Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

17:39

Marija Šarapova

Marija Šarapova je sa 17 godina i 2 meseca osvojila Vimbldon i tako postala, posle Martine Hingis, najmlađa teniserka kojoj je to pošlo za rukom. U polufinalu je savladala Lindzi Devenport sa 2:6, 7:6, 6:1, dok je u borbi za titulu bila bolja od prve nositeljke Serene Vilijams sa 6:1, 6:4. Ruskinja je prvi set uzela za samo 30 minuta, a nije je uplašio ni brejk prednosti koji je Vilijamsova napravila u drugom – fantastičnim lob udarcem oduzela je servis rivalki i stigla do 4:4. U presudnom, devetom gemu, Šarapova je diktirala ritam, ’šetala’ protivnicu s jedne na drugu stranu terena i, uprkos velikom požrtvovanju Amerikanke, došla do novog brejka, a zatim i do trofeja. Pored zadivljujućeg trijumfa na Vimbldonu, Marija je 2004. godine osvojila turnire u Birmingemu, Seulu i Tokiju i tako prvi put završila sezonu u Top 5 WTA liste.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Odlično je Šarapova igrala i početkom 2005. godine, kada je izgubila u polufinalu Australijen opena od Serene Vilijams sa 2:6, 7:5, 8:6. U još jednoj istorijskoj bici dve fenomenalne teniserke, Amerikanka je uspela da spase tri meč lopte i pobedi, uprkos tome što je Šarapova u svakom setu imala prednost. Ruskinja je nastavila sa sjajnim partijama, osvojila trofeje u Tokiju (pobedila Devenportovu finalu) i Dohi, kada je pobedila Ališu Molik. Igrala je Šarapova u neverovatnom ritmu, ni na jednom turniru nije stigla manje od četvrtfinala, bila je u polufinalu Indijan Velsa i Rima, a u mečevima za titulu poražena je u Majamiju i Birmingemu. Odlična forma rezultirala je liderskom pozicijom na WTA listi 22. avgusta. Na Vimbldonu je izgubila u polufinalu od Venus Vilijams sa 7:6, 6:1, a na istoj stanici zaustavljena je na US openu od Kim Klajsters. To je bio četvrti put da Šarapova na Gren slem turnirima gubi od kasnije šampionke. Počela je sezonu fantastičnim skorom 41-7, ali je povreda uslovila samo 12 pobeda i 5 poraza u nastavku, pa je sezonu završila na 4. mestu na listi.

Na Australijan openu 2006. godine pobedila je Hantuhovu i Petrovu, ali je bolja u polufinalu bila Žistin Enan – 4:6, 6:1, 6:4. Bio je to jedini meč u godini koji je Šarapova izgubila, a da je prethodno dobila prvi set. Belgijanka je napravila brejk na 2:2 u odlučujućem setu, iako je Marija imala 40:15. Bio je to gem u kom je Ruskinja teško oštećena, jer je na gem lopti pogodila liniju, a sudija je proglasio loptu predugom. Borba se nastavila, a Enan je sjajnim bekhend ’pasing’ udarcem došla do trofeja.

Trijumfom na turniru u Indijan Velsu Šarapova je započela seriju titula na betonu. Posle je osvojila i San Dijego, Cirih i Linc, a najznačajniji trofej je svakako prošlogodišnji US open. Težak posao imala je sa Golovin u četvrtfinalu (7:6, 7:6), a pobeda nad Moresmo od 6:0, 4:6, 6:0 dala joj je priliku da se revanšira Enanovoj za poraze na AO i u Dubaiju. Ruskinja je nervozno počela finale, gubila sa 2:0, ali je servis fenomenalno služio do kraja i odnela je zasluženu pobedu – 6:4, 6:4. Na Vimbldonu je ispala u polufinalu od Moresmo, a u četvrtoj rundi Rolan Garosa poražena je od Dinare Safine, nakon što je ispustila vođstvo od 5:1 u odlučujućem setu.

Na ovogodišnjem Otvorenom prvensvu Australije poražena je u finalu od Serene Vilijams sa 6:1, 6:2, na Rolan Garosu je stigla stepenik niže (poražena od Ane Ivanović), dok je neprijatno iznenadila na Vimbldonu, pošto je već u osmini finala izgubila od buduće pobednice, Venus Vilijams.

U igri je veoma raznovrsna, mada najviše forsira agresivne udarce sa osnovne linije. Rivalke je često optužuju da je preglasna tokom mečeva i da njeni krici nisu posledica napora, već način da se omete protivnica. Ekstremno je borbena i uvek se maksimalno bori do poslednjeg poena, a nemilosrdna je u situacijama kada već ’načne’ rivalku i treba da je dokrajči. To je čini velikom šampionkom i od nje bi trebalo očekivati još mnogo trofeja na najvećim turnirima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve