Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

10:55

Izrod aristokratskog sporta, superheroj Džimi Konors

Džejms Skot 'Džimi' Konors rođen je 2. septembra 1952. godine u Ilinoisu, osvojio je Otvoreno prvenstvo SAD pet puta, na ostala tri gren slem turnira sakupio još tri titule u singlu i povukao se kao igrač sa najviše pobeda u istoriji ATP turnira (1225). Levoruki teniser, prvi koji je igrao dvoručni bekhend, povukao se 1996. godine, a u karijeri je od igranja tenisa stigao da zaradi 8,6 miliona dolara. Sa 22 godine došao je na prvo mesto na ATP listi, gde se zadržao okruglih 160 nedelja u nizu. Taj rekord srušio je tek Rodžer Federer, februara ove godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prve mečeve odigrao je 1970. godine i najavio veliku karijeru pobedivši tadašnju zvezdu Roja Emersona. Preduslovi za rezultate koje je postizao bili su talenat i rad ali je Konors bio prvi igrač koji nikada nije 'priznavao poraz'.

Nije bio prvi samo u tome, čudne naravi, sklon raspravama sa sudijama, publikom i rivalima nazivan je 'izrodom aristokratskog sporta', zvali su ga derištem, a iz tog vremena je i nadimak koji ga je dugo pratio, 'Brash Basher of Belleville' (drski, 'opaljeni' dečko iz Belvila, predgrađa u kojem je rođen).

Naslovne strane donela mu je romansa sa spektakularnom tinejdžerkom Kris Evert, ali je venčanje zakazano za oktobar 1973. godine naprasno otkazano.

Kada je osnovana Asocijacija teniskih profesionalaca Konors nije želeo da se učlani, iz protesta je igrao na malim turnirima, a veliki 'rat' sa Arturom Ešom i 'njegovom' ATP organizacijom završen je tako što 1974. godine kada je bio daleko najbolji nije osvojio samo Rolan Garos. Niije mu dozvoljeno da nastupi. Kasnije je četiri puta dolazio do polufinala Otvorenog prvenstva Francuske ali ga nikada nije osvojio.

Vimbldon je uspeo da osvoji, ali 1977. godine nije hteo da se pojavi na paradi bivših šampiona, a na Mastersu se prvi put pojavio tek 1978, posle tri otkaza, i pobedio.

Poslednje veliko finale odigrao je na terenima 'Ol Ingland kluba' 1984. godine, izgubio ubedljivo od Mekinroa a na novinarsko pitanje da li je Mekinro bio bolji odgvorio je u svom stilu – "Nikada".

Kraj priče nagovešten je u februaru 1986. godine, izgubio je polufinale Boka Rejtona od Lendla zbog svađe sa sudijama, kažnjen je sa 20.000 dolara i desetonedeljnom suspenzijom. Više nikada nije osvojio veliki turnir, ali se borio sa najboljima do svoje 41. godine, a 1988. i 1989. godine 'upisao' je poslednje dve titule, 108. i 109. u karijeri.

Zahvaljujući tri odigrana (i izgubljena) meča 1991. godine pao je na 936. mesto na ATP listi, ali se posle operacije vratio i uspeo da stigne do polufinala svog omiljenog turnira, Otvorenog prvenstva SAD, pobedivši u četvrtfinalu, na svoj 39. rođendan.

Od 1998. godine je član teniske Kuće slavnih u Njuportu, a od januara 2007. godine trener Endija Rodika.

Gren slem titule: 8 (Australija 74, Vimbldon 74, 82, US Open 74, 76, 78, 82, 83)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve