Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

19:09

Rolan Garos - muška konkurencija

Ovogodišnji Rolan Garos, baš kao i prošlogodišnji, protekao je bez mnogo iznenađenja – u 2006. prva četiri nosioca igrala su polufinale, dok je ove godine Novak Đoković ’zamenio’ trećeg nosioca Endija Rodika, što je, s obzirom na podlogu, bilo više nego očekivano. U poslednjih nekoliko godina pariski Gren slem izgubio je karakteristiku koja ga je odvajala od drugih turnira iz ’velike četvorke’ – skoro uvek bi se do same završnice plasirao apsolutni autsajder, a finale nikada nije bilo u potpunosti očekivano od javnosti. Holanđanin Martin Verkerk je kao 46. teniser sveta stigao do finala 2003. godine, Gaudio je trijumfovao 2004. kao 44. na svetu, Medvedev je 1999. krajnje iznenađujuće došao do finala, Albert Kosta je kao 20. nosilac osvojio trofej 2002. godine...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Vladavina Rafaela Nadala nastavljena je i ove godine, mladi Španac je pokazao da je definitivno bez premca na šljaci, a jedini set izgubio je u finalu od Federera. Najviše je razočarao Fernando Gonsales, koji je ispao već u prvom kolu od Radeka Štepaneka.

Nepisano ovogodišnje pravilo glasi da prvi dan svakog Gren slem turnira mora biti ometen kišom, pa je tako bilo i u Parizu. Završena su samo 3 meča, Janko Tipsarević je u srpskom dvoboju bio bolji od Dušana Vemića, Marat Safin je pružio sjajnu igru protiv Visentea i slavio sa 6:1, 6:3, 6:1, dok je Potito Starače savladao Iva Minara u 4 seta. Naredni dan bio je još manje prometan, jedino je ekspresni Davidenko stigao da završi posao protiv Galvanija – 6:3, 6:1, 6:1.

Endi Rodik je neslavno završio učešće već u prvom kolu, a bolji od njega bio je Igor Andrejev sa 3:6, 6:4, 6:3, 6:4. Rus je fantastičnim forhendom zadavao mnogo muka Rodiku, lako ga je ’prolazio’ na mreži i tako najavio uspešan turnir. Katastrofalan dan za Amerikance na Rolan Garosu pospešio je Ivo Karlović, koji je savladao osmog nosioca Džejmsa Blejka sa 4:6, 6:4, 7:5, 7:5, usput zabivši 22 asa. Još šestorca Amerikanaca napustilo je takmičenje toga dana – Delić, Kendrik, Kveri, Spejdija, Gimelstob i Rasel. Štepanek je ’isprašio’ Gonsalesa sa 6:2, 6:2, 6:4, Soderling je predao meč Montanjesu, a ostali favoriti, predvođeni Federerom, Nadalom, Bagdatisom i Hjuitom, nisu imali većih problema.

Novak Đoković je bio neubedjliv protiv Santijaga Hiralda i pobedio je na čist talenat – 6:3, 7:6, 6:4. Rišar Gaske je napravio čak 41 neiznuđenu grešku i izgubio maksimalnim rezltatom od Kristofa Fligena, a iznenađenje je napravio Janko Tipsarević, pobedviši Marata Safina sa 6:4, 6:4, 7:5. Janko je karakterističnim oštrim udarcima pogađao, a nije se opustio pri vođstvu od 2:0, što ga je mnogo puta skupo koštalo u prošlosti. Giljermo Garsija Lopes je eliminisao desetog nosioca Tomaša Berdiha sa 7:5, 6:4, 6:4, a Gael Monfis je u 4 seta pobedio Huana Čelu. Federer je rutinski izašao na kraj sa Francuzom Ašionom, baš kao i Davidenko sa Ešauerom.

Nadal je bez mnogo muke pobedio Flavija Ćipolu, a Đoković je nastavio da igra sa puno oscilacija i prepustio je set Rekurdeu iz Francuske – 6:3, 3:6, 6:3, 6:1. Lejton Hjuit je nadoknadio minus od dva seta protiv Gastona Gaudija i trijumfovao sa 4:6, 3:6, 6:2, 6:4, 6:2. Australijanac je bekhendom diktirao ritam u poenu, Gaudio nije imao rešenja za njegove dijagonale, a kada bi se totalno preorijentisao na svoju bekhend stranu, usledila bi munjevita paralela. Taktika je bila dobro osmišljena, Hjuit ju je uspešno sproveo u delo i zaslužio prolaz.

Federer je izgubio samo 5 gemova protiv Staračea, Davidenko je dominirao protiv Ljodre, a ništa teže nije bilo ni Robredu protiv Tipsarevića. David Nalbandijan i Gael Monfis imali su vrlo uzbudljiv okršaj, a na kraju je Argentinac slavio posle skoro 4 sata igre – 7:6, 5:7, 6:4, 7:6, uprkos tome što je Monfis odservirao 25 asova. Volandri je izbacio Ljubičića u 5 setova i tako najavio pad Hrvata i skori izlazak iz Top 10, Južni je pobedio Huana Karlosa Ferera u veoma tvrdom duelu, a Kanjas je efektno završio posao protiv Fligena.

Olivije Pasijans je bio nadomak pobede protiv Novaka Đokovića, u nekoliko navrata je bio na samo dva poena od velike senzacije, ali se Srbin borio do samog kraja i eliminisao poslednjeg francuskog predstavnika na RG – 7:6, 2:6, 3:6, 7:6, 6:3. Andrejev je očigledno dobio na samopouzdanju i lako je pobedio Matjea sa 7:6, 6:0, 6:3, dok je Fernando Verdasko poslao kući 12. nosioca Davida Ferera – 4:6, 7:6, 6:3, 6:3. Nadal, Moja i Bagdatis su brzo obavili zadatke i obezbedili plasman u osminu finala. Isto je učinio i Hjuit, iako je izgubio prvi set od Nieminena. Posebno impresivne bile su skraćene lopte bivšeg ’broja 1’, kojima je potpuno izbacivao Finca iz takta i dolazio do psihološke prednosti.

Federer je opet bio nepremostiva prepreka za Južnog – 7:6, 6:4, 6:4, Kanjas je lagano obavio posao sa Monakom, baš kao i Robredo u vrlo dosadnom duelu sa Volandrijem. Uzbudljiv meč odigrali su Davidenko i Nalbandijan, a Rus je pobedio sa 6:3, 7:6, 3:6, 7:6. Bilo je vrlo dramatično, ali kvalitet tenisa bio je daleko ispod očekivanog nivoa, sve se svodilo na čekanje greške protivnika, a igrači su retko preuzimali inicijativu i pokušavali da reše poen. Kao posledica takvog pristupa došlo je 118 neiznuđenih grešaka i samo 26 direktnih poena.

Đoković je konačno zaigrao kako treba i pobedio Verdaska sa 6:3, 6:3, 7:6, a Karlos Moja je u dvoboju veterana savladao Jonasa Bjorkmana – 7:6, 6:2, 7:5. Igor Andrejev je nastavio sa blistavim partijama i eliminisao Markosa Bagdatisa sa 2:6, 6:1, 6:3, 6:4. Nadal je igrao neverovatno u prva dva seta protiv Lejtona Hjuita, napravio je mali broj grešaka, a pritom je igrao znatno ofanzivinije nego inače. Australijanac se borio u trećem setu, forhend ga je odlično služio, ali Nadal je na sve imao odgovor – 6:3, 6:1, 7:6.

Tomi Robredo je bio prvi teniser koji je oduzeo set Federeru, ali se Švajcarac ’naljutio’ i dobio poslednja dva seta za 49 minuta – 7:5, 1:6, 6:1, 6:2. Svetski ’broj 1’ se mučio sa servisom, ali nijednog trenutka nije delovalo da Španac može ozbilnije da ugrozi njegov nastup na Rolan Garosu. Nikolaj Davidenko je pobedio Giljerma Kanjasa sa 7:5, 6:4, 6:4, a frapantan je podatak da je Rus načinio čak 56 neiznuđenih grešaka više (70-16), uz odnos u ’vinerima’ 31-13.

Ni druga dva četvrtfinala nisu donela nijedan set ’viška’, Đoković je sa 6:3, 6:3, 6:3 eliminisao Andrejeva, a i Nadal je dominirao protiv Moje – 6:4, 6:3, 6:0. Srbin je izgubio servis samo u početnom gemu, ali je do kraja kontrolisao poene i izbegao komplikacije oko plasmana u polufinale.

Nikolaj Davidenko je odigrao malodušno protiv Federera, imao je prednost brejka u svakom od tri seta, ali je na kraju izgubio sa 7:5, 7:6, 7:6. Rus je iskoristio 3 od 17 brejk lopti, a zaista je začuđujuće da mu se ruka tako ’stegne’ u bukvalno svakom za ishod bitnom poenu. Đoković je pružio snažan otpor Nadalu, nadoknadio dva brejka minusa u prvom setu, ali je Španac nekoliko puta u finišu seta imao ogromnu količinu sreće i poveo. Nadal je odmah napravio brejk na početku drugog seta, Novak je spasao tri vezane set lopte na 5:4, došao do brejk prike, ali je drugi nosilac tada zabio as i do kraja trijumfovao sa 7:5, 6:4, 6:2.

Prva dva seta finala bila su ekstremno kvalitetna i uzbudljiva, ali Nadal je u preostala dva držao totalnu kontrolu i potvrdio titulu ’kralja šljake’ – 6:3, 4:6, 6:3, 6:4. Stvari bi se možda drugačije razvijale da je Federer bolje iskoristio pritisak koji je nametnuo Špancu na početku. Ipak, nije iskoristio nijednu od 10 brejk lopti (imao 0:40 u osmom gemu), a Nadal je materijalizovao svoju prvu i osvojio set. Švajcarac je u drugom setu više izlazio na mrežu, bekhendi iz slajsa bili su mnogo dublji, a onda je do izražaja morao da dođe i brilijantan forhend – 1:1 u setovima. Nadal je odmah oduzeo servis Federeru na početku trećeg seta, sjajno je kombinovao servise, kontrolisao poene i do iznemoglosti forsirao bekhend stranu Švajcarca, a to se, kao i mnogo puta ranije, pokazalo kao delotvorno. Slično je bilo i u 4. setu, Nadal je napravio brejk za 2:1 i bez problema održao prednost do kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve