Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.09.2010.

17:56

Završnica US Opena – Južni i Vavrinka prete iz senke

Posle devetog dana US Opena poznati su svi učesnici muških četvrtfinala. Uprkos eliminaciji Endija Marija i Endija Rodika, konkurencija je ove sezone jača nego poslednjih godina, a svi koji su se obreli u završnici pokazali su impresivnu igru u dosadašnjem toku turnira i veruju u uspeh, pa i u osvajanje titule.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Pored standardnih učesnika polufinala kao što su Federer i Đoković, u preostala dva četvrtfinala susreću se još dvojica tenisera iz Top 10 – Nadal i Verdasko, ali i dva slabije rangirana, no ništa manje opasna momka – Mihail Južni i Stanislas Vavrinka.

Dvanaesti nosilac Južni je ove sezone „boravio“ između 20. i 12. mesta na ATP listi, a trenutno je 14. Ipak, od početka godine pokazao je da može da se nosi i sa najboljima, a moglo bi se reći da mu je za ulazak u prvih deset ove godine nedostajala ponajviše – sreća.

Godinu je započeo stigavši do finala Roterdama posle pobeda nad Monfisom i Đokovićem (tada ga je savladao Soderling), kao i finala Dubaija, gde mu se Novak osvetio za poraz u Holandiji.

Iako je u Majamiju bio solidan, tu ga u četvrtfinalu eliminiše Soderling, da bi ga Nalbandijan potom izbacio već u drugom kolu Monte Karla. U Rimu je takođe imao nesreću da već u prvom kolu naleti na dobrog Lejtona Hjuita, ali potom osvaja turnir u Minhenu. Na Rolan Garosu ga eliminiše Berdih u četvrtfinalu, a onda ga na raznim turnirima u prvim rundama pobeđuju Pol Anri-Matju, David Nalbandijan, Rišar Gaske...

Srećom po Rusa, US Open je doneo nešto drugačiju priču, te se Južni, posle pobeda nad Andrejem Golubevim, Dudijem Selom, Džonom Iznerom i Tomijem Robredom obreo u četvrtfinalu.

Južni je, sa tehničke strane, atipičan igrač. Čovek koji forsira jednoručni bekhend, voli ravne udarce i često istrčava na loptu i igra veoma riskantno. Ne poseduje respekt ni prema jednom protivniku i često postaje miljenik publike svojim hrabrim nastupima.

Na njegovu žalost, fantastičan jednoručni bekhend ima i njegov suparnik u finalu, 25. nosilac Stanislas Vavrinka.

Ovaj Švajcarac poslednjih godina slovi za jednog od nepredvidivih igrača. Posle najboljeg ranga u karijeri i devetog mesta 2008. godine, pao je na ATP listi, ali je njegova sposobnost da „čisti“ favorite na svim podlogama ostala.

Ove godine je na startu sezone stigao do finala u Čenaju i pobedeu Kazablanki. U Monte Karlu ga u osmini finala izbacuje Đoković, a u Rimu je pobedio Robina Soderlinga, pre nego što ga je u četvrtfinalu „počistio“ Rafael Nadal.

Slede dva poraza od Federera, u Madridu i na Rolan Garosu, kao i serija loših rezultata i ranih eliminacija do US Opena. Nešto slično situaciji u kojoj se Južni našao.

Kao i Rus, i Vavrinka je na US Openu ove godine u najboljoj formi. Posle Mihaila Kukuškina i Huana Ignjasija Čele, u trećem kolu je eliminisao jednog od glavnih favorita, Endija Marija (6:7, 7:6, 6:3, 6:3). Sledi pobeda nad Semom Kverijem u pet setova i sada susret sa Južnim.

„Južni je opasan igrač. Ima fantastičan bekhend i odličan je sa osnovne linije. Već smo igrali jedan protiv drugog nekoliko puta i svaki put je bio težak meč. Ovo će biti napet susret“, rekao je Vavrinka povodom četvrtfinalnog susreta.

Sa druge strane, Rus nije želeo da mnogo komentariše predstojeći susret.

„Ne želim da mislim o Stanu. Igrali smo više puta do sada i svaki meč je bio drugačiji. On ima dobar bekhend, ali ne želim da razmišljam o tome“, kratak je bio Južni.

Dvojica tenisera su se do sada susreli četiri puta, i obojica imaju po dve pobede. Južni je bio bolji u drugom kolu Toronta 2007 (6:4, 6:4) i drugom kolu Majamija ove godine (1:6, 7:6, 7:5), dok je Vavrinka slavio u Barseloni prošle godine (7:5, 6:1), kao i u Rimu (6:3, 7:6).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu