Nova vest
Tenis

Nedelja, 12.09.2010.

14:54

Može li Novak do druge Grend slem titule?

Srpski teniser Novak Đoković u nedelju od 22.30h sa Rafaelom Nadalom igra finale US opena na centralnom stadionu „Artur Eš“ u Njujorku.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Đokoviću će to biti treće finale na Grend slem turnirima – pre tri godine je upravo u Njujorku izgubio od Federera, a 2008. je pobedio Congu na Australijan openu. Nadal ’juri’ svoju devetu GS titulu, kojom bi došao do jedinog najvećeg trofeja koji mu nedostaje i tako se pridružio Fredu Periju, Donu Badžu, Rodu Lejveru, Roju Emersonu, Andreu Agasiju i Rodžeru Federeru.

Đoković i Nadal do sada su se sastali 21 put, a Španac vodi sa 14-7 u pobedama. Međutim, svih sedam trijumfa Novak je ostvario upravo na betonskoj podlozi, dok je Nadal tri puta bio bolji na betonu. U 2009. godini na ovoj podlozi igrali su tri puta, a Đoković nije izgubio ni set.

Ipak, to ne mora ništa da znači jer Španac igra na mnogo višem nivou nego što je to bio slučaj prošle ili bilo koje druge godine na US openu. Poboljšanje je naročito vidno na servisu, koji je dobio na brzini, ali i celokupna Nadalova igra za klasu-dve je viša od one koju je pružao u Sinsinatiju i Torontu. Smanjio je broj grešaka i igra sa mnogo više koncentracije i samopouzdanja.

Nadal je na putu do finala eliminisao Gabašvilija, Istomina, Simona, Lopesa, Verdaska i Južnog, a da pritom nije izgubio ni set, dok je samo dva puta izgubio gem na svoj servis. Majorčanin je prvi put u finalu u Njujorku i biće silno motivisan da kompletira „Grend slem“. Nadal poštuje Đokovića i svestan je da je pred njim težak zadatak.

„Mislim da je Novak zaslužio da uđe u finale jer se već četvrti put nalazi u sličnoj situaciji. On je vrlo težak rival za mene, naročito na ovoj podlozi na kojoj me je mnogo puta dobio, mada sam i ja imao pobede. On je sjajan igrač, konstantno je u vrhu, ali mislim da nije imao tako dobru sezonu s obzirom na to kakav je igrač i koje su mu ambicije. Zato je sada zaslužio GS finale, njegov stav je uvek pozitivan, a on je i divan momak i odličan teniser“.

I Đoković ima svoje adute. U prvom kolu bio je na ivici poraza od Viktora Troickog, ali je postepeno dizao formu i redom pobeđivao Pečnera, Blejka, Fiša, Monfisa i u polufinalu Rodžera Federera. Novak je protiv Švajcarca spasao dve meč lopte i zabeležio jednu od najvećih pobeda u karijeri.

Polet i adrenalin koji sigurno oseća zbog trijumfa nad čovekom koji ga je prethodne tri godine dobijao u Njujorku Đoković bi trebalo da iskoristi i da to raspoloženje prenese na meč sa Nadalom. Nadamo se da će značaj meča neutralisati umor koji Đoković sigurno oseća posle tri časa i 44 minuta duge bitke sa Federerom.

Uz to, Novak je u više navrata pokazao da ima recept za pobedu nad Nadalom na betonskim igralištima i, kako je sam istakao, sećanje na te okršaje mogli bi značajno da mu pomognu u predstojećem duelu. Ulogu favorita Novak ipak prepušta Špancu.

„Istina je da protiv Rafe najviše šansi za pobedu imama na betonu. Ipak, on je prvi teniser na svetu i igra fantastičan tenis, tako da gledano iz bilo kog ugla, on je favorit“.

Utisak je da će Đoković morati da bude agresivniji nego što je to bio protiv Federera (sa izuzetkom nekoliko poslednjih gemova u finišu), ali i da ritern mora da održi na istom, vrlo visokom nivou.

 

  Rafael Nadal Novak Đoković
Servis    
Asovi 37 22
Duple greške 11 24
Servis-vineri 39% 25%
Procenat prvog servisa 64% 69%
Osvojenih gemova na svoj servis 98% 88%
Dozvolio brejkova 2 13
Spasene brejk lopte 88% 72%
Najbrži prvi servis 217 km/h 205 km/h
Prosečna brzina prvog servisa 192 km/h 182 km/h
Prosečna brzina drugog servisa 142 km/h 154 km/h
Ritern    
Vraćeno servisa 72% 73%
Napravio brejkova 21 31
Realizacija brejk prilika 41% 45%
Osvojio gemova na protivnikov servis 24% 30%
Taktika    
Osvojenih poena na mreži 76-108 (70%) 119-192 (62%)
Osvojenih poena sa osnovne linije 55% 55%
Udarci    
Forhend vineri 70 86
Neiznuđene greške iz forhenda 69 79
Bekhend vineri 18 47
Neiznuđene greške iz bekhenda 54 82
Ukupno vinera 163 188
Ukupno neiznuđenih grešaka 135 198
Rezime    
Izgubio gemova 70 86
Izgubio setova 0 4
Provedeno vreme na terenu 14:23h 15:45h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

17 h

U fokusu

Vidi sve