Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

19:38

Vimbldon - muška konkurencija

Rodžer Federer je peti put uzastopno osvojio Vimbldon i tako izjednačio rekord Bjerna Bjorga po broju trofeja u nizu na terenima Ol Ingland Klaba. Finalni meč između Federera i Nadal bio je jedan od najkvalitetnijih ove godine, Španac je dokazao da se rapidno približava najboljem teniseru sveta, ali je ipak izgubio posle 3 sata i 45 minuta, trećem najdužem finalu u istoriji Vimbldona. Kiša je u potpunosti poremetila program, a organizatori su se u celoj zbrci vrlo loše snašli. Najgore su prošli Nadal, Soderling, Đoković i Kifer, koji su završavali mečeve 3. kola, dok su neki teniseri već igrali četvrtfinale. Federer je, zbog predaje Hasa, imao čak 6 dana odmora, dok su Nadal i Đoković konstantno bili na terenu dan za danom, što je donekle ugrozilo i regularnost takmičenja.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Džastin Gimelstob je bio solidan izazov Endiju Rodiku u prvoj rundi, ali je treći nosilac pronašao način da se izbori sa čestim jurišima na mrežu i dobrim servisima protivnika – 6:1, 7:5, 7:6. Federer je za sat i po vremena osigurao prolaz dalje protiv Gabašvilija – 6:3, 6:2, 6:4, a jednako lak posao imali su Has i Ferer. Mladi Amerikanac sjajnog servisa Sem Kveri nije izdržao pritisak koji mu je javnost nametnula, pa je pokleknuo već u prvom kolu protiv Alehandra Falje sa 7:6, 6:1, 6:4.

Tim Henman je u 4 sata i 11 minuta dugom meču (bilo prekida zbog kiše) uspeo da eliminiše Karlosa Moju sa 6:3, 1:6, 5:7, 6:2, 13:11. Britanac je na 11:11 spasao dve vezane brejk lopte, a onda divnim bekhend lobom omogućio sebi meč poen u narednom gemu i došao do trijumfa. Duel je bio pun promena ritma, ali tempo nijednog trenutka nije opao. Česti izlasci na mrežu (Henman 100, Moja 78) uslovili su mnogo lepih poena, a Britanac je na kraju obezbedio tek treću ovosezonsku pobedu. Nadal nije imao lak zadatak protiv Mardija Fiša, pobedio je sa 6:3, 7:6 6:3. Amerikanac ima problema sa viškom kilograma, pa nije mogao nikako da se nadmeće sa Špancem sa osnovne linije, a prilaz mreži morao je biti perfektan, jer je Nadal igrao sa puno samopouzdanja. Odličan servis držao je Fiša u igri, ali je prvu brejk priliku napravio tek sredinom trećeg seta, što je nedovoljno za bilo kakav otpor. Nadal je tada odoleo i rutniski završio posao. Nosioci su, predvođeni Đokovićem, Berdihom, Gaskeom i Davidenkom, lako obezbedili prolaz.

Gaske je savršenom igrom pobedio Nikolasa Maija, iako je taj meč bio ’viđen’ kao potencijalno iznenađenje – 6:4, 6:3, 6:4, dok je Endi Rodik lako, ali neubedljivom igrom, savladao Udomčokea sa 6:3, 6:4, 7:6. Nikolaj Davidenko je fantastičan način prvi put obezbedio proboj u treću rundu Vimbldona – nadoknadio je 0:2 u setovima protiv Krisa Gučonea, napravio samo 14 neiznuđenih grešaka i pobedio sa 3:6, 5:7, 7:6, 6:4, 6:4. Nadal i Federer su bez problema izbacili Ešauera i Del Potra, a Tim Henman se junački borio, ali nije izdržao još jedan meč sa maksimalnim brojem setova, pa je Felisijano Lopes trijumfovao sa 7:6, 7:6, 3:6, 2:6, 6:1. Hjuit i Bagdatis su bili sigurni, a Džo-Vilfred Tsonga je napravio 47 ’vinera’ i pobedio Lapentija sa 6:4, 6:3, 6:2. Aisam-Ui-Hag-Kureši je miksom snažnih udaraca sa osnovne linije, igre na mreži i čestih ’drop šotova’ uspeo da na kratko poremeti ritam igre Marata Safina, ali je presudilo iskustvo i veći kvalitet, pa je Rus je pobedio sa 6:4, 6:2, 7:6.

Janko Tipsarević je protiv Fernanda Gonsalesa pružio verovatno najbolju partiju u karijeri i uspeo da, posle Peje i Florana Sere, treći put u nizu pobedi u pet setova – 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 8:6. Meč je trajao 3 časa i 35 minuta, Janko je spasao meč loptu i 2:5 u odlučujućem setu, da bi na kraju asom zapečatio trijumf. Safin nijednog trenutka nije uspeo ozbiljnije da se odupre Federeru, pa je Švajcarac slavio u tri seta – 6:1, 6:4, 7:6. Huan Karlos Ferero je izbacio Džejmsa Blejka, a Pol-Anri Matje je savladao Ivana Ljubičića sa 4:6, 7:5, 6:2, 6:3. Fernando Verdasko je tek u trećem setu meča protiv Rodika pokazao zašto je jedan od retkih Španaca koji dobro igra na savim podlogama, imao je dve set lopte, čak i više asova od Rodika (13-12), ali ni to nije bilo dovoljno da se izbegne ubedljiv poraz – 6:3, 6:4, 7:6.

U subotu zbog kiše nije odigran nijedan meč muškog singla, a tvrdoglavi organizatori nisu dozvolili da se igra u nedelju, koja je po tradiciji slobodan dan, iako je tada vreme bilo najlepše i kiša nije padala nijednog trenutka.

Vejn Arturs nije uspeo da održi kvalitet igre iz drugog kola, kada je izbacio Tomija Robreda, pa je prošlogodišnji polufinalista Jonas Bjorkman lako trijumfovao – 6:2, 6:1, 6:4. Mnogo više uzbuđenja očekivalo se u dvoboju tenisera sličnih karakteristika, Markosa Bagdatisa i Davida Nalbandijana. Ipak, Kipranin je dominirao, dozvolio Nalbandijanu samo jednu brejk loptu i pobedio sa 6:0, 7:5, 6:2. Tomaš Berdih je u tvrdom meču savladao Hjunga-Taika Lija iz Koreja – 6:4, 7:6, 7:6. Čeh je do tada bio besprekoran u taj brejkovima, imao je skor 6-0. Rafael Nadal je u meču protiv Soderlinga vodio sa 2:0, propustio meč loptu u taj brejku trećeg, zatim izgubio taj i naredni set, poveo sa 2:0 u petom, ali je okršaj po ko zna koji put prekinut zbog kiše. Meč je završen tek u sredu, a Španac je posle mnogo muka, velikog broja preokreta i čarki sa protivnikom uspeo da pobedi u psihički jednom od najtežih mečeva u karijeri – 6:4, 6:4, 6:7, 4:6, 7:5.

Tipsarević se odlično držao protiv Ferera do 5:5 u prvom setu, usledila je kiša, a srpski teniser posle prekida nije uspeo da pronađe pravu igru, umor je takođe bio evidentan, pa je bivši ’broj 1’ pobedio sa 7:5, 6:3, 7:6. Hjuit je eliminsao Kanjasa, a Davidenko je protiv Monfisa radio ono što najbolje zna, prebacivao lopticu i čekao grešku rivala. Takva taktika se protiv psihički labilnog Francuza brzo isplatila – 6:3, 7:5, 6:3.

Rišar Gaske je zaustavio seriju pobeda Džo-Vilfreda Tsonge, uprkos tome što je imao brejk zaostatka u prvom setu – 6:4, 6:3, 6:4. Tsongi nije išlo tako dobro kao prethodnih dana, napravio je čak 40 neiznuđenih grešaka i videlo se da, ukoliko želi još bolje rezultate, mora da pridoda još neku dimenziju svojoj igri, kako bi imao i drugih opcija kada mu servis ili fohend zataje. Matje je, osokoljen pobedama nad Davidom Fererom i Ljubičićem, sa puno vere u sebe ušao u meč sa Endijem Rodikom. Ipak, Amerikanac je bio totalno fokusiran, nije potcenio rivala ni u jednom momentu, a u taj brejku trećeg seta je spasao 0:5 i došao do četvrtfinala – 6:2, 7:5, 7:6.

Đoković je u duelu sa Lejtonom Hjuitom ponovo pokazao čelične nerve i obezbedio prolaz dalje – 7:6, 7:6, 4:6, 7:6. Mihali Južni je opet bio veliki problem za Nadala, ali je Španac u velikom stilu preokrenuo meč posle 0:2 u setovima – 4:6, 3:6, 6:1, 6:2, 6:2. Bagdatis je sa 7:6, 7:6, 6:3 pobedio Davidenka u meču punom dugih nadigravanja sa osnovne linije i veoma kvalitetnih udaraca sa obe strane. Presudilo je veće srce Kipranina, koji je manje grešio u prelomnim poenima.

Novak Đoković je u četvrtfinalu izbacio Markosa Bagdatisa posle 5 setova, iako je vodio 2:0 i imao brejk prednosti u trećem – 7:6, 7:6, 6:7, 4:6, 7:5. Rišar Gaske je imao isti zaostatak u meču sa Endijem Rodikom, ali ga je fantastičan forhend održavao u igri. Nakon brejka u trećem setu, Francuz je dobio dodatni elan, počeo je češće da izlazi na mrežu, što mu se na kraju ispaltilo – 4:6, 4:6, 7:6, 7:6, 8:6. Nadal nije iamo problema sa Berdihom – 7:6, 6:4, 6:2, a Federer je izgubio jedan set od Huana Karlosa Ferera – 7:6, 3:6, 6:1, 6:3.

Igranje veoma teških i napornih mečeva ostavilo je traga na Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu, pa su svi koji vole tenis ostali uskraćeni za jedan fenomenalan meč, koji bi sigurno gledali da su obojica imali bar malo vremena za odmor. Nije bilo nikakve tenzije u tom polufinalnom dvoboju, Nole je dobio prvi set, ali je pri rezultatu 3:6, 6:1, 4:1 predao zbog žuljeva. Ni Nadal nije bio u boljem raspoloženju, izostala su njegova euforična radovanja posle dobro odigranih poena, a čuveno „vamos“ se čulo samo jednom. Gaske je posle maratona sa Rodikom bio prvi na programu sutradan, pa nije bilo realno očekivati da u takvim uslovima pruži dostojan otpor Federeru – 7:5, 6:3, 6:4.

Rafael Nadal je odigrao neverovatno finale, ali je Federer ipak uzeo titulu – 7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2. Švajcarac je počeo meč brejkom, ali je Nadal sa nekoliko uspešnih ’pasinga’ iz bekhenda vratio brejk. U taj brejku prvog seta viđena je prava drama, a Federer je sjajnom bekhend dijagonalom iskoristio tek petu set loptu (imao vođstvo 6:3) i poveo. Nadal nije bio obeshrabren propuštenom prilikom, več je zaigrao još bolje i odličnim bekhendima dovodio Švajcarca do ludila – 1:1. Maljorčanin je bio više nego ravnopravan i u trećem setu, a Federer se u igri održavao neodbranjivim servisima, što je bilo presudno i u taj brejku trećeg seta. Nadal je odmah pokazao kakav je borac, oduzeo servis Federeru već na početku četvrtog seta, a zatim, potpomognut odlukom ’oka sokolovog’, došao do duplog brejka i ubrzo do izjednačenja. Činilo se da je preimućstvo na strani Španca, koji je zaista bio neustrašiv i došao do 15:40 u trećem i četvrtom gemu odlučujućeg seta. Međutim, kada su mnogi pomislili da je Federer ’na konopcima’, Švajcarac dokazuje da je najbolji – izvlači se iz neugodne situacije odličnim servisima i, uz nekoliko grešaka Nadala, ostvaruje ravnotežu. Nedugo zatim Federer pravi brejk, potom zabija tri asa u narednom gemu i pobeđuje najvećeg rivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve