Nova vest
Tenis 18

28.3.2024.

11:25

"Danima smo znali da su Ivanišević i Đoković pred raskidom"

Iako je rastanak Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića iznenadio veći deo javnosti, u poslednje vreme je bilo znakova koji su ukazivali na ovaj ishod.

Izvor: Jutarnji list

Profimedia

Već nekoliko meseci znalo je biti prilično burno u komunikaciji između Đokovića i njegovog stručnog štaba tokom mečeva, a često je naš teniser i "urlao" na svoje saradnike.

A da će se nešto konkretno dogoditi bilo je jasno pre sedam dana u Indijan Velsu, tvrdi novinar "Jutarnjeg lista" Neven Bertičević.

"Najgore je čuvati tajnu jer imaš embargo do objave. Srećom, ta neizvesnost u saradnji Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića nije dugo potrajala, recimo nedelju dana. Odluku o raskidu s Ivaniševićem objavio je Novak Đoković i to je naravno kod mnogih izazvalo brojna pitanja, uglavnom zašto, kako tako naglo i što je tu zapravo presudilo?", piše Bertičević.

"Naravno da Srbin nije objavio svoje razloge, on je angažovao Ivaniševića i on je doneo odluku o tome da je toj saradnji kraj. Neki su to znali uoči ili za vreme turnira u Indijan Velsu jer se cela ekipa našla na zajedničkoj večeri i tamo su se dogodile vesti koje, iako su šokirale određeni deo teniske javnosti, nisu nikakva retkost u odnosima trenera i igrača".

Đoković i Ivanišević su imali plodonosnu saradnju koja je tokom pet godina "izrodila" 12 Grend slem titula srpskog tenisera.

"Istina je da su Đoković i Ivanišević, u – ajmo tako reći – idiličnoj vezi proveli punih pet godina, ali sada je Srbin odlučio da krene svojim putem. U objavi nije bilo govora o novom treneru u Đokovićevom uglu, iako ovih dana u Beogradu trenira sa svojim starim i velikim prijateljem Nenadom Zimonjićem, koji je dugo vremena figurirao kao jedan od najboljih svetskih igrača u dublovima. Ali, pitanje je hoće li Zimonjić to biti u novoj ulozi u trenutku kada se Đoković vrati na Tur, to će biti na Masters 1000 turniru u Monte Karlu", dodaje hrvatski novinar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Kako, zašto, zbog čega – nije ni bitno

Bertičević je uveren da javnost nikad neće saznati tačne razloge okončanja saradnje.

"Neki su bili iznenađeni ćutanjem Gorana Ivaniševića. Mogao je, smatrali su neki, i on to objaviti, ali odluka Ivaniševića bila je da onaj koji je angažovao trenera objavi i da se veza, bez obzira koliko uspešna, prekida njegovom voljom. Šta se dogodilo i je li se stvarno nešto dogodilo u tim odnosima, teško ćemo saznati bez obzira koliko i gde 'čačkali'", piše Bertičević.

Međutim, Đoković ove godine nije osvojio nijedan turnir, ostao je bez krune i u Australiji, a sledi sezona na šljaci te najvažniji turnir za njega – Olimpijske igre.

"Ako je zaključio da je vreme za neke nove izazove, onda ono što se dogodilo u proteklih pet godina u njihovoj saradnji nije više toliko važno. Siguran sam da će Đoković u jednom trenutku možda i reći jesu li se zasitili ili je nešto drugo presudilo, iako to u ovoj priči neće biti preterano važno jer i kad se dele otkazi komplimenti lete na sve strane, zahvaljuje se na uspešnoj i sjajnoj saradnji i želi se sve najbolje u budućoj karijeri i životu".

Hrvatski kolega uveren je i da Đokovićeva odluka nije iznenadila Ivaniševića.

"Sumnjam da je Ivanišević iznenađen, recimo to tako, nenadanim razlazom. On je bio u najboljoj poziciji da primeti da nešto nije u redu i da se Novaku Đokoviću baš i ne trenira previše što je potvrdio porazom od Italijana Luke Nardija u Indijan Velsu. Porazom od 123. tenisera sveta, najniže rangiranim koji je na bilo kojem velikom turniru pobedio Đokovića. Stoga odluka Đokovića, siguran sam, nije iznenadila Ivaniševića", ističe Bertičević.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Šta sad?

Ostaje sad, naravno, pitanje ko će i da li će Đoković dovesti novog trenera i šta čeka Ivaniševića nakon što je u proteklih pet godina imao najbolji posao u tenisu.

"Sigurno je da će pronaći novi posao jer već sad ima dovoljno ponuda, ali je pitanje hoće li to učiniti u nekom skorijem vremenu ili će uzeti jedan kraći ili nešto duži odmor jer nije lako biti trener Novaka Đokovića. Bez obzira na to što je uvek bilo daleko više pobeda nego poraza. Ali, potpuno je jasno da Ivanišević neće dugo biti bez posla ako on to tako bude želio", tvrdi Bertičević.

Što se tiče Đokovića, njegova situacija je još zagonetnija jer ko može biti i da li je potreban trener čoveku koji je rekorder po Grend slem titulama i nedeljama na broju 1.

"Da li će angažovati nekog trenera, da li će to biti Zimonjić ili neko drugi ili će svoj put nastaviti sam, pokazaće vreme. Uglavnom, priča o prekidu saradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića možda neće biti priča za samo jedan dan, ali siguran sam da do Monte Karla mnogi o tome više neće govoriti jer vreme jednostavno ide dalje", zaključuje novinar "Jutarnjeg.

loader

Podeli:

Komentari 18

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve