Nova vest
Tenis

Petak, 06.09.2019.

10:00

Džudi Mari za B92: Novak će se brzo oporaviti, budite ponosni na njega

Endi Mari nije ove godine na US Openu. Svi u svetu tenisa nadaju se i veruju da će biti ovde za godinu dana i da Australija nije bila kraj.

Izvor: Z. Kecman

Autor: Z. Kecman

Džudi Mari za B92: Novak će se brzo oporaviti, budite ponosni na njega
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Dok je Endi u Evropi i radi na oporavku i popravljanju forme, pošto je tek nedavno počeo da igra singlove na čelindžerima, njegov brat Džejmi u majka Džudi su u Velikoj jabuci.

Džudi se ljubazno odazvala na naš poziv da porazgovaramo i ono što je zaista impresivno je da koliko poštovanja govori pre svega o Endijevim najvećim rivalima, članovima „velike trojke“, Đokoviću, Federeru i Mariju.

Gospođa Mari, koja i sama ima pune ruke posla, pre svega u radu na podizanju kvaliteta tenisa u juniorskom uzrastu u Velikoj Britaniji, digla je prašinu nedavno kada je u svojoj kolumni u „Sandej Tajmsu“ zamerila kraljevskoj porodici što skoro za svaku sitnicu iznajmljuju čarter letove.

Sa Džudi nismo pričali o Kejt i Vilijamu, več isključivo o tenisu. Ovde u Njujorku je Džejmi, mama Džudi je budno pratila njegove mečeve.

Džejmi je u finalu miksa. Ovde je dve godine uzastopno u miksu šampion, jednom sa Martinom Hingis, jednom sa Betani Matek Sends. Mislim da opet ima dobru šansu da osvoji trofej. Džejmi igra veoma dobro iako je, prema svojim standardima imao mali pad forme. Vratio se u dobru poziciju, ima samopouzdanje. Dobar je bio i u muškom dublu, uzeo je novog partnera tokom sezone na travi, Nila Skupskog. Nil je imao druge obaveze posle Londona, tako da se nisu videli nekoliko nedelja, ali kako igraju sve više i više, sve su bolji i bolji“, kaže Džudi Mari.

Za to vreme, Endi je u Evropi. Pokušava, što bi se reklo, da stane na noge.

On je na dobrom mestu. Imao je kao što znate tu operaciju u januaru i nije bio u stanju da igra tenis sve do početka juna. Ovo je još nekako rani period za njega, počeo je da igra dublove zato što to nije tako fizički zahtevno, a sada je rešio da se testira igrajući i lakše singl mečeve, pre svega da bi procenio gde je što se tiče spremnosti u ovom trenutku. Njegov plan sada je da odigra nekoliko turnira u Aziji, mislim da će igrati i u Antverpenu. Još procenjuje gde je, želi da sebi da vremena da se fizički spremi, jer na kraju, ne priprema se da bi odigrao samo jedan meč, već da bi mogao da igra ceo turnir. Mislim da mu je prvi cilj da bude što je moguće spremniji za početak naredne sezone i Australijan Open“, otkriva nam Endijeva majka.

Podesetili smo je na meč sa Bautistom Agutom u Melburnu, na onaj dan koji je za celu porodicu Mari, ali i sve teniske zaljubljenike, bio nešto posebno.

Da, volela bih da vidim Endija opet na tom stadionu, godinu dana posle. To bi bilo zaista nešto predivno! Tog dana smo se svi pitali da li je odigrao svoj poslednji meč. Osećao je tako jake bolove, bila sam zadivljena da je uopšte uspeo da izgura taj meč u pet setova. On je veliki, velkiki borac. Kada je izgubio taj meč, nije mogao da leti nazad kući još dva dana posle toga, jer je imao tako jaku upalu u nogama i doktori mu nisu dozvolili da uđe u avion. To je bilo za njega vreme kada je shvatio sve. Čak i da je dobio taj meč prvog kola ne bi mogao da igra posle. Shvatio je da nešto konačno mora da uradi ili će mu, u protivnom karijera biti gotova. Takva mu je priroda, odlučio je da pokuša da uradi tu operaciju kuka koja je, ispostavlja se, bila veoma uspešna. Sada nema bola, a do tada ga je bukvalno imao pune dve godine. To je dug period da biste bili u bolovima“, priča Džudi.

To mu je, kaže, dalo vremena za druge stvari.

„To što je imao toliko vremena van tenisa, opet, dalo mu je vremena da bude više sa svojom porodicom. Ima mladu porodicu, suprugu i ćerkice, da je igrao i dalje turnire, ne bi toliko mogao da im se posveti. To je bilo predivno. Sada želi sebi da pruži novu šansu da se ponovo takmiči u singlu i vrati na vrh, gde je nekada i bio“.

Novak i on su igrali mnogo mečeva, ista su generacija su , dugo su prijatelji. Džudi kaže da joj je žao što je i Noivak sada povrešen, ali i dodaje da ga razume i da zna kako mu je.

Prvi put kada sam videla Novaka, mislim da su on i Endi imali 12 ili 13 godina. Igrali su neki turnir u Francuskoj, gledala sam ih, posle sam ih ponovo gledala u susretu Velika Britanija – Jugoslavija, u uzrastu do 14 godina, bilo je to na Evropskom prvenstvu reprezentacija. Gledala sam dakle Novaka još kao dečaka. Fascinantno je bilo pratiti karijeru njih dvojice i videti šta su on i Endi uradili sve posle toga. Novak je sjajan, veliki je sportista, ima odličnu igru na svim terenima, sjajan mentalitet. Vi u Srbiji trebalo biste da budete ponosni na njega. Pre svega na to što je postigao i nastavlja da postiže. Mislim da ono što su on, Endi, Rodžer i Rafa uradili, ta stalnost koju su imali godinama u vrhu igre, to je bilo nešto neobično. Ne samo da su bili fizički snažni već su svi i izuzetno vešti igrači, jakog mentaliteta. Imaju želju da budu najbolji. Jedni druge su gurali napred, da postižu svi velike stvari“, priča Džudi.

Kaže da postoji jedna stvar koja ove velike odvaja od ostalih.

Za mene je uvek ta mentalna strana nešto što me kod svih njih oduševljava. Ovo je tako težak sport, igra se 11 meseci godišnje, stalno ste na putu, pod pritiskom, menjate vremenske zone, hotelske krevete, različita hrana svake nedelje... To što se nose sa pritiskom mi je očekivano, uopšte sve to sa tim zahtevima da budu najbolji na svetu, tu su svi neverovatni. Ipak, nisam iznenađena da svi imaju problema sa povredama, jer je sve tako naporno. Normalno je da im se nešto desi s vremena na vreme. Novak je veliki šampion, znam da ima sjajan tim oko sebe, sve ih poznajem. Ima zaista divne eksperte oko sebe, siguran sam da će ga brzo oporaviti“, dodala je Džudi.

Za kraj, želja, novo finale Novaka i Endija?

Volela bih da vidim to jednog dana opet, ali ko zna... Bilo bi predivno“, zaključila je gospođa Mari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve