Nova vest
Tenis 12

23.5.2024.

9:00

Ni Đoković, ni Alkaras, ni Siner

Rolan Garos u poslednje dve decenije retko kada je donosio iznenađenja i za to se pre svega treba "zahvaliti" Rafaelu Nadalu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Španac je u karijeri osvojio čak 14 trofeja u Bulonjskoj šumi, dok je samo u četiri navrata iz Pariza odlazio praznih ruku.

Robin Soderling ga je izbacio u osmini finala 2009, 2015. je u četvrtfinalu bolji bio Novak Đoković, dok je sezonu kasnije Rafa bio primoran da preda meč trećeg kola zemljaku Marselu Granoljersu. Đoković je bolji od njega bio i u polufinalu 2021. godine.

Dvonedeljna borba u Parizu

Otvoreno prvenstvo Francuske na programu je od 26. maja do 9. juna.

U periodu od 2005. do danas samo su trojica tenisera slavila na Rolan Garosu – Rodžer Federer 2009, Sten Vavrinka 2015, te Novak Đoković 2016, 2021. i 2023. godine.

Novak će se boriti za novu, četvrtu titulu, koja bi na večnoj listi mogla da mu donese beg od Matsa Vilandera, Ivana Lendla i Gustava Kuertena.

Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Ipak, optimizam uoči ovog turnira nije baš na najvišem nivou, pošto srpski as ove godine nije osvojio niti jedan trofej.

Duži post na početku sezone imao je samo još 2018, kada je ukus pobede osetio tek u julu mesecu, ni manje ni više nego na Vimbldonu.

Nije, doduše, Đoković mnogo ni igrao, fokusirajući se samo na najveća takmičenja – Australijan open, Indijan Vels, Monte Karlo i Rim.

Kad je žreb?

Kako izgleda "kostur" saznaćemo u četvrtak od 14.00h

Novak je u sredu napunio 37 godina, pa je u neku ruku i logično što se u ovoj fazi karijere fokusira samo na bitne turnire.

Upravo iz tog razloga odluka da nastupi u Ženevi izgledala je iznenađujuće, pošto je Novak u sedmici uoči nekog Grend slem turnira igrao još samo u Istbornu 2017. godine.

Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, File

Pred nastup u Parizu ne obećava ni tradicija, koja, opet, ne mora ništa ni da znači. Novak nikada posle osvojene titule na Rolan Garosu nije u narednom izdanju turnira mogao da ode dalje od četvrtfinala.

Njegov najveći rival tokom karijere, Rafael Nadal, već uveliko se sprema na pariskoj šljaci, ali tek on ne može da se pohvali naročitim očekivanjima i fizičkom spremom.

Jasno je već u januaru bilo da će Rafin preokupacija biti sezona na šljaci, te da će "poslednji ples" u pravom smislu probati da odigra upravo na zemljanoj podlozi.

Nije se baš proslavio na turnirima u Barseloni, Madridu i Rimu, ali je makar fizički napredovao – dovoljno da sebe ubedi da mu zdravstveni problemi neće uticati na igre u Parizu.

Sve je to pod velom misterije, pošto se sa Rafom, nažalost, nikada ne zna u kom trenutku će mu telo po ko zna koji put "pokazati neposlušnost".

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino, File

Dva velika, najveća imena u istoriji tenisa su tu, dakle, svako sa svojim ambicija. Iz prikrajka, iz manje ili veće senke, vrebaju i ostali.

Svetlo reflektora upereno je pre svega na Janika Sinera i Karlosa Alkarasa, predvodnike nove generacije, međutim, ni oni ne mogu baš da spavaju mirno.

Probleme sa povredama imaju obojica, Italijan čini se veće. Muči ga kuk, toliko da je nastup u Parizu u jednom momentu gotovo "visio".

Siner, trenutno najbolji igrač na Turu, koji je 2024. osvojio AO, Roterdam i Majami, ohrabrio je svoje navijače snimcima sa treninga, koji su prilično visokog intenziteta.

Janik će imati veliku šansu i da se konačno domogne prvog mesta, na kojem nikada nije bio. To će i postati ako Novak ne stigne bar do finala.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Ako stigne, onda će Sineru biti potrebno bar polufinale. Ako Đoković odbrani trofej, Sineru će biti potrebno da on bude taj koji je igrao finalni meč.

Što se tiče Alkarasa, on je kao i Siner, propustio Masters u Rimu, baš kao i turnir u Barseloni. Razlog je oba puta bila povreda podlaktice.

Alkaras je i prošle sezone bio najveći izazivač Novaku, od kojeg je izgubio posle četiri seta, u čuvenom meču u kojem su ga iz čista mira uhvatili grčevi, uzrokovani prevelikim stresom.

Karlitos se potom revanširao Đokoviću u finalu Vimbldona, delovalo je da je on novi kralj tenisa, međutim, pritisak i očekivanja su ponovo učinili svoje, pa je Španac na novi trofej čekao do skoro, do Indijan Velsa, gde je naneo prvi poraz u sezoni Sineru.

Nakon svih navedenih, za razliku od ranijih Grend slem turnira, ne ide Danil Medvedev, već Aleksander Zverev, šampion Rima.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File

Nemcu je titula na "Foro Italiku" donela i četvrto mesto na ATP listi. Saša se nada da će ponovo, kao i u prethodne tri sezone, kada je igrao polufinala, stići do završne faze.

Zverev zaista deluje u trenutnoj konstelaciji snaga i "maglovitim" prognozama što se tiče Novaka, Janika i Karlosa, kao neko ko bi mogao konačno ozbiljnije da se "pobije" za Grend slem trofej.

Ima ovaj 27-godišnjak iz Hamburga sedam masters titula, ali nijednu najveću. Najbliži je bio 2020. na US openu, kada je u finalu ispustio 2-0 protiv Dominika Tima.

Ne treba ni preterivati u procenama po pitanju novog osvajača Garosa, pošto je, primera radi, Danil Medvedev prošle godine osvojio Rim, a onda u Parizu ispao odmah u prvom kolu od Tijaga Sejbota Vilda.

Znamo naravno i da je Rus u karijeri samo u dva navrata uspeo da preskoči uvodnu rundu u Bulonjskoj šumi, a posle skromne sezone na šljaci tokom 2024, svakako ne treba očekivati previše od njega.

Ne treba zaboraviti Stefanosa Cicipasa, koji je prvu titulu u sezoni osvojio u Monte Karlu, gde je slavio još 2021. i 2022. godine.

Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Radi se o igraču koji ima i jedno finale Rolan Garosa, mada i dalje poljuljanog samopouzdanja i igre, što se pokazalo u Madridu i Rimu.

Čitav spisak favorita bio bi nepotpun i bez Kaspera Ruda, specijaliste za šljaku, momka koji je u poslednja dva izdanja u Parizu stizao do finala.

Jednom je bolji bio Rafael Nadal, drugi put Novak Đoković, a ono što ih povezuje jeste da je Norvežanin u oba navrata bio rutinski nadigran.

Ima Rud, taj mirni i pošteni radnik iz Osla, još finale US opena, dva finala mastersa, jedno Završnog turnira, ali nikako ne uspeva da napravi taj iskorak.

Delimično je to uspeo da uradi ove godine u Barseloni, gde se okitio 11. titulom na Turu, ali prvom na turniru koji nije iz serije 250. Kuriozitet je i da je samo jedan trofej podigao na betonu (San Dijego, 2021).

Izgleda da nas očekuje nikad interesantniji Rolan Garos, pošto niko od navedenih favorita nije ubedio da će baš on biti taj, novi (ili stari?), vlasnik trofeja Kupa Musketara.

loader

Podeli:

Komentari 12

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu