Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:56

Tamira Pašek

Tamira Pašek je plasmanom u četvrto kolo Vimbldona najavila odlične rezultate u budućnosti. Austrijanka već zauzima 39. poziciju na WTA listi, a rođena je 6. decembra 1990. godine. Postala je profesionalac krajem oktobra 2005. godine, a prvu i, za sada, jedinu titulu osvojila je septembra prošle godine u Portorožu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Debi na WTA turnirima imala je u Lincu (dobila ’vajld-kard’) i odmah je zabeležila prvu pobedu. Žrtva je bila Ukrajinka Jelena Vesnina (7:6, 1:6, 7:5), a u drugoj rundi je pružila solidan otpor Ani Ivanović – 7:5, 6:1.

Rang oko 300. mesta na svetu primoravao ju je da igra kvalifikacije za većinu turnira, a led je probila u Istanbulu. Prošla je tri kola kvalifikacija (pobedila prvu nositeljku Julijanu Fedak), zatim u prvoj rundi glavnog žreba savladala Ališu Molik sa 5:7, 6:4, 6:4, sjajno započela meč protiv Kataline Kastanjo iz Kolmbije, ali niije imala snage za više – 3:6, 6:4, 6:4. Igrala je ’čelindžere’, ponekad i ’fjučerse’, a vrhunac te godine bio je u Portorožu – Tamira je dobila osam uzastopnih mečeva, prošla kvalifikacije i osvojila titulu, a na putu do prvog trofeja savladala je Ivetu Benešovu, Emili Loa i Mariju Elenu Kamerin. Završila je sezonu na 181. poziciji i sa velikim ambicijama je ušla u narednu.

Na Australijen openu je nadigrala tri bolje rangirane igračice – Lisjak i Hsie u kvalifikacijama, a zatim i Severin Bremond u prvoj rundi glavnog žreba. Zaustavila je Vera Zvonarjeva u drugom kolu – 6:1, 6:3. Prošla je kvalifikacije i u Dubaiju, zatim pobedila Katarinu Srebotnik i odigrala odličan meč sa Žistin Enan. Dvoboj je trajao dva časa i 28 minuta, Belgijanka je gubila sa 1:0 u setovima, suočila se sa brejk loptom pri rezultatu 5:5 u drugom, ali na kraju ipak trijumfovala – 4:6, 7:5, 6:1. Još nekoliko puta je prošla kvalifikacije, a na Rolan Garosu je ponovo namučila Enanovu – gubila je sa 5:0 u prvom setu, stigla do 5:5, nije uspela da iskoristi dve vezane gem lopte za taj brejk, pa je Belgijanka privela meč kraju – 7:5, 6:1.

Na svom prvom turniru na travi u karijeri u Birmingemu stigla je do četvrfinala, gde je oduzela set Šarapovoj, ali ipak izgubila – 6:3, 4:6, 6:2. Briljirala je na Vimbldonu – eliminisala je Tatajnu Golovin i Jelenu Dementijevu, a poražena je tek u osmini finala od Svetlane Kuznjecove sa 6:3, 6:2.

Najjače oružje Tamire Pašek je dvoručni bekhend, što se najbolje moglo videti u vimbldonskom meču sa Dementijevom. Još nije u potpunosti definisala svoj stil igre, ali je evidentno da se lako prilagođava svakoj protivnici i, po potrebi, igra agresivno ili strpljivo gradi poen i čeka idealnu priliku za napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

9 h

U fokusu

Vidi sve