Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:59

Žistin Enan

Žistin Enan je teniserka koja je dokazala da fizička snaga nije presudna u tenisu. Njena besprekorna tehnika udaraca, smirenost i hrabrost u odlučujućim trenucima doneli su joj šest Gren slem titula, još tri finala, četiri polufinala i, kao vrhunac, vodeću poziciju na WTA listi. Talenat je pokazala veoma rano, Žistin je peta teniserka u istoriji koja je osvojila prvi profesionalni turnir na kom je učestvovala – Antverpen 1999. godine.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Već 2001. godine igrala je polufinale na Rolan Garosu i polufinale Vimbldona, u kojem je poražena od tada neprikosnovene Venus Vilijams. U Parizu je imala sjajnu priliku da se domogne finala, ali zemjakinja Kim Klajsters pobedila sa 2:6, 7:5, 6:3, iako je Enan imala vođstvo od 4:2 u drugom setu. Te godine je prvi put završila sezonu u Top 10, a trijumfovala je na tri turnira – Gold Koust, Kanbera i Hertogenboš.

Naredne godine osvojila je prvi turnir najviše kategorije, u Berlinu. U Nemačkoj je bila bolja od Dženifer Kaprijati i Serene Vilijams i tako postala jedan od četiri teniserke koje su uspele da pobede mlađu Vilijamsovu u 2002. godini. Međutim, Žistin još nije pronašla recept za sestre Vilijams, pošto je te godine dva puta poražena od Serene i četiri puta od Venus.

Poredak u ženskom tenisu drastično se menja 2003. godine, koju je Enan završila na prvom mestu, zabeleživši 75 pobeda i osvojivši 8 turnira. Zajedno sa sunarodnicom Kim Klajsters svrgla je sa trona sestre Vilijams. Jedan od najuzbudljivijih mečeva te sezone bilo je polufinale Rolan Garosa sa Serenom Vilijams, koje je Enan rešila u svoju korist sa 6:2, 4:6, 7:5. Pariska publika bila je u potpunosti na strani Enanove, aplauzom pozdravljala svaku grešku Serene, a sa terene je ispratila glasnim zvižducima. Amerikanka je bila pod velikim pritiskom, ispustila vođstvo od 4:2 u odlučujućem setu i tako dozvolila Belgijanki da okonča njen niz od 33 pobede na Gren slem takmičenjima. U polufinalu US opena protv Dženifer Kaprijati čak deset puta se našla na dva poena od poraza, gubila sa 5:3 u drugom i 5:2 u trećem setu, ali je na kraju ipak pobedila – 4:6, 7:5, 7:6. Samo 19 sati kasnije izašla je na teren i pobedila Klajstersovu u finalu sa 7:5, 6:1 i potvrdila dominaciju u toj sezoni.

Fenomenalno je igrala i u 2004. godini, osvojila Australijen open, a na turnirima prve kategorije pobeđivala je 25 puta uzastopno. Bolest ju je odvojila od terena na početku sezone na šljaci, njene omiljene podloge. Pokušala je da brani titulu na Rolan Garosu, ali izgubila je već u drugom kolu od Tatjane Garbin. Nije uspela da odbrani trofej ni na US openu (poraz od Petrove u 4. rundi), a zatim je odustala od deset završnih turnira sezone sa namerom da se potpuno izbori sa problemima koje je trpeo njen imunološki sistem. Neugodna povreda kolena odvojila ju je sa terena još neko vreme, a povratak je obeležen turnirom u Majamiju, nakon šest meseci pauze. Nije joj dugo trebalo da se vrati u formu, pošto je trijumfovala na Rolan Garosu, savladavši Meri Pirs u finalu sa 6:1, 6:1. U duelu osmine finala sa Svetlanom Kuznjecovom spasla je dve meč lopte i pobedila sa 7:6, 4:6, 7:5.

Konstantnost, bolja fizička sprema nego ranijih sezona i neosporan kvalitet održavaju Enan u vrhu i u 2006. godini, u kojoj igrala u finalu sva četiri najveća turnira. Trijumfovala je na Rolan Garosu, a osvojila je i titule u Sidneju, Istbornu, Dubaiju i Nju Hejvenu. Ove godine je treći put zaredom pobedila na Rolan Garosu, odbranila je titule u Istbornu i Dubaiju i pobedila u Varšavi i Dohi.

Enan je najkompletnija teniserka današnjice, odlično igra na svim podlogama, mada njena brzina i odličan rad nogu najviše dolaze do izražaja na šljaci. Prepoznatljiva je po jednoručnom bekhendu, kojim je sposobna da pogađa pod izuzetno teškim uglovima. Ima izvanredan osećaj za igru, neprimetno menja taktiku u toku meča, pošto joj podjednako odgovara i defanzivni i ofanzivni stil igre

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve