- US Open 2019 -

Bjanka, tornado iz Tornhila

Njujorčane je prevarila vremenska prognoza. Malo ko je u sezoni uragana očekivao ovako nešto, jer uragani obično stižu s juga.

Z. KecmanIzvor: B92
Podeli
Photo by Elsa/Getty Images
Photo by Elsa/Getty Images

Ovaj je iznadio sve, stigao je – sa severa.

Dorijan je nedavno protutnjao istočnom obalom SAD, nedugo zatim stigla je Bjanka.

Rođena u Misisaugi, odrasla u Tornhilu, predgrađu Toronta, samo što je to dragi prijatelji bio jedan uragan poleta, sreće, radosti, nove energije u svetskom tenisu. Vihorno se spustio odozgo sa jezera, prišao ispod svih radara, zagospodario nad Kvinsom.

Upamtite dobro to ime, Bjanka Andreesku. Slušaćete ga još mnogo, mnogo godina. Jer kako je devojka od 19 godina, na svom prvom turniru u glavnom žrebu, odigrala svoje prvo Grend slem finale, to je za priču.

Samo je ta zona neiskustva delila od toga da potpuno skrši veteranku Serenu Vilijams na njenom terenu. Vodila je 6:3, 5:1, vlasnica 23 velika trofeja bila je u šoku, kao grogirani bokser, i da nije bilo tog ogromnog talasa energije usmerenog sa tribina ka Vilijamsovoj, verovatno bi se tako i završilo, 6:3, 6:1. Ali ni 6:3, 7:5 nije loše, priznaćete!

Za razliku od muškog tenisa gde se mlade generacije muče da se približe velikoj trojci, Federer, Đoković, Nadal, kod devojaka su dunuli neki novi vetrovi, i dobro je da je tako. Pupoljci na sve strane, tenisko proleće, procvat Bjanke Andreesku, povratak Belinde Benčić, bljesak Elize Mertens, hrabrost Tejlor Taunsend...

Bjanka, Bjanka je posebno otkriće 2019. Kao što nas je pre godinu dana Naomi Osaka ovde u Njujorku sve osvojila, tako je sada i Bjanka Andreesku. Na terenu dinamit, van njega, mirna, nasmejana, savim prirodna, ali i veoma duhovita devojka poreklom iz Rumunije.

Čim je Alison Leng, onim engleskim akcentom razvučenim „time“ dala znak za početak meča, krenula je rafalna paljba ka Sereni od strane kanadske teniserke. Od prvog poena, na njenom čelu, Vilijamsova je mogla jasno da pročita, „ne plašim se, nemam raspekta“.

Nelagoda, to je prava reč kojom se može opisati ono što je Vilijamsova osetila već posle prva dva gema, uz brejk na startu poguran duplom servis greškom. Nije bila Serena u svojoj koži, postalo joj je tesno, bez obzira na energiju sa tribina. Pokazalo se, ponekad i ta energija ne vredi ništa ako je onaj kojem je upućena ustao tog dana na levu nogu.

A Serena svakako jeste. Amerikanka, koja je navikla tokom protekle dve decenije da ona bude ta koja će intenzitetom igre i snažnim udarcima diktirati kako će se igrati, sad se našla u nezgodnom rebusu – ona je bila ta koja je od početka potiskivana, terena da igra udarac više, da trči iz ugla u ugao.

I nije joj to prijalo, ni najmanje, bez obzira što je prihvatila izazov. Jer je od početka meča konstantno bila u zaustatku. To nije njen teren.

S druge strane, Bjanka, zategnuta kao struna pred pucanje, u svaki udarac je ulazila sa takvom tenzijom, stisnutih zuba, s neodoljivom željom da oduva i lopticu i protivnicu van terena, ako može negde u prve redove gledališta. I verujte, uspevalo joj je! Oduvati Serenu sa terena? Za to stvarno treba imati opak arsenal udaraca.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Zbunjena Serena je posle izgubljenog seta potpuno trokirala. Bez standardnog oslonca, prvog servisa, čiji skroman procenat od 44 odsto ubačaja, osam dvostrukih servis grešaka, 33 neiznuđene, koliko i vinera, jasno govori gde je pukla osovina njene igre. Plus, bila je bez ideje kako da natera Bjanku da ona bude ta koja je u defanzivi.

Komično je delovao jedan pokušaj u drugom poenu drugog seta, kada je Serena, ne znajući ni sama zašto, istrčala na „ničiju zemlju“, na mrežu, gde je Bjanka rutinski poentirala. Šta ćeš tu Serena, kada si samo dva dana ranije obećala da to nećeš više raditi? Eto, valjda i to govori koliko je bez pravog rešenja bila vlasnica 23 Grend slem titule.

Na 2:1 se panično okrenula ka loži gde je bio njen tim i porodica, nervozno je raširila ruke vapeći za savetom Patrika Muratoglua, koji je samo rukama pokazao da spusti loptu na zemlju, da se smiri. Nije vredelo.

Ipak, Serena ne bi bila to što jeste, da i u ovom meču nije podsetila na svoja slavna vremena. Nikada, ali nikada je ne smete otpisati, ma koliko loše igrala. Ona igra najbolje kada je priterate uza zid. Iz besa, kao ranjena zver, bori se. Sa 5:1 nošena povicima sa tribina, stigla je do 5:5, činilo se, to je to, sad će ona njena serija kada protivnicu prosto ostavi bez trunke nade. Ipak, ne. Kanadski čelik je tvrd, Serena je polomila zube, ubrzo.

Odri, Njujorčanka, veliki fan Serene Vilijams, samo što nije zaplakala. Sedela je do mene u medija loži, kako je tu stigla, ne znam ni sam, ali glavu je zarila u dlanove, nije mogla da gleda kako Serena gubi poslednji poen na meču i još jednu šansu da stigne Margaret Kort.

I Odri, kao i svi mi na stadionu, sigurno je sebi postavljala pitanje – hoćemo li Serenu Vilijams još koji put gledati u velikim finalima? Hoće li posle toliko propuštenih prilika, posle četiri izgubljena Grend slem finala zaredom, imati još snage da juri za nju „uklet rekord“ Kortove? Milion pitanja bez odgovora. Vreme za Serenu ističe, peščanik samo što nije iscureo. Serena već dve godine kao da juri za svojom senkom, stalno joj izmiče!

Volela bih da sam samo malo više bila ona prava Serena. Ona se danas nije pokazala. Frustrirajuće je biti tako blizu, a tako, tako daleko“, sumirala je kasnije u nekoliko rečenice dva lica svoje igre u finalu.

A Bjanka je u opuštenom razgovoru sa novinarima, uz dodatnu prezentaciju dodatnih trofeja na konferenciji, za nju i njenog trenera Silvejna Brunoa, kao prvim Kanađanima šampionima Grend slema, jasno poručila:

Spremna sam za sve što mi se nađe na putu!“

I verujte da jeste. Rekla je da želi još Grend slem titula, da bude broj jedan, ne zanima je da bude popularna. Ona „samo“ hoće da pobeđuje, a od ponedeljka će biti peta na svetu.

Stav šampiona. Nekog ko je spreman da ostavi dubok trag u igri. Možda će, uz malo više sreće ubuduće, bez povreda, uspeti da iskaže sav potencijal koji nesporno ima. Ima nešto što je čini tako prirodnom i posebnom, zbog čega sam siguran da ćete je mnogo puta gledati. Zavolećete je, drugačije nije moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.