Nova vest
Tenis

Četvrtak, 23.08.2007.

13:17

Mario Ančić

Mario Ančić je prvi rival Novaka Đokovića na ovogodišnjem US openu. Slobodno se može reći, najteži mogući žreb, jer je Hrvat tek na 37. poziciji ATP liste samo zahvaljujući bolesti koja je omela njegov dalji napredak i prodor u vrh. Zbog mononukleoze je propustio 5 turnira Masters serije, Rolan Garos, Vimbldon i još nekoliko takmičenja, pa je pad niz lestvicu bio neminovnost.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Novak i Mario su se do sada sastali dva puta, oba puta na Gren slem turnirima. Srpski teniser je na US openu 2005. godine bio uspešniji i slavio sa 6:3, 5:7, 7:6, 6:3, dok je Ančić bio bolji u maratonskom duelu na prošlogodišnjem Vimbldonu – 6:4, 4:6, 4:6, 7:5, 6:3.

Ančić se na teren vratio u Montrealu, gde je u drugom kolu poražen od Pol-Anri Matjea, a na istom stepeniku je zaustavljen od Melcera u Sinsinatiju. Uspešno je prebrodio kvalifikacije u Nju Hejvenu (odbio ’vajld-kartu’ organizatora uz obrazloženje da su mu potrebni mečevi), ali je na samom startu poražen od Stanislasa Vavrinke.

Profesionalac je postao 2001. godine, a 2002. je na Vimbldonu prošao kvalifikacije i eliminisao Rodžera Federera u prvoj rundi. To je bio poslednji put da je Švajcarac savladan na vimbldonskoj travi. Te sezone je trijumfovao na ’čelindžeru’ u Beogradu i završio je godinu kao najmlađi igrač u prvih 100.

Sledeće sezone je bio redovniji na ATP turu, odličan rezultat napravio je na Australijen openu, kada je dogurao do osmine finala (izgubio od Huana Karlosa Ferera), a igrao je četvrtfinala u Sent Peltenu i Stokholmu.

Već 2004. godine svima je bilo jasno da će tenis dobiti još jednog vrhunskog igrača – Mario je pobedio Rafaela Nadala i Tomasa Johansona na putu do finala u Milanu, ali je izgubio od Dupuija u taj brejku trećeg seta. Fenomenalan rezultat ostvario je i na Vimbldonu – polufinale i poraz od Rodika u četiri seta. Naredne sezone je osvojio prvu titulu, a do trijumfa u Hertogenbošu došao je pobedom nad braniocem trofeja Mišelom Ljodrom – 7:5, 6:4. Stigao je do polufinala u Marseju i Roterdamu, a u Tokiju je poražen u finalu od Veslija Mudija, iako je imao dve meč lopte. Na Gren slem turnirima nije stizao dalje od osmine finala, a posebno razočaravajuć poraz bio je na Vimbldonu od Felisijana Lopesa u osmini finala.

Godina 2006. bila je period meteorskog uspona za Ančića, kako u igri, tako i na ATP listi. Odbranio je trofej u Hertogenbošu, a njemu je pridodao i trijumf u Sankt Petersburgu. Na Rolan Garosu i Vimbldonu je prolazio u četvrtfinale, ali je Rodžer Federer oba puta bio nepremostiva prepreka. U Hamburgu je došao do polufinala, a u Oklendu do finala. Sezonu je završio na 9. mestu, a vrlo verovatno bi bio plasiran i više, da nije zbog povrede kolena propustio seriju turnira na američkom betonu zaključno sa US openom.

Ančić je svestran igrač, vrlo dobro se snalazi na svim podlogama. Taktiku osmišlja na odličan način, u svakom momentu tačno zna šta bi trebalo da odigra i kako da se postavi prema određenom rivalu. Poseduje izvrstan servis, volej mu je takođe na nivou, pa zbog toga beleži dobre rezultate na travi. Ništa slabiji nije ni u dužim poenima, za svoju visinu (195 cm) je pristojno brz, što mu, uz veliki raspon ruku, omogućuje da pravovremeno dođe na lopticu i namesti se na udarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve