Nova vest
Tenis

Četvrtak, 19.08.2010.

11:18

Bili Džin King, šampionka koja je šokirala javnost

Bili Džin Mofit, poznatija kao Bili Džin King, jedna je od najboljih teniserki sveta svih vremena, osvajačica 12 Gren slem titula (šest na Vimbldonu, četiri na US Openu, po jednu na Australijen Openu i Rolan Garosu). Od 2006. godine dom Otvorenog prvenstva SAD u Njujorku nosi naziv po njoj.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Kćerka vatrogasca i domaćice, odrasla je u konzervativnoj porodici. Udala se rano, sa 22 godine za Lorensa Kinga. Međutim, brak nije dugo trajao, a kraj se nazirao kada je jedan američki magazin objavio da je 1971. godine abortirala, informaciju im je dao upravo suprug od Bili Džin. Jedanaest godina kasnije otkrila je u svojoj autobiografiji da je to uradila jer je smatrala da njen brak nije dovoljno stabilan da bi imala dete. Bili Džin i Lorens King razveli su se 1987.

Još dok je bila u braku, 1968. shvatila je da je zanimaju žene i tri godine kasnije počela je vezu da svojom sekretaricom Merilin Barnet što je objavila 1981. i tako postala prva profesionalna sportistkinja koja je javno priznala da je lezbejka.

“Bilo mi je teško jer mi se činilo da sam usamljena, a takve stvari morate da priznate i uradite kada vi smatrate da je pravi trenutak. Pedeset posto gej populacije shvate ko su do 13. godine. Ja sam među onih preostalih pedeset. Nikada se ne bih udala za Larija da sam znala. Nikada mu to ne bih uradila. Bila sam veoma zaljubljena u njega kada sam imala 21 godinu. Želela sam da kažem svojim roditeljima, ali su oni bili homofobični. Takođe, bilo je ljudi koji su rekli da ukoliko priznam, moja teniska karijera će biti završena”, izjavila je bivša teniserka.

Konzervativni milje, ljutiti prvi muž, porodica i okruženje, niko nije imao razumevanja, brojni privatni probelmi rezultirali su i silnim gubitkom novca, sjajna teniserka je na kraju "igrala da bi plaćala advokate."

“Za 24 časa izgubila sam sva svoja primanja, izgubila sam sve. Izgubila sam dva miliona dolara jer sam imala dugoročne ugovore i morala sam da igram samo da bih plaćala advokate”, rekla je King.

Trenutno živi u Njujorku i Čikagu, većinu vremena provodi radeći kampanje za pomoć obolelima od SIDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve