odlucivala su samo 'iskoristila' pravila odavno napisana u 'svoju korist' - klasican penal koji nisu mogli da ne upotrebe/iskoriste.
Jos nesto, cesto se u komentarima se spominje pogadjanje lopticom u toku poena u glavu, linijskih sudija i skupljaca loptica - to NIJE kaznjivo, jer je tada poen u TOKU, stoga igrac ne snosi odgovornost ukoliko se neka nezgoda (kao ovakva) i dogodi.

Nadležni organ

pre 3 godine

vidim neki komentatori ovde kažu kako lopta nije bila jaka, sudija je pala kao metkom pokošena itd.
Očigledno niko od njih nije iskusio kako izgleda kad udari teniska loptica. Ja jesam. Boli.
Čak i kad je rukom bačena, slabo, ume da zaboli, jer je tvrda, a kamoli kad je udarena reketom, i još u glavu, ili vrat. Tako da bolje da ne komentarišete kako se sudija osećala.
Teniseri su najprivilegovaniji, i možda najrazmaženiji sportisti. Nema sporta u kome ima toliko pomagača na sve strane, sakupljači loptica, masa sudija oko terena koji satima bulje u one linije, veliki timovi oko peniskih zvezda, velike zarade...i sad povrh svega svi ti što ih opslužuju treba i da paze između poena da ih ovi bogataši, u izlivu nezadovoljstva, ne napucaju lopticom.
Ma hajde, dosta više s tim naduvanim uobraženim bogatašima.
Pravila su jasna.
Van igre napucao lopticu, pogodio sudiju, diskvalifikacija. Nema tu filozofije.

dule

pre 3 godine

Ako se sudije bas toliko drze pravila zašto mu nije data opomena pri prvom napucavanju loptice u reklame. Sigurno mu se ovaj drugi, za njega kobni, udarac nebi ni desio. Cinjenica je da su jedva docekali. Da je publika prisutna ne bi im palo na oamet da ga diskvalifikuju ali posto je ovo smejurija GS mogu sebi to da priuste.

zoran

pre 3 godine

Glavni problem u Srbiji već 30 god je baš ovaj: "nesposobnost sračunavanja posledica naših nenameravanih akcija"! Počev od političara,...pa do sportista. Uspešna društva (ona u kojima svi žele da žive) su baš ona gde većina (u tim društvima) ume svakodnevno da sračuna nenameravane posledice svojih akcija; to se zove samodisciplina. U Srbiji je već 30 g potpuna anarhija, svi smo na svakom mestu "kolateralna šteta" nečijig "samoživog" ponašanja. Novak je samo vrh ledeno brega (on je baš onakav kakva je društvena matrica u Srbiji).

Čarobni prašak

pre 3 godine

Uh uh uh, na sve strane - "dvostruki aršini, to je zato što je Srbin, oni njega ne vole, sapliću ga kad god mogu". Ljudi, iskulirajte malo sa zavereničkim konstruckijama, a za Novaka poruka (kako bi naše komšije rekle): daj se kontrolirat malo!

Moooooooooooooooooreeeeeeeeeee!!!!

pre 3 godine

Čista slučajnost da blago bačena Novakova loptica unazad pogodi linijskog sudiju i to u grlo, od čega se ona nije ni zakašljala, ali ona pada na teren kao da ju je pogodila bazuka. Bez obzira na pravila, gde i o ovome piše, ovo NIJE BILA NOVAKOVA NAMERA, već puka slučajnost. Ovom besmislenom diskvalifikacijom No. 1 tenisera na svetu, ovo dvoje sudija (glavni i linijski) obesmislišiše čitav ovogodišnji US Open.

eX

pre 3 godine

Problem za njih je sto ce ovo samo dodatno motivisati Novaka da nastavi da ih pegla i na terenu i u politici na stolu...

Zena ciji je posao da gleda lopte je bukvalno bila za bolnicu posle ovog, da je slucajno pogodio neki servis ne bi ustala. Znaci ili nije kvalifikovana za taj posao ili je isfolirala celu dramu jer je u pitanju Djokovic a ne neko drugi, mogu da se kladim da je Federer pogodio ona bi se njemu izvinjavala i svi bi bili nasmejani.

rebro

pre 3 godine

@Milan, zar je bitno gde je sudija pogođena?
Bitno je da je pogođena lopticom koju je Novak udario ne razmišljajući da li će nekog da pogodi.
Pravila postoje da se poštuju, ali je Srbima to najveći problem i onda se odmah vade na "svetsku zaveru protiv Srba".

Вук Караџић

pre 3 godine

и ето та проблем у првој реченици. Новак није ударио лоптицу у бесу, није је чак ни јако ударио. извадио је из џепа и упутио ка скупљачу лоптица... кад оно испаде да је судија. јасно се види да је Ноле био шокиран.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Nista se ne desava slucajno.
Ovo je samo Božija ruka mogla da odradi.
Ne znam zbog cega i zasto ce ovo u buducnosti biti presudan scenario obaranja svih rekorde.
U samo 5min loptica koja je proglasena setom je kasnim čelendzom dirnula liniju 2mm,zatim je Novak povredio rame sto je dovelo do gubljenja gema a onda ista loptica pogodi sudiju za diskvalifikaciju.
Sve ovo nije i ne moze biti slucajno.
Bog ima samo njemu znan scenario...

Chisho

pre 3 godine

Kad se vec dogodilo mozda he i dobro. Novak je definitivno izgubio Don Kihotovsku trku sa bude vise voljen id Nadala i Federera i sada moze da se mirno koncentrise na ono sto je najvaznije a to je osvajanje rekorda i ofestizanja navedene dvojice. Sada Nole igras samo na jednim frontu i ti je pozitivno jer si na tone najjaci.
Jos bih samo pozelko da pislije ovoga orestabes sa slanjem onih besmislenih srca. Ti si stvoren da se BORIS a ne da volis!

Veritas

pre 3 godine

A za linijskog sudiju - oskar za glumu! Kao nije videla lopticu. Pala ko metak da je pogodio...
(Dax, 7. septembar 2020 11:40)

Nije zena stvarno videla lopicu, lepo se vidi na snimcima da je gledala na drugu stranu. Poen se zavrsio, nije ocekivala da je lopta pogodi u vrat posle zavrsenog poena. Da je gledala, mozda bi se izmakla i mozda Nole ne bi bio suspendovan. I na AO mu se to desilo pre par godina, kada ga je jedan novinar pitao : "Pa mogli ste nekog da povredite?" a Nole odgovara: "Pa da, mogao sam, a mogao je i da padne sneg u Rod Lejver areni, ali nije..."
Jednom je moralo da pukne.
Steta sto je bas sinoc, ali sam je kriv.
Pravila su pravila.

Danilo

pre 3 godine

Lepo se vidi da Novak nije u Besu udario lopticu da je Novak udario u Besu mislim da bi zena bila mnogo vise povredjena to je sigurno...

Zoran Andjelkovic

pre 3 godine

Sumnja u vakcinu, gledanje prljave vode koja se molitvom pretvara u lekovitu, Adria tur u sred pandemije, zurke u sred pandemije, nova organizacija u tenisu. Taman da se zaboravi da ovo nije prvi put da on pravi glupost tokom teniskog meca (malo prisecanje na jedini RG koji osvojio "ljubaznoscu" linijskog sudije da se pomeri malo ustranu da ga doduse znatno slabije udarena loptica ne pogodi u koleno)...i onda naravno naravno loptica u grlo linijskom sudiji na US openu. Posto nosi krst oko vrata, bar on bi trebalo da zna da "neko to od gore vidi sve, vuce konce sudbine". Pa dobro, hajde da bar osvoji sve i statisticki bude najbolji svih vremena, i to je nesto. Posto je potpuno jasno da nece biti najveci svih vremena jer u tu kategoriju ulaze i neki drugi kvaliteti osim samo suvoparnih pobeda.

Del boy

pre 3 godine

Meni nije jedino jasno koji su uslovi ili kvalifikacije potrebne da bi bio linijski sudija??? Primećujem da su mnogi u poznim životnim godinama, maltene babe i dede a o fizičkim predispozicijama neću ni da pričam...i onda nije ni čudo kada ih pogodi lopta ili ne mogu da je izbegnu..

Ivan

pre 3 godine

Ne moze im se zameriti da nisu dosledni.Izbacili su Serenu na mec loptu za titulu. Meni nije samo jasno Nole se fura na meditaciju i tehnike koncentracije i onda odlepi na terenu. Cim nema Vajde koji je za njega jedini autoritet on izgubi fokus

Đorđe

pre 3 godine

Ja bi' pre diskvalifikovao sudiju, koja ne moze da izdrzi BLAGI udarac lopticom, (nego pada kao pokošena i bori se za zivot), a sudi teniske mečeve... G.đa bi morala da trenira, i da bude u boljoj (glumačkoj? ili fizičkoj) formi, ako misli da nastavi da se bavi istim poslom...

Milos

pre 3 godine

Ispravna odluka. Ljudi ne kapiraju sta je vrat i sta takav udarac moze da uradi
(Freddy, 7. septembar 2020 11:15) 

Onakav udarac ne moze nista. Ono je mozda 15% od najjaceg udarca. Da moze da ubije teniska loptica nosile bi sudije zastitu kao u bejzbolu.

A gde je maska?

pre 3 godine

Ovo je presmesno! Kad je Mekinro udarao reketom sudijsku stolicu dobijao je opomene i novcane kazne i svi su se smejali i divili tome kako je 'strastven'. A sad druge diskvalifikuju!

zliZo

pre 3 godine

Nisam siguran da bi se pravila primenjivala za baš sve igrače, naročito one iz samog vrha. Odluka je takva kakva je, Novak mora biti svestan da nikada neće biti u milosti bilo koga.

RW#0

pre 3 godine

Ko je ucio psihologiju zna da postoje podsvesne reakcije. Djokovic je video da gubi mec a on tada obicno predaje pa da ne bude kao prosle godine uradi ovako nesto kako bi imao alibi. Kukavicki...

BLuka

pre 3 godine

I šta sada!?
Ništa, idemo dalje...moglo je biti i gore ali Bogu hvala pa nije, jedino mi nije jasno to sa oduzimanjem bodova i para.
Elem...dočekaste i vi svojih 5 minuta ali džaba vam veselje.

Bobex

pre 3 godine

Čuj, u besu je udario. Šta je tek bilo par poena ranije kada je bukvalno lansirao lopticu sa strane hahahaha. Atentat na virtuelnu publiku?

Cccccc

pre 3 godine

Meni samo nije jasno kako ona nije videla da loptica ide ka njoj. Koja nije bila ni toliko jaka kako moze da bude prilikom servisa na primer. Verovatno je diskvalifikovan jer je ona pala kao da ju je pogodio brzi voz, da je pogodjena u neko drugo mesto verovatno ne bi bilo nista.

Milan

pre 3 godine

Ok radio je po pravilima i to je to...medjutim jedna stvar mi je samo sumnjiva,na snimku se čini da je loptica sudiju udarila u predelu usta ili nosa, a ne vrata...možda grešim ,ali bi bilo dobro videti zumiran snimak.

Čoban

pre 3 godine

sve je to izrezirano i skuvano u kuhinji iluminata i reptila templara da se srbenda nole osujeti u pohodu na goat.
Sudinica je namerno glavom isla na lopticu,nole da je pametan pa da osnuje svoj atp(ntp) i istupi iz ove zlocinacke organizacije.

Đorđe

pre 3 godine

Kad sam sinoć pročitao vest, mislio sam da je u besu udario lopticu i pogodio sudiju, a kad sam video snimak bio sam šokiran; to je bio blagi udarac, gotovo uobičajeno vraćanje loptice skupljačima... G.đa bi morala da trenira i da bude u boljoj (glumačkoj? i fizičkoj) formi, a ne da pada kao pokošena, a sudi tenis... Pre bi' razmislio o njenoj diskvalifikaciji...

Oliver

pre 3 godine

Novak je izvadio lopticu iz dzepa i reketom je bacio unazad i ne gledajuci
@Pedja

U tome i jeste problem,zasto bi,za boga miloga,bacao lopticu reketom ne gledajuci kad se poen zavrsio?? Nije mu to prvi put,gledao sam kad je jednom tako pogodio skupljaca lopte. Zar nije logicno da lopticu ispustis rukom na teren pa nek je skupljaju skupljaci lopte? Cemu sluze skupljaci lopte? Ne,nego "dobri" Novak hoce da pomogne skupljacima lopti,on hoce da pomogne celom svetu,cak i kad je na njegovu stetu. Sad me zivo zanima da li ce ubuduce da udara lopticu posle poena. Jer to ce biti test inteligencije-ako nastavi to da radi,onda bas i nije tako inteligentan kao sto mnogi tvrde. Inteligentni ljudi uce iz gresaka i ne rade ponovo ono sto im se obilo o glavu.

Sudija

pre 3 godine

Linijske sudije moraju da ispruže ruku, to se zna, ovo je neviđen skandal, za ovakvu stvar diskvalifikovati igrača, sramota za US Open.

Ladno pivo

pre 3 godine

Novak nije imao lošu nameru sa Adria turom, nije imao lošu nameru kada je loptom posle zavrsenog gema pogodio sudiju. Pa onda ni ovaj glavni sudija nije imao lošu nameru, samo je primenjivao pravila zar ne?

ro bot

pre 3 godine

Nije da ga branim, ali ona je legla brate kao da je snajper pogodio... Ja sam u početku mislio da ima srčani napad... Ne sumnjam da je zabolelo, ali je odreagovala kao da je neko pucao u nju... Da je bio dečak koji skuplja loptice, ja verujem da do ovoga ne bi došlo... Refleks nula, a drama za oskara

rebro

pre 3 godine

@GM, da li ti shvataš da se ovo pravilo odnosi na period VAN IGRE?
Tokom igre je nebitno gde će loptica da završi. Isto je i u košarci, fudbalu ili bilo kom drugom sportu. Dončić je dobio tehničku jer je pogodio sudiju loptom.
Shvati da pravila postoje i poštuju se u civilizacijskim državama. U Srbiji niko ne poštuje pravila i onda je odjednom problem kada se na ista naleti.

rebro

pre 3 godine

@Pedja, Novak je namerno udario lopticu i namerno je bacio. Nije je spustio na zemlju kako to rade teniseri već u vazduh.
Poređenje sa Pilatom je pogrešno jer tamo nisu postojala ni pravila, a ni Isus.
Ovde su pravila jasna i Novak ih zna, ali se vadi na ime. Njegova prva reakcija je bila "vi ćete mene da diskvalifikujete, a moja karijera" umesto da je rekao "izvinjavam se, bilo je nesmotreno".

SF

pre 3 godine

Jad i beda u nemogućnosti da vidite tenis gde Đoković nije br 1.
Ne sekiraj se sudija ,dobićeš crni novac i priznanje za tvoje napredovanje na lestvici zla i izopačenosti.

dejan

pre 3 godine

Sramota.Gledam tenis ,45 godina.Sta sve igraci rade na terenu pa i sam Novak da iskale bes pa dobiju opmenu od sudije i to je to.Setite se Mekenroa.Da je americki br.1 ne bi ga izbacili za ovo sigurno.Namera nije postojala a za gospodju sudiju 3000.Sta bi bilo da ju je pogodio servis od 220 km na sat

Komentator

pre 3 godine

Pravilo takodje ukljucuje mogucnost za suspenziju sva svih grand slam turnira:
" and a maximum penalty of permanent suspension from play in all Grand Slam tournaments."

https://www.nytimes.com/2020/09/06/sports/tennis/us-open-disqualification-defaulted-djkovic.html

Moramo sacekati odluku visih instanci od US opena.

Mirko

pre 3 godine

Ljudi u Srbiji ne gledaju tenis nego Novaka Đokovića što i objašnjava njihovo nepoznavanje pravila tenisa jer ih tenis ni ne interesuje realno. Drugim rečima dalje od termina forhend i bekhend ne znaju ništa o tenisu što je očigledno u komentarima jer non stop se pozivaju na neko slučajno pogađanje sudija lopticom u toku igre što govori da očigledno ne znaju kad počinje a kada se završava poen tj igra. 85% komentara se nalupetalo za sve pare jer u životu nisu prstili ili voleli tenis pa im je ovo sve strano kao i pecanje na mreži protiv Nadala što je bilo "nikad viđeno".

Boris Banović

pre 3 godine

Birokratski striktno ! Sudija meča je propustio da opomene Novaka posle udaranja loptice u stranu, bez obzira što nije pogodio nikog. A na jednom od prethodnih mečeva pogodio je nekog u publici kada je bio opomenut. Cena kažnjavanja je previsoka, a barem je Kirjos napikon zadovoljan i neće moći da se pravda kada napravi sledeći skandal ! Nadal i Federer sigurno likuju, a Novak ima sada vremena da se spremi za šljaku i uzme trofej na Rolan Garosu !

Losmi

pre 3 godine

Ovo pisem kao Novakov navijac,Novak mora biti veoma oprezan,nije prvi put da mi se ovako nesto desava ali je imao srece i progledano mu je kroz prste ranije,ko prati tenis zna o cemu govorim. Prvo i osnovno,on je Srbin sto je u startu minus i trn u oku mnogima plus sto ionako nije bas popularan zbog svog ponasanja i na kraju ovo sa unijom igraca kako se vec zove.. Mora biti veoma oprezan u buducnosti i obuzdati svoj temperament u nekim momentima ako.misli da prestigne Federera.

Samo kažem

pre 3 godine

Nikakav problem. Bodove ne gubi jer mu ostaju oni od prošle godine zbog pravila vezanih za ovu sezonu. Sto se tiče toga da je morao da bude diskvalifikovan nije morao. Kako bi dotični sudija odlucio u nekom drugom slučaju ne znamo, a nije ni bitno. Novaku je ovo opomena, ali dodatni motiv da prži terenima. Idalje nije porazen u sezoni jer se diskvalifikacija ne računa u poraz. Uglavnom Novak ima samo dva cilja, najviše GS i zlato na OI. Pored toga jednu stvar koju niko nije ostvario godišnji slem. Sve ostalo ima i grabi ka tome da ima i najviše Mastersa jer je izjednačen sa Nadalom. Ćao dovidjenja.

Bojan

pre 3 godine

Da je glavni sudija pogledao snimak mogao je da donese i drugačiju odluku. Ako im je verovati, rekoše da nemaju tehničkih mogućnosti za tako nešto. Ruku na srce, Novak je vratio dve loptice, prvu nisko u ugao, druga je pogodila sudiju. Zašto i druga loptica nije vraćena u ugao nisko, to samo Novak i dragi Bog zna.

Napred Nole! Uzmi im sve!

krik

pre 3 godine

Novak je pametan i ono što je on rekao je jedino pravo.Trebala mu je ova lekcija da bi stigao jos dalje,nego što bi inače!Zna on to!
Novace,samo napred!Ceo život je učenje!Ti to odlicno razumeš!

pre 3 godine

Boris Becker Novakov je obiteljski prijatelj, ali je potpuno podržao odluku o diskvalifikaciji.

Naklapanja o glumi, zavjeri i slične gluposti potpuno su promašene.

Novak je često sâm sebi najveći neprijatelj.

Panac

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 07. septembar 2020 11:12)

Nitko ga nije natjerao da u bijesu napuca lopticu .... i to prema sucu !?
Ivanišević ( i mnogi drugi ) je razbijao rekete.

Btw
Ako niste znali Federer kao junior je bio jako frustriran kada je gubio.... ali je uzeo jako dobre doktore ... i "smirio" glavu i postao no 1

nikol dz femija

pre 3 godine

UDARIO JE LOPTICU koja je tako odskočila da je pogodila sudiju, NIJE ON UDARIO SUDIJU LOPTICOM, NIJE GAĐAO SUDIJU, on nije gledao, UOPŠTE NIJE GLEDAO GDE ĆE LOPTICA nego je samo u ljutnji, ne besu, BACIO LOPTICU TAKO ŠTO JE UDARIO REKETOM A NIJE RUKOM BACIO, frljaknuo, zafrljačio je, NA SREĆU NE JAKO, ALI JE ODSKOČILA TAKO DA JE DOBILA UBRZANJE I POGODILA ŽENU SEDU - koja je ZAJAUKALA KAO DA JE POGODILA GRANATA - tako da deluje da su bilo pripravni ako se nešto desi, da se to sve napravi gore nego što je, JER JE ODMAH POSLE USTALA I NORAMALNO HODALA.

ALI EVO, ŽELELI SU I DOBILI SU.

SA SVE MEKINROM KOME JE LEKCIJU ODRŽAO SAMO SRBIN - Boba Živojinović, legenda, SENDVIČ GOVORI O HRABROSTI I STAVU I LIČNSOTI . ZNAČI NEZABORAVNO.

E NOVAK TO NIJE IMAO U KARIJERI - TAJ STAV LIČNI , TU HARIZMU, KOJU BOBA JESTE - ali imaće prilike izgleda da se iskaže PA ĆE VALJDA I NOVAK SMOĆI SNAGE I HRABROSTI I BITI MALO VIŠE KAO TATA SRĐAN - i reći da ga mrze jer je Srbin iz Srbje, pa neka ima i majčine hr krvi. Džaba je bilo Moniki pa je džaba i njemu. E SADA DA TO JAVNO IZJAVI, kao Pilić i onaj novinar Njujork Tajmsa pre neku godinu.
Lako je Novaku ima preko 100 miliona i poslovno, privatno ostvaren.
Nego kradu Srbiji KiM. TO JE PROBLEM. A NE TENIS. Mada Anglosaksonci pažljivo rade na svim sitnicama pa i na onoj koja se zove razbibriga, kao tenis što je.

Zadar mu nije trebao. Kao ni US Open.

NOVAK OSVAJA DRUGI GAROS. MORA. SADA MU NEMA DRUGE. SREĆNO NOVAKU.

dosta demagogije

pre 3 godine

NIJE bilo namere kao prvo, kao drugo izbacio si NAJBOLJEG igrača sa GS!
Kao treće nikada ali nikada ne bi ni jedan sudija za nešto slično izbacio nekoga drugog sa reputacijom.

Brooklyn boy

pre 3 godine

Правила су јасна, одлука је на месту... Е, сад, друга је ствар што се та иста правила не примењују увек како би требало...

Samo naprijed

pre 3 godine

Nole treba da pronadje svog duhovnika. Mozda bi najbolji bio monah Arsenije jer najbolje poznaje zivot. A onda ce znati sta i kako i sta je sve ovo sto mu se desava.

Mitar

pre 3 godine

Da je namerno udario, ni krivu ni duznu, zenu zavrsio bi u zatvoru. Namerno je udario lopticu, tamo gde je znao da moze biti ljudi i da moze nekoga povrediti. Kazna je minimalna moguca. Progledano mu je kroz prste. PS cudi me da je moljakao da ga ne diskfalifikuju.

Pedja

pre 3 godine

Kakvo jadno saopstenje i pranje ruku. Nisam ja htela, ali morala sam, jer su takvi bili propisi. Tako je i Pilat pricao za Isusa, nisam ja nego Jevreji hteli. O kojoj nameri se ovde radi i o kojem besu? Zavrsio se poen, Novak je izvadio lopticu iz dzepa i reketom je bacio unazad i ne gledajuci, a sto rade svi teniseri po okoncanju poena. A linijsku suidija je pala kap da je neko snajperom pogodio. Jeftina drama, sa niskobudzetnim glumcima. Ako je iko od sudija pogledao snimak sta se desilo, ne bi mogao da vidi nista drugo.

jel' da?

pre 3 godine

ovo je samo logičan sled dogadjaja za Novaka. U poslednjih pola godine njegov fokus noje bio na tenisu, a neuporedivo više vremena u odnosu na konkurente provodio je u bavljenju ne teniskim problemima. To jeste deo njegove ličnosti, vezano je za njegov superiorni intelekt, šarm, elokvenciju, temperament...ali, samo je bilo pitanje trenutka u kome će se ovakva, ili nekakva slična stvar dogoditi. Kao i kod Adria toura, on je izgubio fokus, videćemo kako će se ovo odraziti na njegovu psihu, odnosno vrhunske rezultate...

veder

pre 3 godine

Bojim se da je ovo početak kraja jedne velike sportske karijere, posledica nesmotrenog, ali nenamernog, poteza, udaranje loptice, koja na nesreću pogađa sudiju baš u grlo, malo neverovatno ali je tako.
Isključenje sa turnira, bilo prestrogo, ispravno i po pravilima, ili je moglo da se izbegne, samo je šlag na tortu zapadnim medijima koji besomučno već nekoliko godina unazad vrše pritisak na najboljeg tenisera današnjice samo da ga spreče u nameri da, eventualno, preskoči Federera po broju GS titula.
Sada će se vrlo brzo sve razjasniti, kreće nemilosrdna hajka na Novaka i razapinjanje kako bi ga dodatno omeli, omalovažili, vređali, podsmevali mu se i pravili podlogu za defenitivno okončanje karijere.
Sad će mu tražiti dlaku u jajetu, i bojim se da mu još nešto ne spakuju, nešto poput doping ili sl.
Mnogo mi je žao Novaka, nesmotrena glupost koju je sebi dozvolio možda će ga koštati karijere, nadam se da neće, ali kako sam na početku napisao, bojim se da je ovo ubrzani početak kraja njegove karijere. Da je nekim slučajem teniser sa Zapada sve bi se lako razrešilo, oprostilo, kao i Mekinrou sve njegove ludorije, ali Novaku to neće oprostiti.

Mogu samo da se nadam da nisam u pravu, i da će uspeti da prebrodi ovaj najveći udarac u njegovoj karijeri. Ako bude pametan i razuman, neka se odmah reši svih poslova u teniskim asocijacijama, posveti se porodici i tenisu, možda i osvoji još poneki GS.

Srećno Novače, pogrešio si, ali i to je deo života.

buba u uhu

pre 3 godine

Sad, šta je ispravno a šta nije, ne znam. Znam da Djokoviću nisu naklonjeni, da im je sud uvek strožiji prema njemu. Samo mu ovo nije trebalo posle one afere na Adrija turu. Pitam se da je ovo uradio neko od miljenika, da li bi bili ovako strogi.

BBR

pre 3 godine

"Nije važno na kom terenu se sve dešava ili o kom igraču se radi, moraš da doneseš ispravnu odluku."

Okej ovo se nikada ranije nije desilo i sada bi sigurno kaznili Federera ili Nadala na sledecem turniru da kojim slucajem oni to urade... ALI da je neko od njih dvojice to prvi uradio, a ne Novak, veliko je pitanje da li bi isto čelnici turnira postupili...

Vladan R

pre 3 godine

@ gm

Zar je moguce da vas ima toliko, koji ne uočavate drasticnu razlika, kada se tako nešto desi tokom poena, i kada se desi tokom pauze, kada nema igre. Mala paralela sa fudbalom. Igrač npr posle primljenog ili poništenog gola šutne loptu i pogodi sudiju u glavu. Da li bi dobio crveni? Naravno da bi. Ako se desi tokom igre, naravno da nikakvih sankcija neće biti.

Milojko

pre 3 godine

Kakvo pranje ruku i prosipanje bljuvotina da je to prosto ogavno.
Ni jednom nisu pogledali snimak. Na snimku se vidi da loptica ne pogadja doticnu amatersku glumicu u vrat vec u obraz. Vrlo lako je izanalizirati kojom se brzinom kretala loptica brojanjem frejmova na snimku i procenom rastojanja (u pitanju je brzina manja od 30km/h). Ta brzina loptice uzimajuci u obzir tezinu i materijal loptice ne bi bila u stanju da obori flasicu sa vodom, a kamoli da izazove povredu. Da je ovde u pitanju formalno sudjenje tako nesto bi bilo trivijalno svakom vestaku da dokaze.
Ako vec tvrdi da je linijski sudija povredjena onda je trebalo da je pregleda lekar i da lekar donese sud da li je u pitanju povreda ili gluma, a ne da pausalnu ocenu donosi na osnovu lose glume doticne.
Konacno, ni jednom nije pregledao snimak, a tvrdi da je Novak udario lopticu u besu. Klasicno ucitavanje i spinovanje, koje se oslanja na pretpostavku da posto je ranije bio besan i nije iskoristio brejk lopte, pa onda izgubio gem da to mora da znaci da lopticu jedino u besu moze da udari.

German

pre 3 godine

Ok ljudi, činjenica je da neki teniseri nemaju sreće sa ovakvim incidentima, neki prođu sa manjom kaznom, neki sa većom. Djoković je zaslužio diskvalifikaciju, koliko ja god bio njegov fan, ovo je prosto tako. Teniski sud je veoma strog i tradicionalno ukorenjen da ga niko neće izmeniti nikada jer je takođe tu obrt novca sponzora i čelnika nenormalan. Jedino mi je najsramotnije za atp što je Nik Kirgios i dalje na turu. Tako se ne ponaša ni jedan teniser. Ubeđen sam da bi neki teniser iz istočne Evrope bio odavno diskvalifikovan zauvek. Ovo će Novaka zaboleti, ali hej, ovakve stvari su velika lekciju u životu. Svi smo nekada naneli nekome neku štetu a nismo to želeli. Prihvatiš krivicu i moraš ići dalje. Greške ne čine čoveka, već mu ukazuju koji put da bira.

mladennn

pre 3 godine

Ovo su dvostruki arsini,desavalo se jos tri puta ovako nesto i nikad igrac nije iskljucen iako je cak pogodio i glavnog sudiju lopticom,a u drugom slucaju pogodjen je momak koji skuplja loptice isto ovako dok je igrac vracao lopticu iza ledja...

XY

pre 3 godine

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 7

Ne,to nije diskvalifikacija,jer je tokom igre. Sudije su duzne da izbegavaju lopticu tokom igre i da vode racuna o sopstvenoj bezbednosti. MIlion puta smo videli kako se linijski sudija,pogotovo onaj za servis kod T linije,izvija i sklanja da ga ne bi opalio jak servis. Ali sudije nisu duzne da vode racuna o loptici van poena,u pauzi,kad se opuste i koncentrisu na naredni poen. Dakle,ovde je sve cisto. Pravila su takva i moraju se postovati. Ne reba da krivimo pravila,nego Djokovicevo nepromisljeno ponasanje. A nije mu prvi put,ni drugi.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 7. septembar 2020 11:12)

Kada se to desi u toku igre, to nije nepažnja igrača. Ovo što je Novak uradio jeste krajnja nepažnja, pa čak i bahatost.

Ali, on je to najbolje i sam shvatio i prihvatio, što se vidi i iz njegovog saopštenja. Bio je besan i dozvolio je da napravi potez pod uticajem besa.

Idemo dalje

pre 3 godine

Žao mi je Novaka,nekad ga baš potera i maler pored svih ostalih negativnih stvari koje mu se dešavaju.Koliko god bolelo,možda je ovako i bolje, jer je bar izbegao priču da je iznad ostalih tenisera i da je zaštićeniji.Ali život ide dalje i ne sumnjam da će se po ko zna koji put vratiti.Novače,imaš našu podršku uvek i tu smo za tebe,bez obzira na sve.

miodrag

pre 3 godine

Sudija OCIGLEDNO nije bio povredjen.....od takvog udarca niko ne moze da bude povredjen fizicki, mozda je dozivela psihicke traumu jer "otkud loptica zuta odjednom sada" I to na teniskom terenu.

Emotikon

pre 3 godine

Tenis... To i jeste ono sto nasi ljudi ne razumeju. Na zapadu se pravila i zakoni drugacije razumeju, nego kod nas. Postuju se pravila, a u suprotnom slucaju, probleme bi imao sudija, ili organizator koji ne postuje pravila. Nema tu puno dvoumljenja ili emocija, kao kod nas.

Jagodina mora da peva

pre 3 godine

Za Nadala mogu i da zamislim da mu se identična situacija tj diskvalifikacija dogodi, ali za Rođu, stvarno ne uspevam. Prešli bi preko ovoga za 30 sekundi.

Rajko

pre 3 godine

Realno, iako nije bilo namere bio je nesmotren i neoprezan, tako da je kazna zasluzena. Da su mu kojim slucajem progledali kroz prste bila bi jos gora situacija za njega. Medijski pritisak bi bio jos vec jer bi smatrali da je privilegovan ili da su dvostruku arsini prilikom kaznjavanja.

GM

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!

Rajko

pre 3 godine

Realno, iako nije bilo namere bio je nesmotren i neoprezan, tako da je kazna zasluzena. Da su mu kojim slucajem progledali kroz prste bila bi jos gora situacija za njega. Medijski pritisak bi bio jos vec jer bi smatrali da je privilegovan ili da su dvostruku arsini prilikom kaznjavanja.

Pedja

pre 3 godine

Kakvo jadno saopstenje i pranje ruku. Nisam ja htela, ali morala sam, jer su takvi bili propisi. Tako je i Pilat pricao za Isusa, nisam ja nego Jevreji hteli. O kojoj nameri se ovde radi i o kojem besu? Zavrsio se poen, Novak je izvadio lopticu iz dzepa i reketom je bacio unazad i ne gledajuci, a sto rade svi teniseri po okoncanju poena. A linijsku suidija je pala kap da je neko snajperom pogodio. Jeftina drama, sa niskobudzetnim glumcima. Ako je iko od sudija pogledao snimak sta se desilo, ne bi mogao da vidi nista drugo.

Bobex

pre 3 godine

Čuj, u besu je udario. Šta je tek bilo par poena ranije kada je bukvalno lansirao lopticu sa strane hahahaha. Atentat na virtuelnu publiku?

GM

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!

BLuka

pre 3 godine

I šta sada!?
Ništa, idemo dalje...moglo je biti i gore ali Bogu hvala pa nije, jedino mi nije jasno to sa oduzimanjem bodova i para.
Elem...dočekaste i vi svojih 5 minuta ali džaba vam veselje.

zoran

pre 3 godine

Glavni problem u Srbiji već 30 god je baš ovaj: "nesposobnost sračunavanja posledica naših nenameravanih akcija"! Počev od političara,...pa do sportista. Uspešna društva (ona u kojima svi žele da žive) su baš ona gde većina (u tim društvima) ume svakodnevno da sračuna nenameravane posledice svojih akcija; to se zove samodisciplina. U Srbiji je već 30 g potpuna anarhija, svi smo na svakom mestu "kolateralna šteta" nečijig "samoživog" ponašanja. Novak je samo vrh ledeno brega (on je baš onakav kakva je društvena matrica u Srbiji).

Moooooooooooooooooreeeeeeeeeee!!!!

pre 3 godine

Čista slučajnost da blago bačena Novakova loptica unazad pogodi linijskog sudiju i to u grlo, od čega se ona nije ni zakašljala, ali ona pada na teren kao da ju je pogodila bazuka. Bez obzira na pravila, gde i o ovome piše, ovo NIJE BILA NOVAKOVA NAMERA, već puka slučajnost. Ovom besmislenom diskvalifikacijom No. 1 tenisera na svetu, ovo dvoje sudija (glavni i linijski) obesmislišiše čitav ovogodišnji US Open.

Milos

pre 3 godine

Ispravna odluka. Ljudi ne kapiraju sta je vrat i sta takav udarac moze da uradi
(Freddy, 7. septembar 2020 11:15) 

Onakav udarac ne moze nista. Ono je mozda 15% od najjaceg udarca. Da moze da ubije teniska loptica nosile bi sudije zastitu kao u bejzbolu.

eX

pre 3 godine

Problem za njih je sto ce ovo samo dodatno motivisati Novaka da nastavi da ih pegla i na terenu i u politici na stolu...

Zena ciji je posao da gleda lopte je bukvalno bila za bolnicu posle ovog, da je slucajno pogodio neki servis ne bi ustala. Znaci ili nije kvalifikovana za taj posao ili je isfolirala celu dramu jer je u pitanju Djokovic a ne neko drugi, mogu da se kladim da je Federer pogodio ona bi se njemu izvinjavala i svi bi bili nasmejani.

miodrag

pre 3 godine

Sudija OCIGLEDNO nije bio povredjen.....od takvog udarca niko ne moze da bude povredjen fizicki, mozda je dozivela psihicke traumu jer "otkud loptica zuta odjednom sada" I to na teniskom terenu.

Jagodina mora da peva

pre 3 godine

Za Nadala mogu i da zamislim da mu se identična situacija tj diskvalifikacija dogodi, ali za Rođu, stvarno ne uspevam. Prešli bi preko ovoga za 30 sekundi.

German

pre 3 godine

Ok ljudi, činjenica je da neki teniseri nemaju sreće sa ovakvim incidentima, neki prođu sa manjom kaznom, neki sa većom. Djoković je zaslužio diskvalifikaciju, koliko ja god bio njegov fan, ovo je prosto tako. Teniski sud je veoma strog i tradicionalno ukorenjen da ga niko neće izmeniti nikada jer je takođe tu obrt novca sponzora i čelnika nenormalan. Jedino mi je najsramotnije za atp što je Nik Kirgios i dalje na turu. Tako se ne ponaša ni jedan teniser. Ubeđen sam da bi neki teniser iz istočne Evrope bio odavno diskvalifikovan zauvek. Ovo će Novaka zaboleti, ali hej, ovakve stvari su velika lekciju u životu. Svi smo nekada naneli nekome neku štetu a nismo to želeli. Prihvatiš krivicu i moraš ići dalje. Greške ne čine čoveka, već mu ukazuju koji put da bira.

Nadležni organ

pre 3 godine

vidim neki komentatori ovde kažu kako lopta nije bila jaka, sudija je pala kao metkom pokošena itd.
Očigledno niko od njih nije iskusio kako izgleda kad udari teniska loptica. Ja jesam. Boli.
Čak i kad je rukom bačena, slabo, ume da zaboli, jer je tvrda, a kamoli kad je udarena reketom, i još u glavu, ili vrat. Tako da bolje da ne komentarišete kako se sudija osećala.
Teniseri su najprivilegovaniji, i možda najrazmaženiji sportisti. Nema sporta u kome ima toliko pomagača na sve strane, sakupljači loptica, masa sudija oko terena koji satima bulje u one linije, veliki timovi oko peniskih zvezda, velike zarade...i sad povrh svega svi ti što ih opslužuju treba i da paze između poena da ih ovi bogataši, u izlivu nezadovoljstva, ne napucaju lopticom.
Ma hajde, dosta više s tim naduvanim uobraženim bogatašima.
Pravila su jasna.
Van igre napucao lopticu, pogodio sudiju, diskvalifikacija. Nema tu filozofije.

Milojko

pre 3 godine

Kakvo pranje ruku i prosipanje bljuvotina da je to prosto ogavno.
Ni jednom nisu pogledali snimak. Na snimku se vidi da loptica ne pogadja doticnu amatersku glumicu u vrat vec u obraz. Vrlo lako je izanalizirati kojom se brzinom kretala loptica brojanjem frejmova na snimku i procenom rastojanja (u pitanju je brzina manja od 30km/h). Ta brzina loptice uzimajuci u obzir tezinu i materijal loptice ne bi bila u stanju da obori flasicu sa vodom, a kamoli da izazove povredu. Da je ovde u pitanju formalno sudjenje tako nesto bi bilo trivijalno svakom vestaku da dokaze.
Ako vec tvrdi da je linijski sudija povredjena onda je trebalo da je pregleda lekar i da lekar donese sud da li je u pitanju povreda ili gluma, a ne da pausalnu ocenu donosi na osnovu lose glume doticne.
Konacno, ni jednom nije pregledao snimak, a tvrdi da je Novak udario lopticu u besu. Klasicno ucitavanje i spinovanje, koje se oslanja na pretpostavku da posto je ranije bio besan i nije iskoristio brejk lopte, pa onda izgubio gem da to mora da znaci da lopticu jedino u besu moze da udari.

Sudija

pre 3 godine

Linijske sudije moraju da ispruže ruku, to se zna, ovo je neviđen skandal, za ovakvu stvar diskvalifikovati igrača, sramota za US Open.

dejan

pre 3 godine

Sramota.Gledam tenis ,45 godina.Sta sve igraci rade na terenu pa i sam Novak da iskale bes pa dobiju opmenu od sudije i to je to.Setite se Mekenroa.Da je americki br.1 ne bi ga izbacili za ovo sigurno.Namera nije postojala a za gospodju sudiju 3000.Sta bi bilo da ju je pogodio servis od 220 km na sat

Đorđe

pre 3 godine

Kad sam sinoć pročitao vest, mislio sam da je u besu udario lopticu i pogodio sudiju, a kad sam video snimak bio sam šokiran; to je bio blagi udarac, gotovo uobičajeno vraćanje loptice skupljačima... G.đa bi morala da trenira i da bude u boljoj (glumačkoj? i fizičkoj) formi, a ne da pada kao pokošena, a sudi tenis... Pre bi' razmislio o njenoj diskvalifikaciji...

Veritas

pre 3 godine

A za linijskog sudiju - oskar za glumu! Kao nije videla lopticu. Pala ko metak da je pogodio...
(Dax, 7. septembar 2020 11:40)

Nije zena stvarno videla lopicu, lepo se vidi na snimcima da je gledala na drugu stranu. Poen se zavrsio, nije ocekivala da je lopta pogodi u vrat posle zavrsenog poena. Da je gledala, mozda bi se izmakla i mozda Nole ne bi bio suspendovan. I na AO mu se to desilo pre par godina, kada ga je jedan novinar pitao : "Pa mogli ste nekog da povredite?" a Nole odgovara: "Pa da, mogao sam, a mogao je i da padne sneg u Rod Lejver areni, ali nije..."
Jednom je moralo da pukne.
Steta sto je bas sinoc, ali sam je kriv.
Pravila su pravila.

Ivan

pre 3 godine

Ne moze im se zameriti da nisu dosledni.Izbacili su Serenu na mec loptu za titulu. Meni nije samo jasno Nole se fura na meditaciju i tehnike koncentracije i onda odlepi na terenu. Cim nema Vajde koji je za njega jedini autoritet on izgubi fokus

Che

pre 3 godine

Glavni sudija je objasnio zasto, ali supervizor je doneo odluku o izbacivanju.
Supervizor meca je bio Andreas Eli, iz Svajcarske.
Zanimljivo?

veder

pre 3 godine

Bojim se da je ovo početak kraja jedne velike sportske karijere, posledica nesmotrenog, ali nenamernog, poteza, udaranje loptice, koja na nesreću pogađa sudiju baš u grlo, malo neverovatno ali je tako.
Isključenje sa turnira, bilo prestrogo, ispravno i po pravilima, ili je moglo da se izbegne, samo je šlag na tortu zapadnim medijima koji besomučno već nekoliko godina unazad vrše pritisak na najboljeg tenisera današnjice samo da ga spreče u nameri da, eventualno, preskoči Federera po broju GS titula.
Sada će se vrlo brzo sve razjasniti, kreće nemilosrdna hajka na Novaka i razapinjanje kako bi ga dodatno omeli, omalovažili, vređali, podsmevali mu se i pravili podlogu za defenitivno okončanje karijere.
Sad će mu tražiti dlaku u jajetu, i bojim se da mu još nešto ne spakuju, nešto poput doping ili sl.
Mnogo mi je žao Novaka, nesmotrena glupost koju je sebi dozvolio možda će ga koštati karijere, nadam se da neće, ali kako sam na početku napisao, bojim se da je ovo ubrzani početak kraja njegove karijere. Da je nekim slučajem teniser sa Zapada sve bi se lako razrešilo, oprostilo, kao i Mekinrou sve njegove ludorije, ali Novaku to neće oprostiti.

Mogu samo da se nadam da nisam u pravu, i da će uspeti da prebrodi ovaj najveći udarac u njegovoj karijeri. Ako bude pametan i razuman, neka se odmah reši svih poslova u teniskim asocijacijama, posveti se porodici i tenisu, možda i osvoji još poneki GS.

Srećno Novače, pogrešio si, ali i to je deo života.

stranger

pre 3 godine

Zorane, da mogu dao bih ti milion pluseva. Niko se od komentatora ne zapita sta je ta zena-sudija skrivila Novaku da bude pogodjena, nebitno da li jako ili mlako? Zena je radila svoj posao i nije zasluzila da bude pogodjena lopticom u glavu na bilo koji nacin. Mi imamo ozbiljan problem kada se susretnemo sa medjunarodnim kriterijumima, nije slucajno sto se ovo desava nasim sportistima: setimo se iskljucenja Jokica na SP protiv Spanije, iskljucenja Kezmana protiv Norveske nakon 2 minute igre, Mihajlovica protiv Slovenije na EP, Kolarov juce... Stalno nam se takve stvari desavaju. Nije to nista slucajno.

Вук Караџић

pre 3 godine

и ето та проблем у првој реченици. Новак није ударио лоптицу у бесу, није је чак ни јако ударио. извадио је из џепа и упутио ка скупљачу лоптица... кад оно испаде да је судија. јасно се види да је Ноле био шокиран.

cile

pre 3 godine

Ако гледате увеличани снимак УСПОРЕНО, видећете да је судија погођена У ДЕСНИ ОБРАЗ, да одмах тај део поклапа дланом, а затим седне, почне да кркља и под маском почиње да се држи за ГРЛО - као да је то место у које је ударила лоптица!!!

Đorđe

pre 3 godine

Ja bi' pre diskvalifikovao sudiju, koja ne moze da izdrzi BLAGI udarac lopticom, (nego pada kao pokošena i bori se za zivot), a sudi teniske mečeve... G.đa bi morala da trenira, i da bude u boljoj (glumačkoj? ili fizičkoj) formi, ako misli da nastavi da se bavi istim poslom...

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Nista se ne desava slucajno.
Ovo je samo Božija ruka mogla da odradi.
Ne znam zbog cega i zasto ce ovo u buducnosti biti presudan scenario obaranja svih rekorde.
U samo 5min loptica koja je proglasena setom je kasnim čelendzom dirnula liniju 2mm,zatim je Novak povredio rame sto je dovelo do gubljenja gema a onda ista loptica pogodi sudiju za diskvalifikaciju.
Sve ovo nije i ne moze biti slucajno.
Bog ima samo njemu znan scenario...

dosta demagogije

pre 3 godine

NIJE bilo namere kao prvo, kao drugo izbacio si NAJBOLJEG igrača sa GS!
Kao treće nikada ali nikada ne bi ni jedan sudija za nešto slično izbacio nekoga drugog sa reputacijom.

Losmi

pre 3 godine

Ovo pisem kao Novakov navijac,Novak mora biti veoma oprezan,nije prvi put da mi se ovako nesto desava ali je imao srece i progledano mu je kroz prste ranije,ko prati tenis zna o cemu govorim. Prvo i osnovno,on je Srbin sto je u startu minus i trn u oku mnogima plus sto ionako nije bas popularan zbog svog ponasanja i na kraju ovo sa unijom igraca kako se vec zove.. Mora biti veoma oprezan u buducnosti i obuzdati svoj temperament u nekim momentima ako.misli da prestigne Federera.

DEX

pre 3 godine

Diskvalifikacija jer se igra bez publike. inače je ne bi bilo. Očigledno je da nije imao nameru a i sudija je pala kao da je pogodio snajper a ne lagana loptica. Ipak to nije bio servis od 200km/h.

Navratilova

pre 3 godine

Nepravedna sankcija iz nekoliko razloga:

1. Diskriminisala je Đokovića, primenjuje se selektivno jer da se primenjuje dosledno onda bi i Nadal bio diskvalifikovan što je pogodio linijskog sudiju; Kada je Serena diskvalifikovana pre par godina protiv Osake to jeste bilo ispravno jer je verbalno vređala, namerno napadala.

2. Đoković nije to uradio ni ukakvom besu, niti je to akt agresije već rutinsko vraćanje loptice što smo viđali milion puta, samo što se ovog puta sudija nije sklonio. Milion puta smo viđali potencijalne mogućnosti da sudije zadobiju udarac tokom igre ali se refleksno sklone.

Uostalom ne postoji dokaz da je loptica udarila direktno u grlo sudiju. Ovo je bilo iscenirano.

nikol dz femija

pre 3 godine

UDARIO JE LOPTICU koja je tako odskočila da je pogodila sudiju, NIJE ON UDARIO SUDIJU LOPTICOM, NIJE GAĐAO SUDIJU, on nije gledao, UOPŠTE NIJE GLEDAO GDE ĆE LOPTICA nego je samo u ljutnji, ne besu, BACIO LOPTICU TAKO ŠTO JE UDARIO REKETOM A NIJE RUKOM BACIO, frljaknuo, zafrljačio je, NA SREĆU NE JAKO, ALI JE ODSKOČILA TAKO DA JE DOBILA UBRZANJE I POGODILA ŽENU SEDU - koja je ZAJAUKALA KAO DA JE POGODILA GRANATA - tako da deluje da su bilo pripravni ako se nešto desi, da se to sve napravi gore nego što je, JER JE ODMAH POSLE USTALA I NORAMALNO HODALA.

ALI EVO, ŽELELI SU I DOBILI SU.

SA SVE MEKINROM KOME JE LEKCIJU ODRŽAO SAMO SRBIN - Boba Živojinović, legenda, SENDVIČ GOVORI O HRABROSTI I STAVU I LIČNSOTI . ZNAČI NEZABORAVNO.

E NOVAK TO NIJE IMAO U KARIJERI - TAJ STAV LIČNI , TU HARIZMU, KOJU BOBA JESTE - ali imaće prilike izgleda da se iskaže PA ĆE VALJDA I NOVAK SMOĆI SNAGE I HRABROSTI I BITI MALO VIŠE KAO TATA SRĐAN - i reći da ga mrze jer je Srbin iz Srbje, pa neka ima i majčine hr krvi. Džaba je bilo Moniki pa je džaba i njemu. E SADA DA TO JAVNO IZJAVI, kao Pilić i onaj novinar Njujork Tajmsa pre neku godinu.
Lako je Novaku ima preko 100 miliona i poslovno, privatno ostvaren.
Nego kradu Srbiji KiM. TO JE PROBLEM. A NE TENIS. Mada Anglosaksonci pažljivo rade na svim sitnicama pa i na onoj koja se zove razbibriga, kao tenis što je.

Zadar mu nije trebao. Kao ni US Open.

NOVAK OSVAJA DRUGI GAROS. MORA. SADA MU NEMA DRUGE. SREĆNO NOVAKU.

lal

pre 3 godine

ako je diskvalifikacija bila jedino moguce resenje, ZASTO su ga maltretirali 10 minuta?!?
niti su gledali snimak, niti je postojala namera, niti je opalio lopticu iz besa...
oko cega se veca ako postoji samo jedna opcija?!?

Cccccc

pre 3 godine

Meni samo nije jasno kako ona nije videla da loptica ide ka njoj. Koja nije bila ni toliko jaka kako moze da bude prilikom servisa na primer. Verovatno je diskvalifikovan jer je ona pala kao da ju je pogodio brzi voz, da je pogodjena u neko drugo mesto verovatno ne bi bilo nista.

Samo kažem

pre 3 godine

Nikakav problem. Bodove ne gubi jer mu ostaju oni od prošle godine zbog pravila vezanih za ovu sezonu. Sto se tiče toga da je morao da bude diskvalifikovan nije morao. Kako bi dotični sudija odlucio u nekom drugom slučaju ne znamo, a nije ni bitno. Novaku je ovo opomena, ali dodatni motiv da prži terenima. Idalje nije porazen u sezoni jer se diskvalifikacija ne računa u poraz. Uglavnom Novak ima samo dva cilja, najviše GS i zlato na OI. Pored toga jednu stvar koju niko nije ostvario godišnji slem. Sve ostalo ima i grabi ka tome da ima i najviše Mastersa jer je izjednačen sa Nadalom. Ćao dovidjenja.

A gde je maska?

pre 3 godine

Ovo je presmesno! Kad je Mekinro udarao reketom sudijsku stolicu dobijao je opomene i novcane kazne i svi su se smejali i divili tome kako je 'strastven'. A sad druge diskvalifikuju!

rebro

pre 3 godine

@GM, da li ti shvataš da se ovo pravilo odnosi na period VAN IGRE?
Tokom igre je nebitno gde će loptica da završi. Isto je i u košarci, fudbalu ili bilo kom drugom sportu. Dončić je dobio tehničku jer je pogodio sudiju loptom.
Shvati da pravila postoje i poštuju se u civilizacijskim državama. U Srbiji niko ne poštuje pravila i onda je odjednom problem kada se na ista naleti.

krik

pre 3 godine

Novak je pametan i ono što je on rekao je jedino pravo.Trebala mu je ova lekcija da bi stigao jos dalje,nego što bi inače!Zna on to!
Novace,samo napred!Ceo život je učenje!Ti to odlicno razumeš!

XY

pre 3 godine

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 7

Ne,to nije diskvalifikacija,jer je tokom igre. Sudije su duzne da izbegavaju lopticu tokom igre i da vode racuna o sopstvenoj bezbednosti. MIlion puta smo videli kako se linijski sudija,pogotovo onaj za servis kod T linije,izvija i sklanja da ga ne bi opalio jak servis. Ali sudije nisu duzne da vode racuna o loptici van poena,u pauzi,kad se opuste i koncentrisu na naredni poen. Dakle,ovde je sve cisto. Pravila su takva i moraju se postovati. Ne reba da krivimo pravila,nego Djokovicevo nepromisljeno ponasanje. A nije mu prvi put,ni drugi.

Idemo dalje

pre 3 godine

Žao mi je Novaka,nekad ga baš potera i maler pored svih ostalih negativnih stvari koje mu se dešavaju.Koliko god bolelo,možda je ovako i bolje, jer je bar izbegao priču da je iznad ostalih tenisera i da je zaštićeniji.Ali život ide dalje i ne sumnjam da će se po ko zna koji put vratiti.Novače,imaš našu podršku uvek i tu smo za tebe,bez obzira na sve.

Bojan

pre 3 godine

Da je glavni sudija pogledao snimak mogao je da donese i drugačiju odluku. Ako im je verovati, rekoše da nemaju tehničkih mogućnosti za tako nešto. Ruku na srce, Novak je vratio dve loptice, prvu nisko u ugao, druga je pogodila sudiju. Zašto i druga loptica nije vraćena u ugao nisko, to samo Novak i dragi Bog zna.

Napred Nole! Uzmi im sve!

Oliver

pre 3 godine

Novak je izvadio lopticu iz dzepa i reketom je bacio unazad i ne gledajuci
@Pedja

U tome i jeste problem,zasto bi,za boga miloga,bacao lopticu reketom ne gledajuci kad se poen zavrsio?? Nije mu to prvi put,gledao sam kad je jednom tako pogodio skupljaca lopte. Zar nije logicno da lopticu ispustis rukom na teren pa nek je skupljaju skupljaci lopte? Cemu sluze skupljaci lopte? Ne,nego "dobri" Novak hoce da pomogne skupljacima lopti,on hoce da pomogne celom svetu,cak i kad je na njegovu stetu. Sad me zivo zanima da li ce ubuduce da udara lopticu posle poena. Jer to ce biti test inteligencije-ako nastavi to da radi,onda bas i nije tako inteligentan kao sto mnogi tvrde. Inteligentni ljudi uce iz gresaka i ne rade ponovo ono sto im se obilo o glavu.

Boris

pre 3 godine

OK, diskvalifikacija je bila jedino moguce resenje. Ali, meni samo nije jasno kako mnogi ovo mogu porediti sa onim sto je uradio Shapovalov ili Nalbandian. Shapovalov je u besu udario lopticu iz sve snage i pogodio glavnog sudiju u glavu. Nalbandian je takodje u ociglednom besu sutnuo reklamu i raskrvario coveka. Nole uopste nije delovao besno, jeste poslao lopticu u pogresnom smeru ali nije bio jak udarac pun frustracije. Samo nije imao srece sto je pogodio nezgodno mesto. Da ju je pogodio u ruku mislim da ne bi dobio ni opomenu a kamoli diskvalifikaciju. Ponavljam, odluka je ispravna a on jednostavno nije imao srece. I kad vidim sad reakcije tipa "kako je smao mogao to da uradi" to je stvarno bezobrazno, kao da joj je prisao i sutnuo je nogom. Nadam se da ce se oporaviti od svega i nastaviti da pobedjuje.

ro bot

pre 3 godine

Nije da ga branim, ali ona je legla brate kao da je snajper pogodio... Ja sam u početku mislio da ima srčani napad... Ne sumnjam da je zabolelo, ali je odreagovala kao da je neko pucao u nju... Da je bio dečak koji skuplja loptice, ja verujem da do ovoga ne bi došlo... Refleks nula, a drama za oskara

Chisho

pre 3 godine

Kad se vec dogodilo mozda he i dobro. Novak je definitivno izgubio Don Kihotovsku trku sa bude vise voljen id Nadala i Federera i sada moze da se mirno koncentrise na ono sto je najvaznije a to je osvajanje rekorda i ofestizanja navedene dvojice. Sada Nole igras samo na jednim frontu i ti je pozitivno jer si na tone najjaci.
Jos bih samo pozelko da pislije ovoga orestabes sa slanjem onih besmislenih srca. Ti si stvoren da se BORIS a ne da volis!

Mimi

pre 3 godine

Danima razglabaju da Novaku niko ne može da stane na put čovek i jeste ko sa druge planete a ovo ko da je Spilberg režirao. Idemo dalje neka im Rubljov osvoji turnir

Mare

pre 3 godine

Ono kad te lopta pogodi j desni obraz preko maske, a ti kreneš da krkljaš i glumiš gušenje i napad... i na kraju otrčiš da se ne provali.

Boris Banović

pre 3 godine

Birokratski striktno ! Sudija meča je propustio da opomene Novaka posle udaranja loptice u stranu, bez obzira što nije pogodio nikog. A na jednom od prethodnih mečeva pogodio je nekog u publici kada je bio opomenut. Cena kažnjavanja je previsoka, a barem je Kirjos napikon zadovoljan i neće moći da se pravda kada napravi sledeći skandal ! Nadal i Federer sigurno likuju, a Novak ima sada vremena da se spremi za šljaku i uzme trofej na Rolan Garosu !

Emotikon

pre 3 godine

Tenis... To i jeste ono sto nasi ljudi ne razumeju. Na zapadu se pravila i zakoni drugacije razumeju, nego kod nas. Postuju se pravila, a u suprotnom slucaju, probleme bi imao sudija, ili organizator koji ne postuje pravila. Nema tu puno dvoumljenja ili emocija, kao kod nas.

nazalost je tako...

pre 3 godine

Linijske sudije moraju da ispruže ruku, to se zna, ovo je neviđen skandal, za ovakvu stvar diskvalifikovati igrača, sramota za US Open.
(Sudija, 7. septembar 2020 11:57) # Link komentara

Da, dok traje poen imaju 'obavezu' da se zastite i pomere od loptice koja ide prema njima ili da postave ruku. U ovom slucaju je poen zavrsen, doticna gdja nije ocekivala ovakvu loptu kad teniseri idu ka svojim klupama (nepobitna cinjenica). Ne zelim uopste da ulazim u to kako je teatralno pala i kakva je to borba za zivot bila, a svega par minuta posle toga joj nije bilo NISTA. Verovatno klasican napad panike a mozda ima i neki drugi zdravstevni problem. Prosto, sve se namestilo i gospoda koja su odlucivala su samo 'iskoristila' pravila odavno napisana u 'svoju korist' - klasican penal koji nisu mogli da ne upotrebe/iskoriste.
Jos nesto, cesto se u komentarima se spominje pogadjanje lopticom u toku poena u glavu, linijskih sudija i skupljaca loptica - to NIJE kaznjivo, jer je tada poen u TOKU, stoga igrac ne snosi odgovornost ukoliko se neka nezgoda (kao ovakva) i dogodi.

Danilo

pre 3 godine

Lepo se vidi da Novak nije u Besu udario lopticu da je Novak udario u Besu mislim da bi zena bila mnogo vise povredjena to je sigurno...

Vladan R

pre 3 godine

@ gm

Zar je moguce da vas ima toliko, koji ne uočavate drasticnu razlika, kada se tako nešto desi tokom poena, i kada se desi tokom pauze, kada nema igre. Mala paralela sa fudbalom. Igrač npr posle primljenog ili poništenog gola šutne loptu i pogodi sudiju u glavu. Da li bi dobio crveni? Naravno da bi. Ako se desi tokom igre, naravno da nikakvih sankcija neće biti.

dule

pre 3 godine

Ako se sudije bas toliko drze pravila zašto mu nije data opomena pri prvom napucavanju loptice u reklame. Sigurno mu se ovaj drugi, za njega kobni, udarac nebi ni desio. Cinjenica je da su jedva docekali. Da je publika prisutna ne bi im palo na oamet da ga diskvalifikuju ali posto je ovo smejurija GS mogu sebi to da priuste.

Vladan R

pre 3 godine

@ nikol dž

Sam sebi protivrečiš. Igrač ne sme u ljutnji nakon izgubljenog gema, u pauzi ne gledajući, da reketom udari lopticu, jer ako u tom slučaju, pogodi zvanično lice, po pravilu sledi diskvalifikacija,bilo slučajno ili ne. Nema tu nikakve zavere, ali ni gledanja kroz prste, jer je eto br1. Desilo se Henmanau na W, Nalblandijan na nekom od mastersa, Sapovalovu u DK. Nekima je diskvalifikacija bila jedina kazna, a neki su dobili dodatnu suspenziju, npr zbog jačine udarca. Ali teško je to objasniti, onima koji tenis prate od 2011 i isključivo Novaka, pa je moguće i da ne znaju za pomenuti slučajeve.

pre 3 godine

Boris Becker Novakov je obiteljski prijatelj, ali je potpuno podržao odluku o diskvalifikaciji.

Naklapanja o glumi, zavjeri i slične gluposti potpuno su promašene.

Novak je često sâm sebi najveći neprijatelj.

Ladno pivo

pre 3 godine

Novak nije imao lošu nameru sa Adria turom, nije imao lošu nameru kada je loptom posle zavrsenog gema pogodio sudiju. Pa onda ni ovaj glavni sudija nije imao lošu nameru, samo je primenjivao pravila zar ne?

Shalabajzer

pre 3 godine

Ma ajde molim vas!
Veliki sam noletov navijac i puno sam mu zahvalen na svim lijepim i sretnim trenucima koje mi je donio sa svojim uspjehom. Ali:
Ovo sto je uradio nije bilo ni malo korektno, niti je to smjeo da uradi. Iskljucenje je bilo sasvim jasno i po meni kao velikom navijacu absolutno ispravno.
Nemojet molim vas zapad tamo zapad vamo ………!
Budimo realni. Mongo sam ljut na noleta zbog tog incidenta.
I samo bi mu nesto porucio, mislim a znam da nece procitati moj komentar. lol.
„Vrati se na lomljenje reketa majstore“
Pozdrav svima, zivi i zdravi vi meni bili ...

nije svako za sudiju ne preavdam aaaaaaali

pre 3 godine

ako je udarena u desni obraz a posle pocela da krklja to znaci da je imala ili vaku ili bombonu kojanje uletela u grlo ili dusnik.

djentile

pre 3 godine

Izmedju ostalog zadatak linijskih sudija je i da se maksimalno ukljuce u tok igre,da prate svaku lopticu i po potrebi sklone.A sta kad neko servira 200 na cas ba ih zvekne?

BBR

pre 3 godine

"Nije važno na kom terenu se sve dešava ili o kom igraču se radi, moraš da doneseš ispravnu odluku."

Okej ovo se nikada ranije nije desilo i sada bi sigurno kaznili Federera ili Nadala na sledecem turniru da kojim slucajem oni to urade... ALI da je neko od njih dvojice to prvi uradio, a ne Novak, veliko je pitanje da li bi isto čelnici turnira postupili...

jel' da?

pre 3 godine

ovo je samo logičan sled dogadjaja za Novaka. U poslednjih pola godine njegov fokus noje bio na tenisu, a neuporedivo više vremena u odnosu na konkurente provodio je u bavljenju ne teniskim problemima. To jeste deo njegove ličnosti, vezano je za njegov superiorni intelekt, šarm, elokvenciju, temperament...ali, samo je bilo pitanje trenutka u kome će se ovakva, ili nekakva slična stvar dogoditi. Kao i kod Adria toura, on je izgubio fokus, videćemo kako će se ovo odraziti na njegovu psihu, odnosno vrhunske rezultate...

Del boy

pre 3 godine

Meni nije jedino jasno koji su uslovi ili kvalifikacije potrebne da bi bio linijski sudija??? Primećujem da su mnogi u poznim životnim godinama, maltene babe i dede a o fizičkim predispozicijama neću ni da pričam...i onda nije ni čudo kada ih pogodi lopta ili ne mogu da je izbegnu..

Mirko

pre 3 godine

Ljudi u Srbiji ne gledaju tenis nego Novaka Đokovića što i objašnjava njihovo nepoznavanje pravila tenisa jer ih tenis ni ne interesuje realno. Drugim rečima dalje od termina forhend i bekhend ne znaju ništa o tenisu što je očigledno u komentarima jer non stop se pozivaju na neko slučajno pogađanje sudija lopticom u toku igre što govori da očigledno ne znaju kad počinje a kada se završava poen tj igra. 85% komentara se nalupetalo za sve pare jer u životu nisu prstili ili voleli tenis pa im je ovo sve strano kao i pecanje na mreži protiv Nadala što je bilo "nikad viđeno".

rebro

pre 3 godine

@Pedja, Novak je namerno udario lopticu i namerno je bacio. Nije je spustio na zemlju kako to rade teniseri već u vazduh.
Poređenje sa Pilatom je pogrešno jer tamo nisu postojala ni pravila, a ni Isus.
Ovde su pravila jasna i Novak ih zna, ali se vadi na ime. Njegova prva reakcija je bila "vi ćete mene da diskvalifikujete, a moja karijera" umesto da je rekao "izvinjavam se, bilo je nesmotreno".

Mitar

pre 3 godine

Da je namerno udario, ni krivu ni duznu, zenu zavrsio bi u zatvoru. Namerno je udario lopticu, tamo gde je znao da moze biti ljudi i da moze nekoga povrediti. Kazna je minimalna moguca. Progledano mu je kroz prste. PS cudi me da je moljakao da ga ne diskfalifikuju.

The Rated R Superstar🤘

pre 3 godine

Djokovic je decko postao ozbiljna lajsna, jasno se vidi da je namerno napucao u pravcu sudije, ja ne znam sta se desava sa likom bio je normalan decko, totalno poludeo od ove korone...

Saul Goodman

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 07. septembar 2020 11:12)

Bilo kakav udarac lopticom tokom poena se ne uzima u razmatranje za eventualnu diskvalifikaciju, ali čim se završi poen svaki kontakt reketom, lopticom ka sudijama smatra se teškom povredom pravila i u 99% slučajeva sankcioniše se diskvalifikacijom... U onih 1% su Federer i Nadal... Njih ne bi...

Zoran Andjelkovic

pre 3 godine

Sumnja u vakcinu, gledanje prljave vode koja se molitvom pretvara u lekovitu, Adria tur u sred pandemije, zurke u sred pandemije, nova organizacija u tenisu. Taman da se zaboravi da ovo nije prvi put da on pravi glupost tokom teniskog meca (malo prisecanje na jedini RG koji osvojio "ljubaznoscu" linijskog sudije da se pomeri malo ustranu da ga doduse znatno slabije udarena loptica ne pogodi u koleno)...i onda naravno naravno loptica u grlo linijskom sudiji na US openu. Posto nosi krst oko vrata, bar on bi trebalo da zna da "neko to od gore vidi sve, vuce konce sudbine". Pa dobro, hajde da bar osvoji sve i statisticki bude najbolji svih vremena, i to je nesto. Posto je potpuno jasno da nece biti najveci svih vremena jer u tu kategoriju ulaze i neki drugi kvaliteti osim samo suvoparnih pobeda.

mlekadžija

pre 3 godine

Ок постоје правила. И треба да постоје само се селективно поштују...Ноле напред до следеће победе! А ситне душе ће повећати од злобе и зависти....

buba u uhu

pre 3 godine

Sad, šta je ispravno a šta nije, ne znam. Znam da Djokoviću nisu naklonjeni, da im je sud uvek strožiji prema njemu. Samo mu ovo nije trebalo posle one afere na Adrija turu. Pitam se da je ovo uradio neko od miljenika, da li bi bili ovako strogi.

rebro

pre 3 godine

@Milan, zar je bitno gde je sudija pogođena?
Bitno je da je pogođena lopticom koju je Novak udario ne razmišljajući da li će nekog da pogodi.
Pravila postoje da se poštuju, ali je Srbima to najveći problem i onda se odmah vade na "svetsku zaveru protiv Srba".

mladennn

pre 3 godine

Ovo su dvostruki arsini,desavalo se jos tri puta ovako nesto i nikad igrac nije iskljucen iako je cak pogodio i glavnog sudiju lopticom,a u drugom slucaju pogodjen je momak koji skuplja loptice isto ovako dok je igrac vracao lopticu iza ledja...

SF

pre 3 godine

Jad i beda u nemogućnosti da vidite tenis gde Đoković nije br 1.
Ne sekiraj se sudija ,dobićeš crni novac i priznanje za tvoje napredovanje na lestvici zla i izopačenosti.

zliZo

pre 3 godine

Nisam siguran da bi se pravila primenjivala za baš sve igrače, naročito one iz samog vrha. Odluka je takva kakva je, Novak mora biti svestan da nikada neće biti u milosti bilo koga.

Čoban

pre 3 godine

sve je to izrezirano i skuvano u kuhinji iluminata i reptila templara da se srbenda nole osujeti u pohodu na goat.
Sudinica je namerno glavom isla na lopticu,nole da je pametan pa da osnuje svoj atp(ntp) i istupi iz ove zlocinacke organizacije.

Ah

pre 3 godine

Navratilova
Poen se zavrsio, nije se desilo dok su igrali. Nema razloga da izmisljas, svi imaju oci. Nije pitanje da li je jako, vec ugrozavanje. Ne verujem da vecina ne shvata, vise verujem da je vecini placeno da pisu gluposti.

Lovac Luka

pre 3 godine

Ja bi' pre diskvalifikovao sudiju, koja ne moze da izdrzi BLAGI udarac lopticom, (nego pada kao pokošena i bori se za zivot), a sudi teniske mečeve... G.đa bi morala da trenira (Đorđe, 7. septembar 2020 11:22)

... a i da se izvini Djuri, naravno.

Rajko

pre 3 godine

Ако гледате увеличани снимак УСПОРЕНО, видећете да је судија погођена У ДЕСНИ ОБРАЗ, да одмах тај део поклапа дланом, а затим седне, почне да кркља и под маском почиње да се држи за ГРЛО - као да је то место у које је ударила лоптица!!!
(cile, 7. septembar 2020 13:19)

Sudija nije pogodjena u desni obraz,pogodjena je u levi!!!

feeder

pre 3 godine

Ok,na stranu to što očito većina komentatora ne zna osnovna pravila tenisa pa izmišlja neke belosvetske zavjere.Na žalost ovo je bilo jedino moguće rješenje.Uopće nije bitno je li namjerno ili nije.Pa pobogu zbog sličnih stvari su ranije bili diskvlificirani i Shapovalov,Nalbandian pa čak i Tim Henman na Wimbledonu,da samo spomenem najpoznatije.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Uh uh uh, na sve strane - "dvostruki aršini, to je zato što je Srbin, oni njega ne vole, sapliću ga kad god mogu". Ljudi, iskulirajte malo sa zavereničkim konstruckijama, a za Novaka poruka (kako bi naše komšije rekle): daj se kontrolirat malo!

Marija

pre 3 godine

Interesantno je da su Serena i Novak imali "razgovor" neposredno pre ovoga, a svi znamo da je Serena poznata po ovakvom ponašanju. Slučajnost?

Milan

pre 3 godine

Ok radio je po pravilima i to je to...medjutim jedna stvar mi je samo sumnjiva,na snimku se čini da je loptica sudiju udarila u predelu usta ili nosa, a ne vrata...možda grešim ,ali bi bilo dobro videti zumiran snimak.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 7. septembar 2020 11:12)

Kada se to desi u toku igre, to nije nepažnja igrača. Ovo što je Novak uradio jeste krajnja nepažnja, pa čak i bahatost.

Ali, on je to najbolje i sam shvatio i prihvatio, što se vidi i iz njegovog saopštenja. Bio je besan i dozvolio je da napravi potez pod uticajem besa.

RW#0

pre 3 godine

Ko je ucio psihologiju zna da postoje podsvesne reakcije. Djokovic je video da gubi mec a on tada obicno predaje pa da ne bude kao prosle godine uradi ovako nesto kako bi imao alibi. Kukavicki...

stranger

pre 3 godine

@cile, a ako ponovo pogledas usporeni snimak videces da je Novak jednom kratko pogledao bas u pravcu sudije i onda se okrenuo pa udario lopticu. Ali mi znamo da nije namerno, ne bi to nas Nole nikad...

Samo naprijed

pre 3 godine

Nole treba da pronadje svog duhovnika. Mozda bi najbolji bio monah Arsenije jer najbolje poznaje zivot. A onda ce znati sta i kako i sta je sve ovo sto mu se desava.

Panac

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 07. septembar 2020 11:12)

Nitko ga nije natjerao da u bijesu napuca lopticu .... i to prema sucu !?
Ivanišević ( i mnogi drugi ) je razbijao rekete.

Btw
Ako niste znali Federer kao junior je bio jako frustriran kada je gubio.... ali je uzeo jako dobre doktore ... i "smirio" glavu i postao no 1

Brooklyn boy

pre 3 godine

Правила су јасна, одлука је на месту... Е, сад, друга је ствар што се та иста правила не примењују увек како би требало...

Pa

pre 3 godine

@Dragana

Vrlo se jasno vidi na svim snimcima da se loptica nije odbila od tlo, vec je direktno pogodila sudiju u vrat! Pricate o necemu sto se nije ni dogodilo, samo da Nolo ne bi bio kriv... A kriv je itekako, direktan udarac u drugu osobu, bez odbijanja loptice o beton!

Komentator

pre 3 godine

Pravilo takodje ukljucuje mogucnost za suspenziju sva svih grand slam turnira:
" and a maximum penalty of permanent suspension from play in all Grand Slam tournaments."

https://www.nytimes.com/2020/09/06/sports/tennis/us-open-disqualification-defaulted-djkovic.html

Moramo sacekati odluku visih instanci od US opena.

Dragana

pre 3 godine

Zaista nerećen slućaj

Nije Novak udario linijskog sudiju lopticom direktno u glavu. On je udario lopticu, koja se od BETONA odbila i otišla u neželjenom pravcu. Nemam utisak da je bilo namerno. Imam utisak da se tokom meča često šalju oštrije lopte, da ovo nije bilo ništa neuobičajeno.... Kad se postavi pitanje: ko je kriv? Odgovor je: BRZA PODLOGA......

Radovan Jankovic

pre 3 godine

staga kaznjavaju ko daje on to namerno uradio pa on je broj jedan na svetu nikad vise takvog teniskog sportiste dokje sveta i veka tako kazu nasi sta pravi Srbi ostavitega na miru on je pravi humanitarac mnogima je njegova fondacija pomogla.

Karakondžula

pre 3 godine

... prvo, ne deluje da je Novak udario lopticu besno, ve? kao da je želeo da dobaci do zida prema skupljačima... drugo, ova sudinica je teatralno pala i počela da se guši kao da je loptica letela brzinom smeča... ovo su organizatori čekali da se dogodi, kako bi imali opravdanje za mučenje Novaka... neka, sad da vidim ko će uopšte da gleda dosadne.mečeve do kraja ovog USopena.... Novače, oporavi se brzo, nisi klonac, ceo život te potkradaju, spletkate i nameštaju, a sada budi smiren, doći će i ti G ovi što nam svima nedostaju, samo polako i smireno...vi napravi te purnire kojima ćeš ugrobariti ATP mafiju

Galapagos

pre 3 godine

Da li je bilo namere, ne znam. Siguran sam da tako kvalitetan teniser može da pogodi bilo šta u blizini. Vrat ili glava je laka meta za Novaka.

Mozda

pre 3 godine

A mozda je Novak dobio odredjen iznos novca da se diskfalifikuje.Ipak su pare na kraju presudne u vecini slucajeva.Nekako je slucajno od tolikog prostora bas u njenom pravcu udario lopticu.Nije teorija zavere vec samo zelim reci da mozda ipak nije sve kako izgleda.Naravno postujem ga kao sportistu koji je ostvario i vise nego odlicne rezultate u karijeri i nemam nista protiv njega vec samo iznosim moje misljenje o situaciji.A na kraju ga je mozda povreda ramena navela da je bolje da ga iskljuce nego da izgubi zbog povrede.Sve su to neke stvari koje mi necemo nikad saznati.

Darko

pre 3 godine

Iz bird-eye snimka se vidi da je onih par metara do granice terena gde se završava isti, loptica dostigla oko 100 km/h, posle toga je putovala sigurno nekih 5-6 metara do sudije, koliko je usporila ne znam. Neka je i 50 km/h bilo, to uopšte nije mala brzina za tako malu razdaljinu od oko 10-tak metara. Čak i da je gledala, bilo bi knap da se skloni ili pokrije glavu, žena očigledno nije očekivala udarac u među-poenu.

Pedja

pre 3 godine

Kakvo jadno saopstenje i pranje ruku. Nisam ja htela, ali morala sam, jer su takvi bili propisi. Tako je i Pilat pricao za Isusa, nisam ja nego Jevreji hteli. O kojoj nameri se ovde radi i o kojem besu? Zavrsio se poen, Novak je izvadio lopticu iz dzepa i reketom je bacio unazad i ne gledajuci, a sto rade svi teniseri po okoncanju poena. A linijsku suidija je pala kap da je neko snajperom pogodio. Jeftina drama, sa niskobudzetnim glumcima. Ako je iko od sudija pogledao snimak sta se desilo, ne bi mogao da vidi nista drugo.

Rajko

pre 3 godine

Realno, iako nije bilo namere bio je nesmotren i neoprezan, tako da je kazna zasluzena. Da su mu kojim slucajem progledali kroz prste bila bi jos gora situacija za njega. Medijski pritisak bi bio jos vec jer bi smatrali da je privilegovan ili da su dvostruku arsini prilikom kaznjavanja.

veder

pre 3 godine

Bojim se da je ovo početak kraja jedne velike sportske karijere, posledica nesmotrenog, ali nenamernog, poteza, udaranje loptice, koja na nesreću pogađa sudiju baš u grlo, malo neverovatno ali je tako.
Isključenje sa turnira, bilo prestrogo, ispravno i po pravilima, ili je moglo da se izbegne, samo je šlag na tortu zapadnim medijima koji besomučno već nekoliko godina unazad vrše pritisak na najboljeg tenisera današnjice samo da ga spreče u nameri da, eventualno, preskoči Federera po broju GS titula.
Sada će se vrlo brzo sve razjasniti, kreće nemilosrdna hajka na Novaka i razapinjanje kako bi ga dodatno omeli, omalovažili, vređali, podsmevali mu se i pravili podlogu za defenitivno okončanje karijere.
Sad će mu tražiti dlaku u jajetu, i bojim se da mu još nešto ne spakuju, nešto poput doping ili sl.
Mnogo mi je žao Novaka, nesmotrena glupost koju je sebi dozvolio možda će ga koštati karijere, nadam se da neće, ali kako sam na početku napisao, bojim se da je ovo ubrzani početak kraja njegove karijere. Da je nekim slučajem teniser sa Zapada sve bi se lako razrešilo, oprostilo, kao i Mekinrou sve njegove ludorije, ali Novaku to neće oprostiti.

Mogu samo da se nadam da nisam u pravu, i da će uspeti da prebrodi ovaj najveći udarac u njegovoj karijeri. Ako bude pametan i razuman, neka se odmah reši svih poslova u teniskim asocijacijama, posveti se porodici i tenisu, možda i osvoji još poneki GS.

Srećno Novače, pogrešio si, ali i to je deo života.

The Rated R Superstar🤘

pre 3 godine

Djokovic je decko postao ozbiljna lajsna, jasno se vidi da je namerno napucao u pravcu sudije, ja ne znam sta se desava sa likom bio je normalan decko, totalno poludeo od ove korone...

GM

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!

stranger

pre 3 godine

Zorane, da mogu dao bih ti milion pluseva. Niko se od komentatora ne zapita sta je ta zena-sudija skrivila Novaku da bude pogodjena, nebitno da li jako ili mlako? Zena je radila svoj posao i nije zasluzila da bude pogodjena lopticom u glavu na bilo koji nacin. Mi imamo ozbiljan problem kada se susretnemo sa medjunarodnim kriterijumima, nije slucajno sto se ovo desava nasim sportistima: setimo se iskljucenja Jokica na SP protiv Spanije, iskljucenja Kezmana protiv Norveske nakon 2 minute igre, Mihajlovica protiv Slovenije na EP, Kolarov juce... Stalno nam se takve stvari desavaju. Nije to nista slucajno.

Zoran Andjelkovic

pre 3 godine

Sumnja u vakcinu, gledanje prljave vode koja se molitvom pretvara u lekovitu, Adria tur u sred pandemije, zurke u sred pandemije, nova organizacija u tenisu. Taman da se zaboravi da ovo nije prvi put da on pravi glupost tokom teniskog meca (malo prisecanje na jedini RG koji osvojio "ljubaznoscu" linijskog sudije da se pomeri malo ustranu da ga doduse znatno slabije udarena loptica ne pogodi u koleno)...i onda naravno naravno loptica u grlo linijskom sudiji na US openu. Posto nosi krst oko vrata, bar on bi trebalo da zna da "neko to od gore vidi sve, vuce konce sudbine". Pa dobro, hajde da bar osvoji sve i statisticki bude najbolji svih vremena, i to je nesto. Posto je potpuno jasno da nece biti najveci svih vremena jer u tu kategoriju ulaze i neki drugi kvaliteti osim samo suvoparnih pobeda.

RW#0

pre 3 godine

Ko je ucio psihologiju zna da postoje podsvesne reakcije. Djokovic je video da gubi mec a on tada obicno predaje pa da ne bude kao prosle godine uradi ovako nesto kako bi imao alibi. Kukavicki...

Moooooooooooooooooreeeeeeeeeee!!!!

pre 3 godine

Čista slučajnost da blago bačena Novakova loptica unazad pogodi linijskog sudiju i to u grlo, od čega se ona nije ni zakašljala, ali ona pada na teren kao da ju je pogodila bazuka. Bez obzira na pravila, gde i o ovome piše, ovo NIJE BILA NOVAKOVA NAMERA, već puka slučajnost. Ovom besmislenom diskvalifikacijom No. 1 tenisera na svetu, ovo dvoje sudija (glavni i linijski) obesmislišiše čitav ovogodišnji US Open.

Mirko Kojotovski

pre 3 godine

Nista se ne desava slucajno.
Ovo je samo Božija ruka mogla da odradi.
Ne znam zbog cega i zasto ce ovo u buducnosti biti presudan scenario obaranja svih rekorde.
U samo 5min loptica koja je proglasena setom je kasnim čelendzom dirnula liniju 2mm,zatim je Novak povredio rame sto je dovelo do gubljenja gema a onda ista loptica pogodi sudiju za diskvalifikaciju.
Sve ovo nije i ne moze biti slucajno.
Bog ima samo njemu znan scenario...

Bobex

pre 3 godine

Čuj, u besu je udario. Šta je tek bilo par poena ranije kada je bukvalno lansirao lopticu sa strane hahahaha. Atentat na virtuelnu publiku?

Nadležni organ

pre 3 godine

vidim neki komentatori ovde kažu kako lopta nije bila jaka, sudija je pala kao metkom pokošena itd.
Očigledno niko od njih nije iskusio kako izgleda kad udari teniska loptica. Ja jesam. Boli.
Čak i kad je rukom bačena, slabo, ume da zaboli, jer je tvrda, a kamoli kad je udarena reketom, i još u glavu, ili vrat. Tako da bolje da ne komentarišete kako se sudija osećala.
Teniseri su najprivilegovaniji, i možda najrazmaženiji sportisti. Nema sporta u kome ima toliko pomagača na sve strane, sakupljači loptica, masa sudija oko terena koji satima bulje u one linije, veliki timovi oko peniskih zvezda, velike zarade...i sad povrh svega svi ti što ih opslužuju treba i da paze između poena da ih ovi bogataši, u izlivu nezadovoljstva, ne napucaju lopticom.
Ma hajde, dosta više s tim naduvanim uobraženim bogatašima.
Pravila su jasna.
Van igre napucao lopticu, pogodio sudiju, diskvalifikacija. Nema tu filozofije.

Mozda

pre 3 godine

A mozda je Novak dobio odredjen iznos novca da se diskfalifikuje.Ipak su pare na kraju presudne u vecini slucajeva.Nekako je slucajno od tolikog prostora bas u njenom pravcu udario lopticu.Nije teorija zavere vec samo zelim reci da mozda ipak nije sve kako izgleda.Naravno postujem ga kao sportistu koji je ostvario i vise nego odlicne rezultate u karijeri i nemam nista protiv njega vec samo iznosim moje misljenje o situaciji.A na kraju ga je mozda povreda ramena navela da je bolje da ga iskljuce nego da izgubi zbog povrede.Sve su to neke stvari koje mi necemo nikad saznati.

zoran

pre 3 godine

Glavni problem u Srbiji već 30 god je baš ovaj: "nesposobnost sračunavanja posledica naših nenameravanih akcija"! Počev od političara,...pa do sportista. Uspešna društva (ona u kojima svi žele da žive) su baš ona gde većina (u tim društvima) ume svakodnevno da sračuna nenameravane posledice svojih akcija; to se zove samodisciplina. U Srbiji je već 30 g potpuna anarhija, svi smo na svakom mestu "kolateralna šteta" nečijig "samoživog" ponašanja. Novak je samo vrh ledeno brega (on je baš onakav kakva je društvena matrica u Srbiji).

Marija

pre 3 godine

Interesantno je da su Serena i Novak imali "razgovor" neposredno pre ovoga, a svi znamo da je Serena poznata po ovakvom ponašanju. Slučajnost?

stranger

pre 3 godine

@cile, a ako ponovo pogledas usporeni snimak videces da je Novak jednom kratko pogledao bas u pravcu sudije i onda se okrenuo pa udario lopticu. Ali mi znamo da nije namerno, ne bi to nas Nole nikad...

Mitar

pre 3 godine

Da je namerno udario, ni krivu ni duznu, zenu zavrsio bi u zatvoru. Namerno je udario lopticu, tamo gde je znao da moze biti ljudi i da moze nekoga povrediti. Kazna je minimalna moguca. Progledano mu je kroz prste. PS cudi me da je moljakao da ga ne diskfalifikuju.

Shalabajzer

pre 3 godine

Ma ajde molim vas!
Veliki sam noletov navijac i puno sam mu zahvalen na svim lijepim i sretnim trenucima koje mi je donio sa svojim uspjehom. Ali:
Ovo sto je uradio nije bilo ni malo korektno, niti je to smjeo da uradi. Iskljucenje je bilo sasvim jasno i po meni kao velikom navijacu absolutno ispravno.
Nemojet molim vas zapad tamo zapad vamo ………!
Budimo realni. Mongo sam ljut na noleta zbog tog incidenta.
I samo bi mu nesto porucio, mislim a znam da nece procitati moj komentar. lol.
„Vrati se na lomljenje reketa majstore“
Pozdrav svima, zivi i zdravi vi meni bili ...

Sudija

pre 3 godine

Linijske sudije moraju da ispruže ruku, to se zna, ovo je neviđen skandal, za ovakvu stvar diskvalifikovati igrača, sramota za US Open.

BLuka

pre 3 godine

I šta sada!?
Ništa, idemo dalje...moglo je biti i gore ali Bogu hvala pa nije, jedino mi nije jasno to sa oduzimanjem bodova i para.
Elem...dočekaste i vi svojih 5 minuta ali džaba vam veselje.

Milos

pre 3 godine

Ispravna odluka. Ljudi ne kapiraju sta je vrat i sta takav udarac moze da uradi
(Freddy, 7. septembar 2020 11:15) 

Onakav udarac ne moze nista. Ono je mozda 15% od najjaceg udarca. Da moze da ubije teniska loptica nosile bi sudije zastitu kao u bejzbolu.

eX

pre 3 godine

Problem za njih je sto ce ovo samo dodatno motivisati Novaka da nastavi da ih pegla i na terenu i u politici na stolu...

Zena ciji je posao da gleda lopte je bukvalno bila za bolnicu posle ovog, da je slucajno pogodio neki servis ne bi ustala. Znaci ili nije kvalifikovana za taj posao ili je isfolirala celu dramu jer je u pitanju Djokovic a ne neko drugi, mogu da se kladim da je Federer pogodio ona bi se njemu izvinjavala i svi bi bili nasmejani.

Galapagos

pre 3 godine

Da li je bilo namere, ne znam. Siguran sam da tako kvalitetan teniser može da pogodi bilo šta u blizini. Vrat ili glava je laka meta za Novaka.

nikol dz femija

pre 3 godine

UDARIO JE LOPTICU koja je tako odskočila da je pogodila sudiju, NIJE ON UDARIO SUDIJU LOPTICOM, NIJE GAĐAO SUDIJU, on nije gledao, UOPŠTE NIJE GLEDAO GDE ĆE LOPTICA nego je samo u ljutnji, ne besu, BACIO LOPTICU TAKO ŠTO JE UDARIO REKETOM A NIJE RUKOM BACIO, frljaknuo, zafrljačio je, NA SREĆU NE JAKO, ALI JE ODSKOČILA TAKO DA JE DOBILA UBRZANJE I POGODILA ŽENU SEDU - koja je ZAJAUKALA KAO DA JE POGODILA GRANATA - tako da deluje da su bilo pripravni ako se nešto desi, da se to sve napravi gore nego što je, JER JE ODMAH POSLE USTALA I NORAMALNO HODALA.

ALI EVO, ŽELELI SU I DOBILI SU.

SA SVE MEKINROM KOME JE LEKCIJU ODRŽAO SAMO SRBIN - Boba Živojinović, legenda, SENDVIČ GOVORI O HRABROSTI I STAVU I LIČNSOTI . ZNAČI NEZABORAVNO.

E NOVAK TO NIJE IMAO U KARIJERI - TAJ STAV LIČNI , TU HARIZMU, KOJU BOBA JESTE - ali imaće prilike izgleda da se iskaže PA ĆE VALJDA I NOVAK SMOĆI SNAGE I HRABROSTI I BITI MALO VIŠE KAO TATA SRĐAN - i reći da ga mrze jer je Srbin iz Srbje, pa neka ima i majčine hr krvi. Džaba je bilo Moniki pa je džaba i njemu. E SADA DA TO JAVNO IZJAVI, kao Pilić i onaj novinar Njujork Tajmsa pre neku godinu.
Lako je Novaku ima preko 100 miliona i poslovno, privatno ostvaren.
Nego kradu Srbiji KiM. TO JE PROBLEM. A NE TENIS. Mada Anglosaksonci pažljivo rade na svim sitnicama pa i na onoj koja se zove razbibriga, kao tenis što je.

Zadar mu nije trebao. Kao ni US Open.

NOVAK OSVAJA DRUGI GAROS. MORA. SADA MU NEMA DRUGE. SREĆNO NOVAKU.

Milojko

pre 3 godine

Kakvo pranje ruku i prosipanje bljuvotina da je to prosto ogavno.
Ni jednom nisu pogledali snimak. Na snimku se vidi da loptica ne pogadja doticnu amatersku glumicu u vrat vec u obraz. Vrlo lako je izanalizirati kojom se brzinom kretala loptica brojanjem frejmova na snimku i procenom rastojanja (u pitanju je brzina manja od 30km/h). Ta brzina loptice uzimajuci u obzir tezinu i materijal loptice ne bi bila u stanju da obori flasicu sa vodom, a kamoli da izazove povredu. Da je ovde u pitanju formalno sudjenje tako nesto bi bilo trivijalno svakom vestaku da dokaze.
Ako vec tvrdi da je linijski sudija povredjena onda je trebalo da je pregleda lekar i da lekar donese sud da li je u pitanju povreda ili gluma, a ne da pausalnu ocenu donosi na osnovu lose glume doticne.
Konacno, ni jednom nije pregledao snimak, a tvrdi da je Novak udario lopticu u besu. Klasicno ucitavanje i spinovanje, koje se oslanja na pretpostavku da posto je ranije bio besan i nije iskoristio brejk lopte, pa onda izgubio gem da to mora da znaci da lopticu jedino u besu moze da udari.

Navratilova

pre 3 godine

Nepravedna sankcija iz nekoliko razloga:

1. Diskriminisala je Đokovića, primenjuje se selektivno jer da se primenjuje dosledno onda bi i Nadal bio diskvalifikovan što je pogodio linijskog sudiju; Kada je Serena diskvalifikovana pre par godina protiv Osake to jeste bilo ispravno jer je verbalno vređala, namerno napadala.

2. Đoković nije to uradio ni ukakvom besu, niti je to akt agresije već rutinsko vraćanje loptice što smo viđali milion puta, samo što se ovog puta sudija nije sklonio. Milion puta smo viđali potencijalne mogućnosti da sudije zadobiju udarac tokom igre ali se refleksno sklone.

Uostalom ne postoji dokaz da je loptica udarila direktno u grlo sudiju. Ovo je bilo iscenirano.

Samo naprijed

pre 3 godine

Nole treba da pronadje svog duhovnika. Mozda bi najbolji bio monah Arsenije jer najbolje poznaje zivot. A onda ce znati sta i kako i sta je sve ovo sto mu se desava.

Ladno pivo

pre 3 godine

Novak nije imao lošu nameru sa Adria turom, nije imao lošu nameru kada je loptom posle zavrsenog gema pogodio sudiju. Pa onda ni ovaj glavni sudija nije imao lošu nameru, samo je primenjivao pravila zar ne?

Mirko

pre 3 godine

Ljudi u Srbiji ne gledaju tenis nego Novaka Đokovića što i objašnjava njihovo nepoznavanje pravila tenisa jer ih tenis ni ne interesuje realno. Drugim rečima dalje od termina forhend i bekhend ne znaju ništa o tenisu što je očigledno u komentarima jer non stop se pozivaju na neko slučajno pogađanje sudija lopticom u toku igre što govori da očigledno ne znaju kad počinje a kada se završava poen tj igra. 85% komentara se nalupetalo za sve pare jer u životu nisu prstili ili voleli tenis pa im je ovo sve strano kao i pecanje na mreži protiv Nadala što je bilo "nikad viđeno".

German

pre 3 godine

Ok ljudi, činjenica je da neki teniseri nemaju sreće sa ovakvim incidentima, neki prođu sa manjom kaznom, neki sa većom. Djoković je zaslužio diskvalifikaciju, koliko ja god bio njegov fan, ovo je prosto tako. Teniski sud je veoma strog i tradicionalno ukorenjen da ga niko neće izmeniti nikada jer je takođe tu obrt novca sponzora i čelnika nenormalan. Jedino mi je najsramotnije za atp što je Nik Kirgios i dalje na turu. Tako se ne ponaša ni jedan teniser. Ubeđen sam da bi neki teniser iz istočne Evrope bio odavno diskvalifikovan zauvek. Ovo će Novaka zaboleti, ali hej, ovakve stvari su velika lekciju u životu. Svi smo nekada naneli nekome neku štetu a nismo to želeli. Prihvatiš krivicu i moraš ići dalje. Greške ne čine čoveka, već mu ukazuju koji put da bira.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Uh uh uh, na sve strane - "dvostruki aršini, to je zato što je Srbin, oni njega ne vole, sapliću ga kad god mogu". Ljudi, iskulirajte malo sa zavereničkim konstruckijama, a za Novaka poruka (kako bi naše komšije rekle): daj se kontrolirat malo!

feeder

pre 3 godine

Ok,na stranu to što očito većina komentatora ne zna osnovna pravila tenisa pa izmišlja neke belosvetske zavjere.Na žalost ovo je bilo jedino moguće rješenje.Uopće nije bitno je li namjerno ili nije.Pa pobogu zbog sličnih stvari su ranije bili diskvlificirani i Shapovalov,Nalbandian pa čak i Tim Henman na Wimbledonu,da samo spomenem najpoznatije.

Veritas

pre 3 godine

A za linijskog sudiju - oskar za glumu! Kao nije videla lopticu. Pala ko metak da je pogodio...
(Dax, 7. septembar 2020 11:40)

Nije zena stvarno videla lopicu, lepo se vidi na snimcima da je gledala na drugu stranu. Poen se zavrsio, nije ocekivala da je lopta pogodi u vrat posle zavrsenog poena. Da je gledala, mozda bi se izmakla i mozda Nole ne bi bio suspendovan. I na AO mu se to desilo pre par godina, kada ga je jedan novinar pitao : "Pa mogli ste nekog da povredite?" a Nole odgovara: "Pa da, mogao sam, a mogao je i da padne sneg u Rod Lejver areni, ali nije..."
Jednom je moralo da pukne.
Steta sto je bas sinoc, ali sam je kriv.
Pravila su pravila.

Vladan R

pre 3 godine

@ gm

Zar je moguce da vas ima toliko, koji ne uočavate drasticnu razlika, kada se tako nešto desi tokom poena, i kada se desi tokom pauze, kada nema igre. Mala paralela sa fudbalom. Igrač npr posle primljenog ili poništenog gola šutne loptu i pogodi sudiju u glavu. Da li bi dobio crveni? Naravno da bi. Ako se desi tokom igre, naravno da nikakvih sankcija neće biti.

Čoban

pre 3 godine

sve je to izrezirano i skuvano u kuhinji iluminata i reptila templara da se srbenda nole osujeti u pohodu na goat.
Sudinica je namerno glavom isla na lopticu,nole da je pametan pa da osnuje svoj atp(ntp) i istupi iz ove zlocinacke organizacije.

rebro

pre 3 godine

@Milan, zar je bitno gde je sudija pogođena?
Bitno je da je pogođena lopticom koju je Novak udario ne razmišljajući da li će nekog da pogodi.
Pravila postoje da se poštuju, ali je Srbima to najveći problem i onda se odmah vade na "svetsku zaveru protiv Srba".

Losmi

pre 3 godine

Ovo pisem kao Novakov navijac,Novak mora biti veoma oprezan,nije prvi put da mi se ovako nesto desava ali je imao srece i progledano mu je kroz prste ranije,ko prati tenis zna o cemu govorim. Prvo i osnovno,on je Srbin sto je u startu minus i trn u oku mnogima plus sto ionako nije bas popularan zbog svog ponasanja i na kraju ovo sa unijom igraca kako se vec zove.. Mora biti veoma oprezan u buducnosti i obuzdati svoj temperament u nekim momentima ako.misli da prestigne Federera.

miodrag

pre 3 godine

Sudija OCIGLEDNO nije bio povredjen.....od takvog udarca niko ne moze da bude povredjen fizicki, mozda je dozivela psihicke traumu jer "otkud loptica zuta odjednom sada" I to na teniskom terenu.

Jagodina mora da peva

pre 3 godine

Za Nadala mogu i da zamislim da mu se identična situacija tj diskvalifikacija dogodi, ali za Rođu, stvarno ne uspevam. Prešli bi preko ovoga za 30 sekundi.

Mare

pre 3 godine

Ono kad te lopta pogodi j desni obraz preko maske, a ti kreneš da krkljaš i glumiš gušenje i napad... i na kraju otrčiš da se ne provali.

Pa

pre 3 godine

@Dragana

Vrlo se jasno vidi na svim snimcima da se loptica nije odbila od tlo, vec je direktno pogodila sudiju u vrat! Pricate o necemu sto se nije ni dogodilo, samo da Nolo ne bi bio kriv... A kriv je itekako, direktan udarac u drugu osobu, bez odbijanja loptice o beton!

Komentator

pre 3 godine

Pravilo takodje ukljucuje mogucnost za suspenziju sva svih grand slam turnira:
" and a maximum penalty of permanent suspension from play in all Grand Slam tournaments."

https://www.nytimes.com/2020/09/06/sports/tennis/us-open-disqualification-defaulted-djkovic.html

Moramo sacekati odluku visih instanci od US opena.

rebro

pre 3 godine

@GM, da li ti shvataš da se ovo pravilo odnosi na period VAN IGRE?
Tokom igre je nebitno gde će loptica da završi. Isto je i u košarci, fudbalu ili bilo kom drugom sportu. Dončić je dobio tehničku jer je pogodio sudiju loptom.
Shvati da pravila postoje i poštuju se u civilizacijskim državama. U Srbiji niko ne poštuje pravila i onda je odjednom problem kada se na ista naleti.

dejan

pre 3 godine

Sramota.Gledam tenis ,45 godina.Sta sve igraci rade na terenu pa i sam Novak da iskale bes pa dobiju opmenu od sudije i to je to.Setite se Mekenroa.Da je americki br.1 ne bi ga izbacili za ovo sigurno.Namera nije postojala a za gospodju sudiju 3000.Sta bi bilo da ju je pogodio servis od 220 km na sat

cile

pre 3 godine

Ако гледате увеличани снимак УСПОРЕНО, видећете да је судија погођена У ДЕСНИ ОБРАЗ, да одмах тај део поклапа дланом, а затим седне, почне да кркља и под маском почиње да се држи за ГРЛО - као да је то место у које је ударила лоптица!!!

Đorđe

pre 3 godine

Ja bi' pre diskvalifikovao sudiju, koja ne moze da izdrzi BLAGI udarac lopticom, (nego pada kao pokošena i bori se za zivot), a sudi teniske mečeve... G.đa bi morala da trenira, i da bude u boljoj (glumačkoj? ili fizičkoj) formi, ako misli da nastavi da se bavi istim poslom...

Đorđe

pre 3 godine

Kad sam sinoć pročitao vest, mislio sam da je u besu udario lopticu i pogodio sudiju, a kad sam video snimak bio sam šokiran; to je bio blagi udarac, gotovo uobičajeno vraćanje loptice skupljačima... G.đa bi morala da trenira i da bude u boljoj (glumačkoj? i fizičkoj) formi, a ne da pada kao pokošena, a sudi tenis... Pre bi' razmislio o njenoj diskvalifikaciji...

pre 3 godine

Boris Becker Novakov je obiteljski prijatelj, ali je potpuno podržao odluku o diskvalifikaciji.

Naklapanja o glumi, zavjeri i slične gluposti potpuno su promašene.

Novak je često sâm sebi najveći neprijatelj.

SF

pre 3 godine

Jad i beda u nemogućnosti da vidite tenis gde Đoković nije br 1.
Ne sekiraj se sudija ,dobićeš crni novac i priznanje za tvoje napredovanje na lestvici zla i izopačenosti.

rebro

pre 3 godine

@Pedja, Novak je namerno udario lopticu i namerno je bacio. Nije je spustio na zemlju kako to rade teniseri već u vazduh.
Poređenje sa Pilatom je pogrešno jer tamo nisu postojala ni pravila, a ni Isus.
Ovde su pravila jasna i Novak ih zna, ali se vadi na ime. Njegova prva reakcija je bila "vi ćete mene da diskvalifikujete, a moja karijera" umesto da je rekao "izvinjavam se, bilo je nesmotreno".

Vladan R

pre 3 godine

@ nikol dž

Sam sebi protivrečiš. Igrač ne sme u ljutnji nakon izgubljenog gema, u pauzi ne gledajući, da reketom udari lopticu, jer ako u tom slučaju, pogodi zvanično lice, po pravilu sledi diskvalifikacija,bilo slučajno ili ne. Nema tu nikakve zavere, ali ni gledanja kroz prste, jer je eto br1. Desilo se Henmanau na W, Nalblandijan na nekom od mastersa, Sapovalovu u DK. Nekima je diskvalifikacija bila jedina kazna, a neki su dobili dodatnu suspenziju, npr zbog jačine udarca. Ali teško je to objasniti, onima koji tenis prate od 2011 i isključivo Novaka, pa je moguće i da ne znaju za pomenuti slučajeve.

mladennn

pre 3 godine

Ovo su dvostruki arsini,desavalo se jos tri puta ovako nesto i nikad igrac nije iskljucen iako je cak pogodio i glavnog sudiju lopticom,a u drugom slucaju pogodjen je momak koji skuplja loptice isto ovako dok je igrac vracao lopticu iza ledja...

buba u uhu

pre 3 godine

Sad, šta je ispravno a šta nije, ne znam. Znam da Djokoviću nisu naklonjeni, da im je sud uvek strožiji prema njemu. Samo mu ovo nije trebalo posle one afere na Adrija turu. Pitam se da je ovo uradio neko od miljenika, da li bi bili ovako strogi.

dosta demagogije

pre 3 godine

NIJE bilo namere kao prvo, kao drugo izbacio si NAJBOLJEG igrača sa GS!
Kao treće nikada ali nikada ne bi ni jedan sudija za nešto slično izbacio nekoga drugog sa reputacijom.

Emotikon

pre 3 godine

Tenis... To i jeste ono sto nasi ljudi ne razumeju. Na zapadu se pravila i zakoni drugacije razumeju, nego kod nas. Postuju se pravila, a u suprotnom slucaju, probleme bi imao sudija, ili organizator koji ne postuje pravila. Nema tu puno dvoumljenja ili emocija, kao kod nas.

jel' da?

pre 3 godine

ovo je samo logičan sled dogadjaja za Novaka. U poslednjih pola godine njegov fokus noje bio na tenisu, a neuporedivo više vremena u odnosu na konkurente provodio je u bavljenju ne teniskim problemima. To jeste deo njegove ličnosti, vezano je za njegov superiorni intelekt, šarm, elokvenciju, temperament...ali, samo je bilo pitanje trenutka u kome će se ovakva, ili nekakva slična stvar dogoditi. Kao i kod Adria toura, on je izgubio fokus, videćemo kako će se ovo odraziti na njegovu psihu, odnosno vrhunske rezultate...

Ivan

pre 3 godine

Ne moze im se zameriti da nisu dosledni.Izbacili su Serenu na mec loptu za titulu. Meni nije samo jasno Nole se fura na meditaciju i tehnike koncentracije i onda odlepi na terenu. Cim nema Vajde koji je za njega jedini autoritet on izgubi fokus

Darko

pre 3 godine

Iz bird-eye snimka se vidi da je onih par metara do granice terena gde se završava isti, loptica dostigla oko 100 km/h, posle toga je putovala sigurno nekih 5-6 metara do sudije, koliko je usporila ne znam. Neka je i 50 km/h bilo, to uopšte nije mala brzina za tako malu razdaljinu od oko 10-tak metara. Čak i da je gledala, bilo bi knap da se skloni ili pokrije glavu, žena očigledno nije očekivala udarac u među-poenu.

A gde je maska?

pre 3 godine

Ovo je presmesno! Kad je Mekinro udarao reketom sudijsku stolicu dobijao je opomene i novcane kazne i svi su se smejali i divili tome kako je 'strastven'. A sad druge diskvalifikuju!

Cccccc

pre 3 godine

Meni samo nije jasno kako ona nije videla da loptica ide ka njoj. Koja nije bila ni toliko jaka kako moze da bude prilikom servisa na primer. Verovatno je diskvalifikovan jer je ona pala kao da ju je pogodio brzi voz, da je pogodjena u neko drugo mesto verovatno ne bi bilo nista.

Panac

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 07. septembar 2020 11:12)

Nitko ga nije natjerao da u bijesu napuca lopticu .... i to prema sucu !?
Ivanišević ( i mnogi drugi ) je razbijao rekete.

Btw
Ako niste znali Federer kao junior je bio jako frustriran kada je gubio.... ali je uzeo jako dobre doktore ... i "smirio" glavu i postao no 1

Brooklyn boy

pre 3 godine

Правила су јасна, одлука је на месту... Е, сад, друга је ствар што се та иста правила не примењују увек како би требало...

XY

pre 3 godine

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 7

Ne,to nije diskvalifikacija,jer je tokom igre. Sudije su duzne da izbegavaju lopticu tokom igre i da vode racuna o sopstvenoj bezbednosti. MIlion puta smo videli kako se linijski sudija,pogotovo onaj za servis kod T linije,izvija i sklanja da ga ne bi opalio jak servis. Ali sudije nisu duzne da vode racuna o loptici van poena,u pauzi,kad se opuste i koncentrisu na naredni poen. Dakle,ovde je sve cisto. Pravila su takva i moraju se postovati. Ne reba da krivimo pravila,nego Djokovicevo nepromisljeno ponasanje. A nije mu prvi put,ni drugi.

Ah

pre 3 godine

Navratilova
Poen se zavrsio, nije se desilo dok su igrali. Nema razloga da izmisljas, svi imaju oci. Nije pitanje da li je jako, vec ugrozavanje. Ne verujem da vecina ne shvata, vise verujem da je vecini placeno da pisu gluposti.

Radovan Jankovic

pre 3 godine

staga kaznjavaju ko daje on to namerno uradio pa on je broj jedan na svetu nikad vise takvog teniskog sportiste dokje sveta i veka tako kazu nasi sta pravi Srbi ostavitega na miru on je pravi humanitarac mnogima je njegova fondacija pomogla.

Dragana

pre 3 godine

Zaista nerećen slućaj

Nije Novak udario linijskog sudiju lopticom direktno u glavu. On je udario lopticu, koja se od BETONA odbila i otišla u neželjenom pravcu. Nemam utisak da je bilo namerno. Imam utisak da se tokom meča često šalju oštrije lopte, da ovo nije bilo ništa neuobičajeno.... Kad se postavi pitanje: ko je kriv? Odgovor je: BRZA PODLOGA......

ro bot

pre 3 godine

Nije da ga branim, ali ona je legla brate kao da je snajper pogodio... Ja sam u početku mislio da ima srčani napad... Ne sumnjam da je zabolelo, ali je odreagovala kao da je neko pucao u nju... Da je bio dečak koji skuplja loptice, ja verujem da do ovoga ne bi došlo... Refleks nula, a drama za oskara

Bojan

pre 3 godine

Da je glavni sudija pogledao snimak mogao je da donese i drugačiju odluku. Ako im je verovati, rekoše da nemaju tehničkih mogućnosti za tako nešto. Ruku na srce, Novak je vratio dve loptice, prvu nisko u ugao, druga je pogodila sudiju. Zašto i druga loptica nije vraćena u ugao nisko, to samo Novak i dragi Bog zna.

Napred Nole! Uzmi im sve!

Del boy

pre 3 godine

Meni nije jedino jasno koji su uslovi ili kvalifikacije potrebne da bi bio linijski sudija??? Primećujem da su mnogi u poznim životnim godinama, maltene babe i dede a o fizičkim predispozicijama neću ni da pričam...i onda nije ni čudo kada ih pogodi lopta ili ne mogu da je izbegnu..

Saul Goodman

pre 3 godine

Poenta je da nisu pogledali snimak licno ni jednom.

I uzeli u obzir da nije bilo namere.

Da je s namerom sve je jasno.

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 07. septembar 2020 11:12)

Bilo kakav udarac lopticom tokom poena se ne uzima u razmatranje za eventualnu diskvalifikaciju, ali čim se završi poen svaki kontakt reketom, lopticom ka sudijama smatra se teškom povredom pravila i u 99% slučajeva sankcioniše se diskvalifikacijom... U onih 1% su Federer i Nadal... Njih ne bi...

Oliver

pre 3 godine

Novak je izvadio lopticu iz dzepa i reketom je bacio unazad i ne gledajuci
@Pedja

U tome i jeste problem,zasto bi,za boga miloga,bacao lopticu reketom ne gledajuci kad se poen zavrsio?? Nije mu to prvi put,gledao sam kad je jednom tako pogodio skupljaca lopte. Zar nije logicno da lopticu ispustis rukom na teren pa nek je skupljaju skupljaci lopte? Cemu sluze skupljaci lopte? Ne,nego "dobri" Novak hoce da pomogne skupljacima lopti,on hoce da pomogne celom svetu,cak i kad je na njegovu stetu. Sad me zivo zanima da li ce ubuduce da udara lopticu posle poena. Jer to ce biti test inteligencije-ako nastavi to da radi,onda bas i nije tako inteligentan kao sto mnogi tvrde. Inteligentni ljudi uce iz gresaka i ne rade ponovo ono sto im se obilo o glavu.

Вук Караџић

pre 3 godine

и ето та проблем у првој реченици. Новак није ударио лоптицу у бесу, није је чак ни јако ударио. извадио је из џепа и упутио ка скупљачу лоптица... кад оно испаде да је судија. јасно се види да је Ноле био шокиран.

Chisho

pre 3 godine

Kad se vec dogodilo mozda he i dobro. Novak je definitivno izgubio Don Kihotovsku trku sa bude vise voljen id Nadala i Federera i sada moze da se mirno koncentrise na ono sto je najvaznije a to je osvajanje rekorda i ofestizanja navedene dvojice. Sada Nole igras samo na jednim frontu i ti je pozitivno jer si na tone najjaci.
Jos bih samo pozelko da pislije ovoga orestabes sa slanjem onih besmislenih srca. Ti si stvoren da se BORIS a ne da volis!

Che

pre 3 godine

Glavni sudija je objasnio zasto, ali supervizor je doneo odluku o izbacivanju.
Supervizor meca je bio Andreas Eli, iz Svajcarske.
Zanimljivo?

BBR

pre 3 godine

"Nije važno na kom terenu se sve dešava ili o kom igraču se radi, moraš da doneseš ispravnu odluku."

Okej ovo se nikada ranije nije desilo i sada bi sigurno kaznili Federera ili Nadala na sledecem turniru da kojim slucajem oni to urade... ALI da je neko od njih dvojice to prvi uradio, a ne Novak, veliko je pitanje da li bi isto čelnici turnira postupili...

zliZo

pre 3 godine

Nisam siguran da bi se pravila primenjivala za baš sve igrače, naročito one iz samog vrha. Odluka je takva kakva je, Novak mora biti svestan da nikada neće biti u milosti bilo koga.

Milan

pre 3 godine

Ok radio je po pravilima i to je to...medjutim jedna stvar mi je samo sumnjiva,na snimku se čini da je loptica sudiju udarila u predelu usta ili nosa, a ne vrata...možda grešim ,ali bi bilo dobro videti zumiran snimak.

Danilo

pre 3 godine

Lepo se vidi da Novak nije u Besu udario lopticu da je Novak udario u Besu mislim da bi zena bila mnogo vise povredjena to je sigurno...

Lovac Luka

pre 3 godine

Ja bi' pre diskvalifikovao sudiju, koja ne moze da izdrzi BLAGI udarac lopticom, (nego pada kao pokošena i bori se za zivot), a sudi teniske mečeve... G.đa bi morala da trenira (Đorđe, 7. septembar 2020 11:22)

... a i da se izvini Djuri, naravno.

Samo kažem

pre 3 godine

Nikakav problem. Bodove ne gubi jer mu ostaju oni od prošle godine zbog pravila vezanih za ovu sezonu. Sto se tiče toga da je morao da bude diskvalifikovan nije morao. Kako bi dotični sudija odlucio u nekom drugom slučaju ne znamo, a nije ni bitno. Novaku je ovo opomena, ali dodatni motiv da prži terenima. Idalje nije porazen u sezoni jer se diskvalifikacija ne računa u poraz. Uglavnom Novak ima samo dva cilja, najviše GS i zlato na OI. Pored toga jednu stvar koju niko nije ostvario godišnji slem. Sve ostalo ima i grabi ka tome da ima i najviše Mastersa jer je izjednačen sa Nadalom. Ćao dovidjenja.

nazalost je tako...

pre 3 godine

Linijske sudije moraju da ispruže ruku, to se zna, ovo je neviđen skandal, za ovakvu stvar diskvalifikovati igrača, sramota za US Open.
(Sudija, 7. septembar 2020 11:57) # Link komentara

Da, dok traje poen imaju 'obavezu' da se zastite i pomere od loptice koja ide prema njima ili da postave ruku. U ovom slucaju je poen zavrsen, doticna gdja nije ocekivala ovakvu loptu kad teniseri idu ka svojim klupama (nepobitna cinjenica). Ne zelim uopste da ulazim u to kako je teatralno pala i kakva je to borba za zivot bila, a svega par minuta posle toga joj nije bilo NISTA. Verovatno klasican napad panike a mozda ima i neki drugi zdravstevni problem. Prosto, sve se namestilo i gospoda koja su odlucivala su samo 'iskoristila' pravila odavno napisana u 'svoju korist' - klasican penal koji nisu mogli da ne upotrebe/iskoriste.
Jos nesto, cesto se u komentarima se spominje pogadjanje lopticom u toku poena u glavu, linijskih sudija i skupljaca loptica - to NIJE kaznjivo, jer je tada poen u TOKU, stoga igrac ne snosi odgovornost ukoliko se neka nezgoda (kao ovakva) i dogodi.

djentile

pre 3 godine

Izmedju ostalog zadatak linijskih sudija je i da se maksimalno ukljuce u tok igre,da prate svaku lopticu i po potrebi sklone.A sta kad neko servira 200 na cas ba ih zvekne?

Rajko

pre 3 godine

Ако гледате увеличани снимак УСПОРЕНО, видећете да је судија погођена У ДЕСНИ ОБРАЗ, да одмах тај део поклапа дланом, а затим седне, почне да кркља и под маском почиње да се држи за ГРЛО - као да је то место у које је ударила лоптица!!!
(cile, 7. septembar 2020 13:19)

Sudija nije pogodjena u desni obraz,pogodjena je u levi!!!

lal

pre 3 godine

ako je diskvalifikacija bila jedino moguce resenje, ZASTO su ga maltretirali 10 minuta?!?
niti su gledali snimak, niti je postojala namera, niti je opalio lopticu iz besa...
oko cega se veca ako postoji samo jedna opcija?!?

Mr Majestyk

pre 3 godine

Ali slucajno se desavalo da igrac i tokom igre pogodi glavnog sudiju u stolici i sta, jel to ispada da je za diskfalifikaciju?!
(GM, 7. septembar 2020 11:12)

Kada se to desi u toku igre, to nije nepažnja igrača. Ovo što je Novak uradio jeste krajnja nepažnja, pa čak i bahatost.

Ali, on je to najbolje i sam shvatio i prihvatio, što se vidi i iz njegovog saopštenja. Bio je besan i dozvolio je da napravi potez pod uticajem besa.

DEX

pre 3 godine

Diskvalifikacija jer se igra bez publike. inače je ne bi bilo. Očigledno je da nije imao nameru a i sudija je pala kao da je pogodio snajper a ne lagana loptica. Ipak to nije bio servis od 200km/h.

nije svako za sudiju ne preavdam aaaaaaali

pre 3 godine

ako je udarena u desni obraz a posle pocela da krklja to znaci da je imala ili vaku ili bombonu kojanje uletela u grlo ili dusnik.

Boris

pre 3 godine

OK, diskvalifikacija je bila jedino moguce resenje. Ali, meni samo nije jasno kako mnogi ovo mogu porediti sa onim sto je uradio Shapovalov ili Nalbandian. Shapovalov je u besu udario lopticu iz sve snage i pogodio glavnog sudiju u glavu. Nalbandian je takodje u ociglednom besu sutnuo reklamu i raskrvario coveka. Nole uopste nije delovao besno, jeste poslao lopticu u pogresnom smeru ali nije bio jak udarac pun frustracije. Samo nije imao srece sto je pogodio nezgodno mesto. Da ju je pogodio u ruku mislim da ne bi dobio ni opomenu a kamoli diskvalifikaciju. Ponavljam, odluka je ispravna a on jednostavno nije imao srece. I kad vidim sad reakcije tipa "kako je smao mogao to da uradi" to je stvarno bezobrazno, kao da joj je prisao i sutnuo je nogom. Nadam se da ce se oporaviti od svega i nastaviti da pobedjuje.

mlekadžija

pre 3 godine

Ок постоје правила. И треба да постоје само се селективно поштују...Ноле напред до следеће победе! А ситне душе ће повећати од злобе и зависти....

krik

pre 3 godine

Novak je pametan i ono što je on rekao je jedino pravo.Trebala mu je ova lekcija da bi stigao jos dalje,nego što bi inače!Zna on to!
Novace,samo napred!Ceo život je učenje!Ti to odlicno razumeš!

Boris Banović

pre 3 godine

Birokratski striktno ! Sudija meča je propustio da opomene Novaka posle udaranja loptice u stranu, bez obzira što nije pogodio nikog. A na jednom od prethodnih mečeva pogodio je nekog u publici kada je bio opomenut. Cena kažnjavanja je previsoka, a barem je Kirjos napikon zadovoljan i neće moći da se pravda kada napravi sledeći skandal ! Nadal i Federer sigurno likuju, a Novak ima sada vremena da se spremi za šljaku i uzme trofej na Rolan Garosu !

Karakondžula

pre 3 godine

... prvo, ne deluje da je Novak udario lopticu besno, ve? kao da je želeo da dobaci do zida prema skupljačima... drugo, ova sudinica je teatralno pala i počela da se guši kao da je loptica letela brzinom smeča... ovo su organizatori čekali da se dogodi, kako bi imali opravdanje za mučenje Novaka... neka, sad da vidim ko će uopšte da gleda dosadne.mečeve do kraja ovog USopena.... Novače, oporavi se brzo, nisi klonac, ceo život te potkradaju, spletkate i nameštaju, a sada budi smiren, doći će i ti G ovi što nam svima nedostaju, samo polako i smireno...vi napravi te purnire kojima ćeš ugrobariti ATP mafiju

Idemo dalje

pre 3 godine

Žao mi je Novaka,nekad ga baš potera i maler pored svih ostalih negativnih stvari koje mu se dešavaju.Koliko god bolelo,možda je ovako i bolje, jer je bar izbegao priču da je iznad ostalih tenisera i da je zaštićeniji.Ali život ide dalje i ne sumnjam da će se po ko zna koji put vratiti.Novače,imaš našu podršku uvek i tu smo za tebe,bez obzira na sve.

dule

pre 3 godine

Ako se sudije bas toliko drze pravila zašto mu nije data opomena pri prvom napucavanju loptice u reklame. Sigurno mu se ovaj drugi, za njega kobni, udarac nebi ni desio. Cinjenica je da su jedva docekali. Da je publika prisutna ne bi im palo na oamet da ga diskvalifikuju ali posto je ovo smejurija GS mogu sebi to da priuste.

Mimi

pre 3 godine

Danima razglabaju da Novaku niko ne može da stane na put čovek i jeste ko sa druge planete a ovo ko da je Spilberg režirao. Idemo dalje neka im Rubljov osvoji turnir