Nova vest
Tenis 11

29.5.2024.

14:45

"Treba mi pomooooć" – muke Hamada Međedovića

Bum, koji je napravio osvajanjem "NextGen" turnira, Hamad Međedović nije uspeo da pretvori u nešto veliko. Bar ne za sada.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Pet pobeda nad vršnjacima u Džedi krajem godine stvorile su utisak da je 20-godišnjak iz Novog Pazara spreman za velika dela.

Oko Nove godine i tokom priprema za novu sezonu, Međedović je radio, između ostalog, i sa Novakom Đokovićem u Dubaiju, sa kojim se kasnije zaputio u Australiju.

Nije se proslavio u Melburnu, ispao je u drugom kolu kvalifikacija od Abdulaha Šelbajha, kojeg je koji mesec ranije savladao na završnoj smotri mladih nada u Saudijskoj Arabiji.

U redu, porazi se dešavaju, ali ono što je najviše uticalo na partije Međedovića, jeste virus koji je po povratku "zakačio" i zbog kojeg ga na terenu nije bilo sve do Indijan Velsa.

Tu ga je na startu kvalifikacija savladao Ugo Grenije, da bi na čelendžeru u Finiksu od njega bolji bio još jedan Francuz, Benoa Per.

Milan Tomić/B92.sport

Odlučio je da odmori do sezone na šljaci, pojavio se u Madridu, gde je prošao kvalifikacije, te stigao do drugog kola, ali je nepremostiva prepreka bio Jirži Lehečka.

Slab nastup u Eks an Provansu nije bio najava jako, jako dobrog u Rimu, gde je preskočio kvalifikacije, a onda u glavnom žrebu, nakon trijumfa nad Alehandrom Davidovičem Fokinom i Aleksejem Popirinom, "imao" Danila Medvedeva.

Petog igrača sveta je naterao da se ozbiljno namuči i do pobede stigne posle maltene tri sata velike borbe na "Foro Italiku".

Taj nastup je zapravo bio povod da pomislimo kako bi na Rolan Garosu možda i mogao da bljesne. Žreb je takve nade vrlo brzo ugasio.

Potencijalni rivali u nastavku takmičenja bili su Holger Rune, Karen Hačanov, Saša Zverev. Nerealno...

Ali, u duelu prvog kola protiv Italijana Flavija Kobolija svakako se očekivalo više od jednog dobijenog seta.

Milan Tomić/B92.sport

Grend slem je takav da u prvim danima turnira nikada ne znate šta može da vas snađe. Mečevi naših se poklapaju, a još kad počne kiša – pravi haos nastaje.

Takav slučaj je bio i u utorak popodne, kada je uoči susreta Hamada i Flavija počeo jak pljusak. Očekivalo se da meč i pre nego što je počeo bude prekinut, ali su padavine naprasno stale posle minut.

"Ceo dan je bio težak, tu smo od 10-11 ujutru. Napravili smo drugačiji plan, jedva smo se malo zagrejali pred meč, malo istrenirali. Jako sporo, uslovi koje ja ne volim, hladno...", glasio je prvi Hamadov komentar posle meča.

Prva dva seta, koja sam propustio jer je u tim momentima Novak trenirao pred meč na „Šatrijeu“, izgubio je glatko i ekspresno. Nervoza se osećala.

"Treba mi pomoć", čulo se sa terena, neposredno pre nego što je razbio reket u naletu besa i nemoći.

"Tražio sam neku božju pomoć, mi svašta kažemo u toku meča, ali ja sam taj koji sebi treba da pomogne na terenu", objasnio je Hamad.

Milan Tomić/B92.sport

Servis ga nije služio, osećao je da mu udarci nemaju snaga, ali je podrškom sa tribina, a mora se priznati da je bilo baš, uspeo najpre da spasi meč loptu, a onda i smanji rezultat u setovima posle taj-brejka.

"Dame i gospodo, prvi teniser sveta – Novak Đoković", začuo se spiker sa Centralnog terena, najavljujući njegov izlazak, što je bio i poziv za nas da se preselimo na "Šatrije".

I dok je Đoković „palio mašinu“ protiv Erbera, Hamad je već imao dva brejka zaostatka, pa ni poraz koji je uskoro usledio, nije bio iznenađujući.

"Što se tiče tenisa, to mi je najmanji problem. Danas nisam igrao na svom nivou, ni servis ni forhend, čak i bekhend. Moram da se trudim da budem konstantan. Igrao sam znatno bolje tokom  kvalifikacija, onda četiri-pet dana pauze, kao novi turnir da je.... Skroz drugi uslovi, ali to je tenis i moram da naučim da se nosim sa time", zaključio je Međedović.

Hamad je trenutno 135. na svetu, vreme radi za njega. Spomenute stvari koje su ga poremetile početkom godine valjalo bi ostaviti iza – i "kopati" dok se ne napravi taj korak napred.

Prvobitni cilj verovatno je ulazak u Top 100, a onda i dalja borba da se pokaže i dokaže potencijal koji nesumnjivo poseduje.

B92.sport

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu