Nova vest
Tenis

Utorak, 21.08.2007.

16:29

Fernando Gonsales

Fernando Gonsales je ovogodišnjim plasmanom u finale Australijen opena ostvario najveći uspeh u karijeri. Tokom celog turnira u Melburnu Fernanda je vrlo dobro služio servis, bekhend mu je bio taman toliko dobar da može da se nadigrava sa ostalima, a forhendom je rušio sve pred sobom. Na putu do finala savladao je bez izgubljenog seta Blejka, Nadala i Hasa, najviše zahvaljujući svojoj fenomenalnoj igri, a ne slabom danu protivnika. Sjajno je započeo i finalni meč sa Federerom, došao do 2 set lopte, ali je Švajcarac uspeo da ih neutrališe i čitav tok meča preokrene u svoju korist – 7:6, 6:4, 6:4.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Velike zasluge za Čileancov uspeh pripadaju treneru Lariju Stefankiju, koji radi sa njim od maja 2006. godine. Nakon uspostavljanja saradnje Gonsales je došao do finala u Beču i Bazelu, kao i na Mastersu u Madridu, a kruna njihovog zajedničkog truda došla je na AO. Ipak, Fernando od tada ne pruža partije na tako visokom nivou, samo je jednom prošao dalje od četvrtfinala (izgubio od Nadala u finalu turnira u Rimu). I pored toga, Gonsales tekuću sezonu može smatrati najuspešnijom, jer je ostvario do sada najbolji rang – 5. mesto na ATP listi.

Veliki proboj ka vrhu Fernando je ostvario nakon tri godine profesionalnog bavljenja tenisom – u 2002. Sezonu je započeo kao 140. na listi, a završio je na 18. mestu. Osvojio je titule u Palermu i Vinja del Mareu, igrao finale u Bazelu, polufinale u Sinsinatiju, kao i četvrtfinale na US openu.

Narednih godina nije imao blistave rezultate, uglavnom je igrao u završnicama turnira srednje kategorije (Amersfort, Mec, Vašington…), na Gren slemovima, izuzimajući ovogodišnji AO, nikada nije stizao dalje od četvrtfinala, a ne može se pohvaliti ni titulom sa nekog od turnira Masters serije.

Gonsalesov najbolji udarac je forhend, sposoban je da njime diktira ritam i pogađa iz teških situacija. Veliku prednost ima u brzini i okretnosti, koje mu pomažu da se lakše ‘izvlači’ na omiljeni udarac. Ipak, da bi se ostvarili veliki rezultati, jedan udarac, ma koliko bio dobar, nije dovoljan. To je uvideo i sam Gonsales, kada je otpustio trenera Horasija de la Penju i angažovao Larija Stefankija. Pod uticajem novog trenera, počeo je da korsti slajs, naročito pri bekhendu i servisu, što mu je proširilo dijapazon kvalitetnih udaraca, a uspeo je i da smanji broj neiznuđenih grešaka.

Tokom karijere osvojio je 7 turnira i zaradio nešto manje od 6 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve