Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 13.09.2010.

23:12

Poraz Novaka od Nadala u finalu

Srpski teniser Novak Đoković poražen je od prvog igrača sveta Rafaela Nadala u finalu US Opena rezultatom 6:4, 5:7, 6:4, 6:2, posle 222 minuta igre.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Posle odlaganja finala za čitav dan zbog nevremena, oba tenisera su izašla odmorna na teren i pružila odlične partije, ali je Nadal dominirao u velikim poenima i napravio čak 26 brejk šansi, što mu je donelo pobedu i kompletiranje Gren slem titula. Osvajanjem US Opena Španac je postao najmlađi teniser koji je osvojio sva četiri najveća turnira.

Ovo je bilo prvo finale za Nadala u Njujorku, dok je Đoković finale prethodno igrao i 2007, kada je poražen od Federera. O kvalitetu meča dovoljno govori podatak da ja Nadal imao 49 vinera, a Đoković 45, ali su presudile mnogobrojne brejk prilike Španca (26 naspram samo četiri Đokovića), kao i više neiznuđenih grešaka Srbina (47 naspram 31).

Iako je Novak posle napornog polufinalnog susreta sa Federerom imao bitnih 24 sata dodatnog odmora, što je uticalo i na kvalitet njegove igre, Nadal je od prvog poena počeo da igra veoma agresivno, oslanjajući se na duboke udarce i promenu ritma kojima bi „šetao“ srpskog tenisera. Takva taktika urodila je plodom, pošto je već u prvom gemu posle nekoliko riskantnih udaraca na liniju Španac došao do duple brejk-šanse i već prvu iskoristio da povede. Đoković se tada žalio na bol u levom članku, ali nije tražio medicinski tajm-aut.

Oduzimanje servisa nije demotivisalo Đokovića, koji se odmah prilagodio ritmu prvog nosioca i pažljivo se nadigravao sa osnovne linije, čekajući grešku Španca, ali i ne prezajući da posegne za vinerima. Tu je problem bila preciznost, pošto je Nadal ipak bio smireniji i „puštao“ je protivnika da se sâm upeca. Taman kad se činilo da će se Novak na 0:2 i 0:30 naći u ozbiljnoj nevolji, sledi nekoliko fantastičnih servisa i prvi gem za srpskog tenisera.

Posle uvodnih gemova i „opipavanja pulsa“ na obe strane sledi odličan tenis, u kome se ipak primećivala i ogromna želja oba igrača da po prvi put trijumfuju na Flašing Medousu, zbog čega su i grešili nešto više nego obično.

Već u četvrtom gemu Novak je pokazao zbog čega je do svih sedam trijumfa protiv Španca (14-7 ukupni skor za Nadala) došao na tvrdim podlogama. Uprkos Nadalovim spektakularnim pasing-šotovima i strašnom servisu, Đoković se nije dao zaplašiti i hrabro je insistirao na slajs udarcima i taktičkom nadmudrivanju, naspram izlaska na mrežu. To mu se odmah isplaćuje, pošto dolazi i do prve brejk šanse, koju koristi posle greške Španca.

Srećom po ljubitelje tenisa, ogromna želja oba tenisera da trijumfuju donela je i neuobičajeno hrabar tenis, u kome su i Novak i Rafa hladne glave ispaljivali projektile sa osnovne linije, koji bi obično pali tik na ivicu terena. Ipak, pošto su duboki udarci Nadalova specijalnost, u petom gemu je viđena lavovska borba u kojoj je posle nekoliko brejk-lopti Maljorčanin forhend-paralelom ponovo Srbinu oduzeo servis, posle čega je Novak razbio reket.

Do kraja seta taktika oba tenisera ostala je ista. Osim pokoje neiznuđene greške, uglavnom nije bilo „jeftinih“ ili brzih poena, dok su se obe strane oslanjale na promenu ritma na osnovnoj liniji, ne bi li došle do vinera.Novak je nastavio da igra agresivno i riskantno, ali nije uspeo da vrati brejk, te je posle 50 minuta Rafa vodio sa 6:4 i 1-0 u setovima.

Ni na početku drugog seta Đoković nije menjao pristup igri, zbog čega osvaja prvi gem sa nulom i vraća malo samopouzdanja. Dok se nastavila Novakova agresivna igra, Rafa u četvrtom gemu prvo pravi dve atipične greške, a potom i prvu duplu servis-grešku, posle koje srpski teniser stiže do trostruke brejk prilike, a koristi već prvu posle nove greške Nadala.

Oduzimanje servisa protivniku u potpunosti je vratilo Đokoviću samopouzdanje, tako da Novak sledeći gem osvaja bez izgubljenog poena i dolazi do velike prednosti od 4:1.

Sledi dominacija srpskog tenisera, koji je u narednim gemovima bio brži, odlučniji i precizniji. Ipak, čudni tok sedmog gema zamalo je koštao Novaka prednosti, pošto je, nakon nekoliko neočekivanih grešaka Srbina Nadal stigao do ukupno tri brejk šanse. U tim momentima Rafa nikako nije bio bolji protivnik, ali su Novaku igrali nervi, zbog čega posle tri brejk prilike, u najboljem poenu meča Nadal pravi odlučujući viner, vraća se u igru, a potom sigurno i preuzima primat od Novaka i stiže do 4:4.

Pri rezultatu 30:30 u devetom gemu, meč je prekinut zbog jake oluje u Njujorku. Videlo se da je kiša dekoncentrisala Nadala, pošto je Novak po povratku na teren igrao mnogo bolje i uspeo je da dođe do 7:5 i izjednačenja u setovima pre nego što je drugi set ušao u taj brejk.

Ipak, treći set donosi dosta drugačiju priču, pošto se čini da se Novak na izmaku trećeg sata igre već mnogo umorio, uprkos pauzama. Sa druge strane, Nadal nije igrao ni za nijansu slabije ili manje precizno, što mu u trećem gemu donosi lak brejk, da bi potom nastavio da preti oduzimanjem servisa tokom čitavog seta, koji je posle ukupno tri sata igre rešio u svoju korist 6:4.

Bitan faktor, naročito u nastavku meča, jeste bio i servis, koji je Nadal mnogo popravio na betonu, tako da je srpski teniser imao velikih problema da mu se suprotstavi ribrejkom. U poslednjem gemu četvrtog seta Novak je imao prednost od 15:30, ali slede dva servis-vinera i as Nadala za novo vođstvo u setovima.

Ispustivši sve šanse da uhvati priključak pre nove setovne prednosti za Španca, Đoković je, povrh umora, postao i razdražljiv i igrao je manje agresivno, što je Rafi donelo brejk šansu već u prvom gemu četvrtog seta. Novak tada nakratko čuva hladnu glavu, odlično servira i spasava gem.

To, nažalost po srpskog tenisera, nije bilo dovoljno, pošto Španac već u trećem gemu dolazi do novih brejk šansi (ukupno 24 do tad naspram svega tri Novakove) i posle nešto slabije reakcije Novaka stiže i do 2:1 i prilike da servira.

Đoković je nastavio da briljira na momente i "šeta" Nadala u određenim poenima, ali je kod njega svakim gemom umor ipak bio dosta primetniji, dok je Nadal nastavio sa odličnim prvim servisom, ali i stabilnim riternom i dobrim odbranama u ključnim momentima. To mu je, posle velike borbe i obilja fantastičnih poena u šestom gemu donelo i novi brejk i nedostižnu prednost od 5:1, da bi posle tri sata i 42 minuta igre slavio ukupnim rezultatom 6:4, 5:7, 6:4, 6:2.

Ovo je bila 15 pobeda Nadala u 22 meča, a tek četvrta na tvrdim podlogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve