Nova vest
Tenis 2

10.7.2024.

16:40

Tri treninga sa Novakom u tri dana – ko je Marko Maksimović?

Kada Novak Đoković sa vama trenira tri dana uzastopno, mora da nešto dobro radite.

Dušan Đukanović
b92.sport/DĐ

Tek svršeni 18-godišnjak Marko Maksimović je jedini koji je sa Novakom na ovogodišnjem Vimbldonu trenirao u više navrata, ako ne računamo neuspeli pokušaj sa Nikom Kirjosem koji je sprečila kiša.

Prvi put još drugog dana turnira. Potom je spremao Đokovića za meč sa Holgerom Runeom koji je ovaj dobio u tri seta. Bio je to dobar znak, pa su tako i sutradan u dvoranskim uslovima na betonu zajedno trenirali kao i danas posle vesti o povlačenju Aleksa De Minora.

Na zvaničnom spisku je uvek stajalo da će sparingovati nepoznati Kejleb Sims, za kog bismo mislili da ne postoji da ga nismo i videli na terenu. Retko je dobijao i šansu da razmenjuje udarce sa drugim teniserom sveta za razliku od Maksimovića.

Kako to obično biva, tenisom je počeo da se bavi gledajući starijeg brata.

"Razlog je bio moj brat, jer sam ga gledao kako trenira. Počeo sam da lupam od zid i zamolio sam mamu da me upiše u teniski klub", prisećao se Maksimović.

Marko je u februaru tek napunio 18 godina, a u Londonu je jer nastupa na juniorskom Vimbldonu. Iako je bio 12. nosilac, na startu singl konkurencije ga je eliminisao domaći igrač Čarli Svejn.

Maksimović je nastavio u dublu da igra sa Teom Papalamisom, a baš pred trening u sredu sa Novakom meč im je prekinut na dva poena do kraja (u međuvremenu nastavljen i okončan pobedom srpsko-francuskog para 6:2, 6:3).

Veza između dvojice tenisera nije slučajna kako je Maksimović trenirao u akademiji Novaka Đokovića na Dorćolu.

b92.sport/DĐ

Sa 15 godina je u Monte Karlu osvojio juniorski Završni masters za najbolje tenisere Evrope do 16 godina i te 2021. ušao u uži izbor za najboljeg sportistu godine u BiH pod čijom je zastavom tada još uvek nastupao.

Pre njega, od tenisera sa ovih prostora je to uspelo samo baš Novaku koji mu je i uzor. Ne i jedini.

"Ne pratim iskreno druge sportove osim tenisa, pa su moji uzori isključivo teniseri, pre svega Novak Đoković, koji je najveći teniser u istoriji. Osim njega volim i Dominika Tima."

Kako se ugleda na Đokovića, posledično tome mu je i bekhend omiljeni udarac, dok sam ističe da servis mora da popravi.

Mladi teniser iz Doboja je posle velikog uspeha odlučio da nastupa za Srbiju.

"U BiH nisam dobijao ništa, nisam imao nikakve uslove, štaviše, bili su katastrofalni i to su najveći razlozi zašto sam se odlučio za odlazak u Srbiju. Sve je dosta bolje u Srbiji", objasnio je svoju odluku za "Mondo" svojevremeno.

U ovom trenutku je 1.287 teniser sveta, dok mu je najbolji renking 1.216 mesto do kog je stigao krajem maja ove godine. U dublu je gotovo 500 mesta niže.

Ukoliko vas zanima šta se dešavalo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

EURO 2024

Sivi grad

Još samo jedan dan je ostao do velikog finala Evropskog prvenstva u Berlinu, gde će se Španija i Engleska u nedelju od 21.00 boriti za tron.

Stefan Smuđa

14:00

11 min

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla spremio iznenađenje? FOTO

Čini se da je Tesla Model Y "Juniper" primećen u Kaliforniji, što je ponovo izazvalo govorkanja da proizvođač automobila priprema redizajn svog popularnog električnog SUV-a.

B92

12:32

1 h

Novo Sport Video Menu